Γίνεται !

η παπαριά της ημέρας: "of course ... are we gluing coffee pots?"

Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2008

Άλλο ένα νεκρό αρκουδάκι από τροχαίο

Ένα αρκουδάκι μόλις 9 μηνών βρέθηκε νεκρό στο δρόμο Δεσκάτης – Γρεβενών κοντά στο Καρπερό. Κάτοικοι του Καρπερού ειδοποίησαν την ερευνητική ομάδα του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ, όταν βρήκαν νεκρό το αρκουδάκι κοντά στο δρόμο. Αμέσως πραγματοποιήθηκε αυτοψία από τους βιολόγους που διεξάγουν έρευνα για την αρκούδα στην περιοχή. Διαπιστώθηκε ότι πέθανε από το κτύπημα στο κεφάλι. Το αρκουδάκι ήταν αρσενικό και βάρους 29 κιλών.
Πρόκειται για ένα από τα δύο μικρά που ακολουθούσαν ένα θηλυκό στους ανατολικούς πρόποδες των Χασίων. Η οικογένεια ήταν γνωστή στους ερευνητές του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ αλλά και σε πολλούς κατοίκους των χωριών της περιοχής που βρίσκονται στα όρια του δάσους των Χασίων. Πρόκειται για το 13ο τροχαίο ατύχημα με αρκούδα (11 θανατηφόρα) στη Δυτική Μακεδονία τα τελευταία 4 χρόνια. Για το θέμα ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ είχε αποστείλει υπόμνημα στο ΥΠΕΧΩΔΕ με συγκεκριμένες προτάσεις για τη λήψη μέτρων αποφυγής της θανάτωσης των ζώων και της διασφάλισης διαδρόμων επικοινωνίας της πανίδας μεταξύ των ορεινών όγκων. Στην περιοχή των Χασίων συναντιούνται η Εγνατία Οδός και ο οδικός άξονας Ε65 (Λαμία - Εγνατία). Η ερευνητική ομάδα του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ πραγματοποιεί έρευνα για τις επιπτώσεις της κατασκευής των δρόμων στην πανίδα με στόχο τη διασφάλιση ασφαλών διαδρόμων επικοινωνίας.Ευχάριστο νέο είναι ότι στο πλαίσιο της ίδιας έρευνας και από την Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου παρακολουθούμε τη ΣΟΦΙΑ!Μάλιστα, την προηγούμενη Τρίτη ξεκίνησε η δεύτερη φετινή προσπάθεια σύλληψης αρκούδων για την τοποθέτηση ραδιοπομπού με GPS προκειμένου να μελετηθούν οι μετακινήσεις τους. Ένα θηλυκό 10-12 χρονών και βάρους 130 κιλών ακινητοποιήθηκε και απελευθερώθηκε αμέσως αφού τοποθετήθηκε ο πομπός. Η ομάδα πεδίου την ονόμασε «Σοφία». Είναι η πέμπτη αρκούδα που σημάνθηκε στο πλαίσιο της παρακολούθησης των επιπτώσεων των μεγάλων δρόμων στην πανίδα.


Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλώ επικοινωνήστε: Δημήτρης Μπούσμπουρας, 6977635336, Βάσω Πετρίδου, 6937422537 Περισσότερες φωτογραφίες θα βρείτε στο http://arcturos.wordpress.com/2008/09/22/photos/

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΑΥΤΟ ΤΟ ΘΕΜΑ-ΑΡΚΟΥΔΑΣ-ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΤΟ ΚΥΡΙΟ, ΤΗΣ ΕΔΩ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΟΣ...
>>ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΠΛΕΟΝ, ΤΟ ΚΥΡΙΩΣ ΜΕΝΟΥ ΤΗΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΟΣ, ΝΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΘΕΙ ΜΕ ΕΝΑ ΑΛΛΟ ΕΠΙΚΑΙΡΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΜΑΣ...