Γίνεται !

η παπαριά της ημέρας: "of course ... are we gluing coffee pots?"

Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2009

Η Οικολογική Κίνηση Κοζάνης με το «ΣΥΝΗΓΟΡΟ του ΠΟΛΙΤΗ»

Η Οικολογική Κίνηση Κοζάνης επεσήμανε στο «ΣΥΝΗΓΟΡΟ του ΠΟΛΙΤΗ» το αδιέξοδο του σημερινού ενεργειακού μοντέλου και τις σοβαρές του παρενέργειες στην περιοχή

Στην ευρεία σύσκεψη του «Συνηγόρου του Πολίτη» με Υπηρεσίες, φορείς και περιβαλλοντικές οργανώσεις, που πραγματοποιήθηκε χθες στην Κοζάνη, κοινή διαπίστωση ήταν ότι:
1. Η κείμενη νομοθεσία σε μεγάλο βαθμό δεν εφαρμόζεται. Ενώ το νομοθετικό πλαίσιο είναι ικανοποιητικό, παραμένει γράμμα κενό, διότι οι αρμόδιες Υπηρεσίες (κυρίως η Νομαρχία, Περιφέρεια και Δ/νση μεταλλείων) αδυνατούν να κάνουν τη δουλειά τους. Αυτό ομολογήθηκε εμμέσως πλην σαφώς από τους εκπροσώπους των υπηρεσιών, οι οποίοι επικαλέστηκαν την έλλειψη προσωπικού και ο καθένας τους υπέδειξε τι πρέπει να κάνει ο … απέναντι.
2. Η διαθέσιμη τεχνολογία δεν εφαρμόζεται επαρκώς στις εγκαταστάσεις της ΔΕΗ, τόσο στον τομέα παρακολούθησης της ποιότητας αέρα εδάφους, όσο και στη διακίνηση των – τεράστιων – ποσοτήτων λιγνίτη, τέφρας και στείρων στα ορυχεία.
Τα θέματα αυτά υπογραμμίστηκαν για άλλη μια φορά από τον πρόεδρο της Οικολογικής Κίνησης Κοζάνης, ο οποίος επεσήμανε ότι το λεκανοπέδιο δεν αντέχει άλλες μονάδες και ορυχεία, διότι η φέρουσα ικανότητα του έχει ξεπεραστεί και οι φυσικοι του πόροι (νερά και έδαφος) έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα.
Με βάση αυτά τα δεδομένα η πρόταση των Οικολόγων για σταδιακή απεξάρτηση από το λιγνίτη και στήριξη στις ανανεώσιμες μορφές ενέργειας με παράλληλες δραστηριότητες τόνωσης της απασχόλησης είναι η μόνη διέξοδος. Συνεπώς οι φορείς της αυτοδιοίκησης και τα σωματεία οφείλουν να πάψουν να ζητούν νέες μονάδες και ορυχεία και να ακολουθήσουν το παράδειγμα άλλων περιοχών που αντέδρασαν και επέτυχαν πρόσφατα τη ματαίωση εγκατάστασης λιθανθρακικών μονάδων (Βοιωτία, Καβάλα, Αιτωλοακαρνανία κλπ) και τάχτηκαν υπέρ της πράσινης ανάπτυξης.

Η Οικολογική Κίνηση Κοζάνης κατέθεσε στο Συνήγορο του Πολίτη πολυσέλιδο Υπόμνημα με τα προβλήματα που αφορούν το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής των κατοίκων του Ν. Κοζάνης. Στα περιεχόμενα του υπομνήματος συμπεριλαμβάνονται τα εξής:
1) Μια αναλυτική έκθεση, η οποία περιγράφει την υφιστάμενη κατάσταση και καταλήγει σε συγκεκριμένα αιτήματα - προτάσεις.
2) Μια εκτεταμένη ανακοίνωση , όπου τεκμηριώνεται η αντίθεση της οργάνωσης μας στην εγκατάσταση νέων λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ στην περιοχή μας, διότι -πλην των άλλων- θα αυξήσουν τις εκπομπές CO2, πρόβλημα για το οποίο είμαστε ήδη υπότροποι απέναντι στις διεθνείς δεσμεύσεις μας. Δυστυχώς η εναντίωση στις νέες μονάδες δεν υιοθετείται από τους τοπικούς φορείς, οι οποίοι δεν παραδειγματίζονται ούτε από τα παθήματα μας, ούτε από τη στάση άλλων νομών που αντέδρασαν και επέτυχαν πρόσφατα τη ματαίωση εγκατάστασης λιθανθρακικών μονάδων (Βοιωτία, Καβάλα, Αιτωλοακαρνανία κλπ).
3) Ένα δημοσίευμα μας, το οποίο εξηγεί τους λόγους αντίδρασης μας στη διάνοιξη του νέου ορυχείου Ποντοκώμης και παραθέτει την αρνητική εμπειρία από την εφαρμογή του θεσμού των Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και των Περιβαλλοντικών Ορων. Δυστυχώς κι εδώ η τοπική αυτοδιοίκηση και η πλειοψηφία των κοινωνικών φορέων συμφωνεί με τις συνεχείς επεκτάσεις των ορυχείων.
4) Τις υπερβάσεις των εκπομπών τέφρας από τους σταθμούς της ΔΕΗ για το έτος 2007, οι οποίες βασίζονται σε ανεπεξέργαστα στοιχεία του ΥΠΕΧΩΔΕ και δημοσιεύτηκαν με πρωτοβουλία της Κίνησης μας. Στην ίδια ανακοίνωση περιέχεται και σχόλιο για την ανυπαρξία της Πολιτείας στο θέμα της ενημέρωσης, δεδομένου ότι ΔΙΚΗ ΤΗΣ υποχρέωση είναι η ΣΥΝΕΧΗΣ ενημέρωση των πολιτών για τις εκπομπές ρύπων και την ποιότητα του αέρα.
5) Μια ανακοίνωση μας, η οποία βασίζεται σε στοιχεία του Εργαστηρίου Φυσικής της ατμόσφαιρας του ΤΕΙ ΔΜ, και επικεντρώνεται στις υπερβάσεις των ορίων αιωρουμένων σωματιδίων ΡΜ10 για το έτος 2007
6) Μια ανακοίνωση μας για τα προβλήματα σκόνης λόγω διακίνησης τέφρας και λιγνίτη στα ορυχεία, καθώς και τις υφιστάμενες ΝΕΕΣ τεχνικές λύσεις, τις οποίες η ΔΕΗ δεν εφαρμόζει, παρότι εδώ και τέσσερα χρόνια τις έχει δοκιμάσει επιτυχώς σε πιλοτικό στάδιο.

Οικολογική Κίνηση Κοζάνης

Δεν υπάρχουν σχόλια: