Γίνεται !

η παπαριά της ημέρας: "of course ... are we gluing coffee pots?"

Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου 2008

ΔΗΜΟΣ ΣΕΡΒΙΩΝ Μαύρη τρύπα 1,3 εκ. ευρώ “βλέπουν” 3 δημοτικοί σύμβουλοι

17/06/2008

Μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου για παραβίαση της νομιμότητας, οικονομικές ατασθαλίες, κακοδιαχείριση και αδιαφάνεια στη διαχείριση των οικονομικών, κατέθεσαν τρεις σύμβουλοι της αντιπολίτευσης του δήμου Σερβίων του νομού Κοζάνης, υποστηρίζοντας ότι αυτή η πρακτική μπορεί να έχει ως συνέπεια την τεράστια οικονομική ζημιά του δήμου
του Χρήστου Βήττα από τη <ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ>

Οι δημοτικοί σύμβουλοι Αντώνης Τσιγκόιδας, Γιώργος Μπάκανος και Κυριάκος Τσολακίδης με τη μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσαν στις 16/4/2008 ενώπιον του εισαγγελέα πλημμελειοδικών Κοζάνης προσάπτουν προσωπικά στον δήμαρχο Δημοσθένη Κοκολιό την ευθύνη για το ότι “δεν εισήλθαν” στο ταμείο του δήμου τα έσοδα δύο ετών (2004 και 2005) από την εμποροπανήγυρη Σερβίων και από τη χρήση των δημοτικών σφαγείων.

Τα έσοδα αυτά, σύμφωνα με τους ετήσιους προϋπολογισμούς της οικονομικής υπηρεσίας του δήμου, ανέρχονται στο συνολικό ποσό των 320.000 ευρώ. Επικαλούνται επίσης και ένα non paper σύμφωνα με το οποίο από τον ισολογισμό του 2005 προκύπτει ότι ένα ποσό της τάξης των 301.200 ευρώ βρίσκεται στα χέρια του ίδιου του δημάρχου και ουδέποτε μπήκε στο ταμείο του δήμου, ενώ συγχρόνως καταλογίζουν αδιαφανείς πρακτικές στον τρόπο με τον οποίο ο δήμαρχος διαχειρίζεται το δημοτικό χρήμα.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: “ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΤΑ ΚΙΝΗΤΡΑ”Ο ίδιος ο δήμαρχος με δήλωσή του στη “ΜτΚ” επιφυλάχτηκε να πάρει πρώτα στα χέρια του τη μηνυτήρια αναφορά και στη συνέχεια, όπως είπε, “θα προχωρήσω σε μήνυση κατά των συκοφαντών μου”, για τους οποίους είπε ότι “τα κίνητρά τους είναι πολιτικά”. Αναφερόμενος πάντως σε ορισμένες πρακτικές που του αποδίδονται, όπως για παράδειγμα την πληρωμή οφειλετών με προσωπικές επιταγές, παραδέχτηκε ότι “είναι υπαρκτό θέμα”, αλλά υποστήριξε ότι “ο δήμος είχε πτωχεύσει και δεν μπορούσε να λειτουργήσει. Γι’ αυτό έδινα προσωπικές επιταγές, για να μη βγει η δημοτική περιουσία σε πλειστηριασμό”.
ΓΙΑΤΙ ΤΟΝ ΜΗΝΥΟΥΝΜε τη μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσαν οι τρεις δημοτικοί σύμβουλοι ζητούν από τον εισαγγελέα να διερευνήσει “εάν συντρέχει λόγος να ασκηθεί ποινική δίωξη κατά παντός υπευθύνου προσώπου για παράβαση καθήκοντος, υπεξαίρεση στην υπηρεσία, απιστία σχετική με την υπηρεσία ή για οποιοδήποτε άλλο αδίκημα”. Ειδικότερα σημειώνουν ότι τα έσοδα της εμποροπανήγυρης και των δημοτικών σφαγείων για το 2004 και 2005 δεν μπήκαν στο ταμείο του δήμου. Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό, αντιστοιχούν 130.000 ευρώ κατ’ έτος για την εμποροπανήγυρη και 30.000 ευρώ κατ’ έτος για τα σφαγεία, δηλαδή συνολικό ποσό 320.000 ευρώ. Επίσης, οι μηνυτές επισυνάπτουν στη μηνυτήρια αναφορά ένα non paper υπαλλήλου της οικονομικής υπηρεσίας, το οποίο υπογράφουν ο ίδιος ο δήμαρχος, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, ο προϊστάμενος της οικονομικής υπηρεσίας του δήμου, ο ταμίας και δύο εισπράκτορες. Το non paper αφορά τον ισολογισμό του δήμου του 2005, από τον οποίο φαίνεται ότι από το λογιστικό υπόλοιπο ένα ποσό της τάξης των 301.200 ευρώ βρίσκεται στα χέρια του δημάρχου και όχι στο ταμείο του δήμου. Στη μηνυτήρια αναφορά αναφέρονται ακόμη οφειλές του δήμου προς το ΙΚΑ, ενώ οι μηνυτές επικαλούνται εκπομπή τοπικού τηλεοπτικού καναλιού, στην οποία ο δήμαρχος φέρεται να δηλώνει ότι “δεν υποβάλλει εργοδοτικές καταστάσεις στο ΙΚΑ, για να γλιτώνει ο δήμος εργοδοτικές εισφορές”.Τονίζεται πως “είναι προφανές ότι η παράλειψη πληρωμής εργοδοτικών εισφορών στο ΙΚΑ, όπως και η απασχόληση εργαζομένων με τρόπους που παρακάμπτουν τη νόμιμη οδό, καθώς και η πληρωμή τους με την οδό της “‘επαγγελματικής δαπάνης”’ που επέλεξε ο δήμαρχος, εκθέτει σε άμεσο κίνδυνο το δήμο”, ενώ γίνεται λόγος για “μία βιομηχανία εκδόσεως επαγγελματικών δαπανών”.
ΚΡΥΦΟ ΧΡΕΟΣ 685.000 ΕΥΡΩ!Ένα άλλο σκοτεινό σημείο των οικονομικών του δήμου, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στη μηνυτήρια αναφορά, είναι ένα χρέος προς “προμηθευτές” της τάξης των 685.000 ευρώ, για το οποίο δεν υπάρχουν παραστατικά. Γίνεται μάλιστα μνεία σε πιστοποιητικό ελέγχου ορκωτού λογιστή, στο οποίο αναφέρεται: “…υπάρχουν πρόχειρες καταστάσεις και για άλλες οφειλές του δήμου προς προμηθευτές, ύψους 685.000 ευρώ περίπου, που στηρίζονται σε υπεύθυνες δηλώσεις των δικαιούχων και δεν εμφανίζονται στις ανωτέρω οικονομικές καταστάσεις”.Άξιο μνείας είναι επίσης ένα έγγραφο με ημερομηνία 29/11/2007 της τότε προϊσταμένης και διαχειρίστριας των παιδικών σταθμών Σερβίων, σύμφωνα με το οποίο παρακρατήθηκε από τον δήμο και δεν αποδόθηκε το ποσό της κρατικής επιχορήγησης στους παιδικούς σταθμούς, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί έλλειμμα στο οικονομικό έτος 2007 και να μην μπορεί να καταρτιστεί ο απολογισμός. Για το θέμα ζητήθηκαν μάλιστα εξηγήσεις από την περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, ενώ στην απάντησή του ο δήμαρχος προς την ελέγχουσα περιφερειακή αρχή σημειώνει: “Σας διαβεβαιώνουμε ότι ο δήμος Σερβίων δεν έχει ουδεμία πρόθεση παρακράτησης του ποσού, διότι έχει προβλεφθεί στον προϋπολογισμό του δήμου του οικονομικού έτους 2008 και στα πλαίσια της ταμειακής διαχείρισης που ο δήμος διενεργεί, θα αποδώσει τμηματικά το ποσό, ανάλογα με τις προκύπτουσες ανάγκες”.Ερωτήματα δημιουργούν ορισμένα γεγονότα που ακολούθησαν σε παιδικό σταθμό των Σερβίων, όπως: Στις 13/2/2008 δημοτικός σύμβουλος εισέβαλε και αφαίρεσε τον ηλεκτρονικό υπολογιστή με το πρόγραμμα διαχείρισης του νομικού προσώπου και φακέλους με χρηματικά εντάλματα, κρατήσεις ασφαλιστικών ταμείων κτλ. Στις 18/1/2008 ήταν προγραμματισμένη συνεδρίαση του νομικού προσώπου των παιδικών σταθμών για έγκριση του απολογισμού 2007 και του προϋπολογισμού 2008. Το πρωί της ίδιας ημέρας όμως ο δήμαρχος συγκάλεσε εκτάκτως το δημοτικό συμβούλιο, το οποίο αποφάσισε την κατάργηση του προέδρου του νομικού προσώπου και την ανάληψη της προεδρίας από τον ίδιο.Τέλος, οι μηνυτές δημοτικοί σύμβουλοι, οι οποίοι να σημειωθεί ζητούν διαχειριστικό έλεγχο στο δήμο, υποστηρίζουν ότι η εξωλογιστική κίνηση μεγάλων ποσών δημοτικού χρήματος έχει βάλει σε υποψίες τους δημότες του δήμου, οι οποίοι πιστεύουν ότι κάτι σκοτεινό και ύποπτο συμβαίνει, ενώ στην τοπική κοινωνία οργιάζουν οι φήμες για διασπάθιση δημοτικού χρήματος, κατασπατάληση πόρων, οικονομικές ατασθαλίες και κακοδιαχείριση.
ΕΠΙΚΑΛΕΙΤΑΙ ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ…Πάντως, ο ίδιος ο δήμαρχος αιτιολογώντας το ποσό των 301.200 ευρώ που φέρεται να βρίσκεται στα χέρια του, χωρίς να έχει μπει στο ταμείο του δήμου, δήλωσε ότι “υπάρχει νόμος και ένα βασιλικό διάταγμα, σύμφωνα με το οποίο όταν υπάρχει ανάγκη, ο δήμαρχος μπορεί να χρησιμοποιεί χρήματα του δήμου”. Υποστήριξε ακόμη ότι με τις προσωπικές επιταγές που έδινε, ο ίδιος έχασε χρήματα, ενώ ό,τι έκανε το έκανε για το καλό του δήμου. Τέλος, είπε ότι “σήμερα το άνοιγμα του δήμου είναι το ένα πέμπτο σε σχέση με το αρχικό άνοιγμα που παραλάβαμε”.Να σημειωθεί τέλος ότι ήδη υπήρξε η πρώτη αντίδραση της γενικής διεύθυνσης τοπικής αυτοδιοίκησης του υπουργείου Εσωτερικών, η οποία με έγγραφό της στη διεύθυνση αυτοδιοίκησης της περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας τής ζητά να προβεί “στις κατά νόμο ενέργειες”.

Ιουν 15, 2008

Δεν υπάρχουν σχόλια: