Γίνεται !

η παπαριά της ημέρας: "of course ... are we gluing coffee pots?"

Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2009

Οι πυρκαγιές της Αυστραλίας είναι …πολύ κοντά! Πάρτε μέτρα για το κλίμα

Η απουσία πολιτικής για την προστασία του κλίματος αλλά και προετοιμασίας των κοινωνιών για τις νέες συνθήκες ζωής έχει τρομερό οικονομικό και κοινωνικό κόστος που μετριέται πλέον και σε ανθρώπινες ζωές. H Αυστραλία θρηνεί εκατοντάδες νεκρούς, καθώς και μεγάλες καταστροφές στο περιβάλλον και σε αστικές περιοχές, παρά την μεγάλη κινητοποίηση πυροσβεστών και πολιτών, εξαιτίας της παρατεταμένης ξηρασίας και των έντονων καυσώνων. Η μέση θερμοκρασία στην Αυστραλία έχει ήδη αυξηθεί κατά 0,9o C από το 1950. Με θερμοκρασίες να έχουν ξεπεράσει τους 46oC τις τελευταίες εβδομάδες και την ξηρασία να βρίσκεται στον 6ο χρόνο της στη νότιο Αυστραλία, οποιαδήποτε μέτρα αντιπυρικά και νομοθετικά έδειξαν αδύναμα. Από το 2007, η έκθεση του Διακυβερνητικού Πάνελ για την Κλιματική Αλλαγή δήλωνε πως «είναι πρακτικά βέβαιη η αύξηση της συχνότητας και της έντασης των κυμάτων καύσωνα και των πυρκαγιών» στην Αυστραλία ενώ παρόμοιες είναι και οι προβλέψεις για τη Μεσόγειο.
Η καταστροφή στην Αυστραλία είναι ένα ακόμα επεισόδιο στη σειρά φυσικών καταστροφών που φαίνεται να συνδέονται με την κλιματική αλλαγή και χαρακτηρίζουν πλέον τον αιώνα που διανύουμε: πλημμύρες το 2002 στην Ευρώπη με τεράστιες καταστροφές, καύσωνας με 70.000 πρόωρους θανάτους στη Γαλλία και την Ιταλία το 2003, τυφώνας Κατρίνα στη Ν. Ορλεάνη, τεράστιες καταστροφές στα δάση της Πορτογαλίας, της Ιταλίας και της Ελλάδας το 2006-2007, εκατομμύρια άστεγοι από πλημμύρες στην Αφρική και την Ασία το 2007, παλιρροϊκά κύματα που έπνιξαν την Μιανμάρ με εκατοντάδες χιλιάδες θύματα. Οι εκτιμήσεις της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας ότι τα θύματα από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής ξεπερνάνε ετησίως τις 150.000 άτομα και θα φτάσουν τις επόμενες δεκαετίες τα 350.000 άτομα μοιάζουν να πλησιάζουν όλο και πιο κοντά.
Μια πολιτική που εξαντλείται στην αποζημίωση των θυμάτων δεν μπορεί να μας προστατέψει από μια ακόμη (πιθανή) επικείμενη καταστροφή. Οι περισσότεροι πολιτικοί μας σε εθνικό και διεθνές επίπεδο δεν φαίνονται ικανοί να χειριστούν την κρίση της παγκόσμιας κλιματικής αλλαγής η οποία είναι ήδη εδώ, απαιτεί άμεσα μέτρα και μας αφορά όλους. Αφορά όχι μόνο τις μελλοντικές αλλά και τις σημερινές γενιές.
Είναι η ώρα των αλλαγών σε επίπεδο πολιτικών, κοινωνικών προτεραιοτήτων και καθημερινότητας ώστε να μπορέσουμε να περιορίσουμε την κλιματική κρίση σε κάπως ελεγχόμενα επίπεδα μέχρι το τέλος του αιώνα αλλά και για να προσαρμοστούμε στις νέες συνθήκες αυξημένου ρίσκου, επικινδυνότητας και καταστροφών που διαμορφώνονται.
Η προστασία του παγκόσμιου κλίματος αφορά και τη χώρα μας, που διαθέτει την πιο σπάταλη και ρυπογόνο οικονομία στην Ευρώπη. Αλλά η καταστροφή στην Αυστραλία μας υπενθυμίζει ότι η ελληνική κοινωνία είναι με ευθύνη της κυβέρνησης αλλά και των φορέων αυτοδιοίκησης εντελώς απροετοίμαστη για τις νέες συνθήκες επικινδυνότητας για τα δάση, τα οικοσυστήματα, τις πόλεις και τις ζωές των ανθρώπων, παρά τις προειδοποιήσεις, την εμπειρία και την γνώση που υπάρχει πλέον σε διεθνές, ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο. Θεωρούμε εντελώς απαραίτητο να υπάρξει συστηματική συνεργασία των μεσογειακών χωρών μεταξύ τους αλλά και με την κοινωνία των πολιτών και τα ερευνητικά κέντρα σε θέματα πρόληψης και έγκαιρης αντιμετώπισης των πυρκαγιών από τώρα, για να μην θρηνήσουμε περισσότερα θύματα τα επόμενα χρόνια.
Στηρίξτε την καμπάνια της ομάδας των Πρασίνων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με σύνθημα «Στοπ στην Κλιματική Αλλαγή» (
www.stopclimatechange.net).
H Εκτελεστική Γραμματεία
Πληροφορίες: Γιώργος Χατζηνικολάου, 6993531883
Νίκος Χρυσόγελος, 6936672882

Δεν υπάρχουν σχόλια: