Γίνεται !

η παπαριά της ημέρας: "of course ... are we gluing coffee pots?"

Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2008

Πυροβόλησαν κι άλλη αρκούδα

Πυροβόλησαν κι άλλη αρκούδα στη Δυτική Μακεδονία
Αρσενική αρκούδα, 12 ετών βρέθηκε νεκρή στους βόρειους πρόποδες του όρους Άσκιου, 2 χιλιόμετρα έξω από το χωριό Εμπόριο του Δήμου Μουρικίου (μεταξύ Κοζάνης και Πτολεμαίδας).
Αγροφύλακας της περιοχής που βρήκε το νεκρό ζώο ενημέρωσε τον ΑΡΚΤΟΥΡΟ και μέλη της ερευνητικής ομάδας έσπευσαν στην περιοχή το βράδυ της Δευτέρας 29/9.
Η αυτοψία έδειξε ότι πρόκειται για φόνο με πυροβόλο όπλο. Ο αρκούδος ήταν αρσενικός, ενήλικος και βάρους περίπου 200 κιλών. Το ζώο βρέθηκε νεκρό σε τυπικό βιότοπο αρκούδας, δάσος οξιάς με βελανιδιές και γαύρο στα χαμηλότερα σημεία.
Σημαντικό είναι ότι οι αρκούδες έχουν επαναποικήσει τη δασική περιοχή τα τελευταία 15 χρόνια και ο πληθυσμός τους είναι ακόμη ασταθής.
Στην επαναληπτική αυτοψία που διεξήγαγε ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ παρευρέθηκαν υπάλληλοι του Δασαρχείου Κοζάνης, Θηροφύλακες της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας-Θράκης, εκπρόσωποι του Δήμου Μουρικίου και της Αγροφυλακής.
Υποστηρίζουμε άλλη μια φορά την άμεση εφαρμογή των αγροπεριβαλλοντικών μέτρων από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την επιδότηση των αγροτών και κτηνοτρόφων για την αγορά ηλεκτροφόρων περιφράξεων και ελληνικών ποιμενικών σκύλων που μπορούν να προστατεύσουν το αγροτικό κεφάλαιο από πιθανές ζημιές αρκούδας και λύκου. Οι κάτοικοι των ορεινών περιοχών θα πρέπει κατανοήσουν ότι η λύση για τις πιθανές απώλειες του κεφαλαίου τους δεν είναι οι φόνοι των ζώων. Μόνο με την εντατική πίεση στον κρατικό μηχανισμό θα καταφέρουμε και την αρκούδα να χαιρόμαστε στα βουνά που ζει, ως δείκτη ζωντανών και υγιών δασών αλλά και την ασφάλεια της περιουσίας τους να εξασφαλίσουμε.
Να τονίσουμε ότι η καφέ αρκούδα παραμένει αυστηρά προστατευόμενο είδος στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Ο φόνος και η δημόσια έκθεσή της από τον άνθρωπο, τιμωρούνται από το νόμο, με ποινή φυλάκισης.
Ο πληθυσμός της αρκούδας στην Ελλάδα υπολογίζεται στα 200 άτομα.
Μοναδική απειλή για την αρκούδα είναι ο άνθρωπος.

Δείτε και άλλες φωτό από τη συνεχιζόμενη δολοφονία... στο blog του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ



Δεν υπάρχουν σχόλια: