Γίνεται !

η παπαριά της ημέρας: "of course ... are we gluing coffee pots?"

Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου 2008

ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΠΩΣ ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΟΥΝ ΤΑ ΣΦΑΓΕΙΑ ;

12/06/2008
του Νίκου Λαζαριώτη

Ένα από τα μεγάλα έργα του Δήμου Σερβίων που βρίσκονται σε εκκρεμότητα εδώ και πολλά χρόνια είναι τα δημοτικά σφαγεία. Για τη χρηματοδότηση τους έργου κατατέθηκε πρόταση στο Υπουργείο Γεωργίας (κανονισμός 951/97) στο τέλος του 1999 με προϋπολογισμό 388.000.000 δρχ. ή για να έχουμε μέτρο σύγκρισης περίπου 1.138.000 ευρώ.

Το χρηματοδοτικό σχήμα ήταν :

Επιχορήγηση (ΕΓΤΠΕ) 194.000.000 δρχ.
Δημόσια δαπάνη (ΠΔΕ) 97.000.000 δρχ.
Συμμετοχή Δήμου Σερβίων 97.000.000 δρχ.

Μια σειρά από λάθος χειρισμούς (τροποποίηση μελετών, αύξηση προϋπολογισμού έφθασε στα 2.500.000 ευρώ και με την έκπτωση στη δημοπρασία 1.800.000 €κ.λ.π.) καθυστέρησαν το έργο.
Παραβρέθηκα σε μια συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και άκουσα ότι το καλοκαίρι όλα θα είναι έτοιμα και θα λειτουργήσει. Δεν γνωρίζω αν αυτό είναι άγνοια, αφέλεια ή ελλιπής ενημέρωση αλλά δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα.
Σήμερα από επίσημα χείλη δηλώνεται ότι το σφαγείο «τελείωσε και μέσα στο καλοκαίρι (του 2008) θα λειτουργήσει». Ποια είναι η πραγματικότητα ;

Το συνολικό έργο περιλαμβάνει τα εξής επί μέρους έργα

* Μελέτες
* Κτιριακά
* Βοηθητικές εγκαταστάσεις (Βιολογικός καθαρισμός, αποτεφρωτήρας άρρωστων ζώων, περίφραξη, διαμόρφωση εξωτερικού χώρου, οδοποιία)
* Εξοπλισμός

Δεν γίνεται να δοθεί άδεια λειτουργίας αν δεν ολοκληρωθούν όλες οι εγκαταστάσεις και δεν τηρούνται όλοι οι κανόνες υγιεινής και ασφάλειας.

Μέχρι τη στιγμή που γράφεται αυτό το κείμενο ολοκληρώθηκαν τα βασικά κτιριακά έργα. Επειδή τροποποιήθηκε η μελέτη και ο προϋπολογισμός αυξήθηκε υπολείπονται εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ (πάνω από 300.000 €) για να ολοκληρωθεί το έργο.

Αφού αντιμετωπισθούν όλα αυτά, μένει το σημαντικότερο όλων που είναι Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ.

Στις 18 Απριλίου 2008 δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΠΤΟΛΕΜΑΙΟΣ συνέντευξη του προϊσταμένου Κτηνιατρικής της ΝΑ Κοζάνης για τα σφαγεία και ανάμεσα στα άλλα σχόλια της εφημερίδας διαβάσαμε τα εξής «Σε σχέση με τα σφαγεία πρέπει να σημειωθεί ότι το σύγχρονο σφαγείο της Κοζάνης είναι έτοιμο από άποψη εγκαταστάσεων, όμως το θέμα «κόλλησε» στη διαδικασία ανάθεσης στους ιδιώτες που θα το λειτουργήσουν. Το βέβαιο είναι ότι για το επόμενο δίμηνο – τρίμηνο δεν φαίνεται να λειτουργεί. Επίσης τα νέα σφαγεία σε Καλονέρι και Σέρβια δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη και δεν πρόκειται να λειτουργήσουν πριν από τη λήξη του 2008». Αυτά δεν διαψεύσθηκαν από κανέναν.

Όταν ολοκληρωθούν οι νέες εγκαταστάσεις δεν μπορούν να λειτουργήσουν όπως λειτουργεί σήμερα το παλιό σφαγείο. Οι νέες εγκαταστάσεις θα είναι πολυδάπανες στην λειτουργία και τη συντήρησή τους και επί πλέον ο Δήμος Σερβίων πρέπει να συστήσει εταιρεία η οποία θα αναλάβει την λειτουργία. Ο νέος Δημοτικός Κώδικας δίνει το δικαίωμα σύστασης Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης. Αυτή η επιχείρηση ακόμα δεν συστάθηκε.

Πρέπει να γίνουν οι εξής ενέργειες :

- Κατ’ αρχάς απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για σύσταση επιχείρησης διαχείρισης των σφαγείων και ανάθεση οικονομοτεχνικής μελέτης για τη σύσταση της επιχείρησης.
- Έγκριση από το Δημοτικό Συμβούλιο της μελέτης.
- Πράξη του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας και δημοσίευση στην εφημερίδα της κυβέρνησης.
- Έναρξη λειτουργίας.
- Προκήρυξη θέσεων για πρόσληψη προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ή απόσπαση προσωπικού από άλλη κοινωφελή επιχείρηση ή ανώνυμη εταιρεία του Δήμου.

Αυτά δεν είναι υποθέσεις και ούτε είναι δυνατόν να παρακαμφθούν. Αναφέρουμε για παράδειγμα ότι ο δήμος Κοζάνης έγκαιρα διαπίστωσε το πρόβλημα και ενώ το σφαγείο είναι ολοκληρωμένο από το 2007 δεν το λειτούργησε και προκήρυξε διαγωνισμό για να παραχωρήσει τη ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ (διαχείριση και εκμετάλλευση) σε ιδιώτες. Όταν ο δήμος Κοζάνης με πολλαπλάσιο μέγεθος και οικονομικά επιφάνεια δεν είναι σε θέση να λειτουργήσει το σφαγείο τότε αντιλαμβανόμαστε πόσο δύσκολο είναι να το λειτουργήσει ο δήμος Σερβίων.

Συμπερασματικά δεν γνωρίζουμε ακριβώς σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι διαδικασίες , σε κάθε περίπτωση όμως, μέσα στο 2008 δεν πρόκειται να λειτουργήσει το νέο σφαγείο. Το 2009- 2010 πιθανόν.

Τέλος εάν αρχίσει να λειτουργεί το σφαγείο της Κοζάνης από ιδιώτες υπάρχει το ενδεχόμενο το σφαγείο των Σερβίων να γίνει ασύμφορο και να μην λειτουργήσει ποτέ.

Κάθε αντίρρηση δεκτή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: