Γίνεται !

η παπαριά της ημέρας: "of course ... are we gluing coffee pots?"

Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2009

Όλοι για λουκάν'κα στο Βελβεντό

Το πατροπαράδοτο έθιμο της «λουκανικοφαγίας» θα αναβιώσει και φέτος στο γραφικό εξωκλήσι του Αγίου Αθανασίου Βελβεντού ανήμερα της γιορτής, την Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2009, μετά τη Θεία λειτουργία και μέχρι το απόγευμα. Στις γραφικές πλαγιές των Πιερίων, 2 χιλιόμετρα δεξιά από το Στάδιο Βελβεντού ο Δήμος Βελβεντού σε συνεργασία με το ΚΑΠΗ θα προσφέρουν λουκάνικα και τοπικό κρασί στους επισκέπτες, σε ένα έθιμο που κρατάει τις ρίζες του βαθιά μέσα στο χρόνο και είναι βαθιά ριζωμένο στην τοπική παράδοση της περιοχής.Η «λουκανικοφαγία» στηρίζεται στην προσφιλή συνήθεια των κατοίκων της περιοχής, από τα παλιότερα χρόνια, να δοκιμάζουν ανήμερα της εορτής του Αγίου Αθανασίου, τα λουκάνικα που έφτιαχναν για όλο το χειμώνα, σφάζοντας (όπως ορίζει το έθιμο) τα γουρούνια.. Με αφορμή λοιπόν τη…δοκιμή αυτή καθιερώθηκε η γιορτή που πραγματοποιείται με επιτυχία ως τις μέρες μας.
(από τον ΠΡΩΙΝΟ ΛΟΓΟ Κοζάνης)

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Βρε παιδιά, τι διαφορά έχουν τα έρμα τα γουρουνάκια από τα παραπάνω εξωτικά μινκ; Αν -πολύ σωστά- λυπόμαστε και σεβόμαστε αυτά πρέπει να κάνουμε το ίδιο και για όλα τα άλλα ζώα: όσα εκτρέφονται για να ικανοποιούμε την λαιμαργία μας, όσα βασανίζονται σε εργαστήρια καλλυντικών για να ικανοποιούμε την ματαιοδοξία μας, όσα υποφέρουν μέσα στα άθλια κλουβιά των τσίρκων και των ζωολογικών κήπων και τέλος, όσα κυνηγιούνται για να ικανοποιήσουν το άγριο ένστικτό μας και μια διεστραμμένη ιδέα για τα σπορ.

Το ιστολόγιο του Σέρβιαnet είπε...

Έχεις δίκιο, υπάρχει μία αντίφαση ανάμεσα στις δύο αναρτήσεις, αλλά τί να κάνουμε, μπορεί να μη συμφωνούμε με τα "βάρβαρα σπορ" αλλά είμαστε υποχρεωμένοι να αναφερθούμε σε ένα παλιό ΄πεθιμο της περιοχής μας. Ελπίζω να καταλαβαίνεις .