Γίνεται !

η παπαριά της ημέρας: "of course ... are we gluing coffee pots?"

Τρίτη 17 Μαρτίου 2009

ΓΟΥΛΙΑΝΟΣ - ΜΑΜΟΥΘ ΣΤΗ ΛΙΜΝΗ ΠΟΛΥΦΥΤΟΥ ΣΕΡΒΙΩΝ

του Χρήστου Βήττα από τον ΠΤΟΛΕΜΑΙΟ
Έναν τεράστιο γουλιανό, το μήκος του οποίου ανέρχεται σχεδόν στα τρία μέτρα και το βάρος του αγγίζει τα 200 κιλά, έπιασαν τα δίχτυα δύο ψαράδων στη λίμνη Πολυφύτου, στα Σέρβια Κοζάνης.
Οι συνεταίροι ψαράδες Ιορδάνης Χρυσοστομίδης από το Βαθύλακο και Κώστας Μαστρογιαννίδης από τη Σταυρωτή, έριξαν τα δίχτυα τους προχτές βράδυ στα νερά της λίμνης, στην περιοχή του Ρυμνίου. Το πρωί πήγαν με τη βάρκα να μαζέψουν τα δίχτυα, οπότε βρέθηκαν μπροστά στην καλύτερη ψαριά των τελευταίων μηνών, καθώς είχε πιαστεί ο πελώριος γουλιανός. «Βρήκαμε τα δίχτυα κουβάρι. Το μεγάλο ψάρι στην προσπάθειά του να ξεφύγει, τύλιξε τα δίχτυα από το δυνατό σπαρτάρισμα και εγκλωβίστηκε», σημείωσε ο Ι. Χρυσοστομίδης, ο οποίος στο παρελθόν έχει πιάσει αρκετούς μεγάλους γουλιανούς.
Οι δύο ψαράδες, σύμφωνα με την περιγραφή τους, έπιασαν τον γουλιανό με γάντζους και τον ανέσυραν στη βάρκα. Το μέγεθος του γουλιανού ανέρχεται σε 2,80 μέτρα, ενώ το βάρος του εκτιμούν ότι φτάνει τα 180 με 200 κιλά.
Να σημειωθεί ότι ο Ι. Χρυσοστομίδης είχε ψαρέψει στις 14 Δεκεμβρίου 2008 έναν γουλιανό μήκους 2,5 μέτρων και βάρους 220 κιλών. Ο ίδιος μας είπε ότι στις 15 Ιουλίου του περασμένου έτους είχε πιάσει στα δίχτυα του άλλον ένα υπέρβαρο γουλιανό, παρόμοιο μ' αυτόν του Δεκεμβρίου, ενώ θυμάται ακόμη ότι κατά καιρούς έπιασε αρκετούς γουλιανούς, βάρους άνω των 100 κιλών. Για τον γουλιανό που ψάρεψαν χτες οι δύο ψαράδες, διευκρίνισαν: «παρά το γεγονός ότι είναι μακρύτερος από τον προηγούμενο, εν τούτοις είναι λίγο ελαφρύτερος. Αυτό οφείλεται στο ό,τι ετούτος ο γουλιανός είναι πιο λεπτός, πράγμα που σημαίνει ότι είναι και πιο νόστιμος γιατί δεν έχει τόσο λίπος». Μετά τη φόρτωση του ψαριού - μαμούθ οι δύο ψαράδες οδήγησαν τη βάρκα στην όχθη της λίμνης. Φώναξαν άλλους δύο ψαράδες που ψάρευαν στην ίδια περιοχή, η οποίοι βοήθησαν στη φόρτωση το γουλιανού στο φορτηγάκι με τη χρήση σχοινιών.
Χτες το απόγευμα οι ψαράδες με το «τρόπαιό τους» γύριζαν από χωριό σε χωριό, πουλώντας τον πεντανόστιμο μεζέ. Ότι απομείνει θα πουληθεί στη λαϊκή αγορά της Πτολεμαΐδας, αύριο Τετάρτη, ίσως και στη λαϊκή της Κοζάνης το προσεχές Σάββατο.
«Γενικώς, αυτό το διάστημα επειδή ο καιρός είναι άστατος, δεν έχουμε καλές ψαριές», δήλωσε ο Ι. Χρυσοστομίδης, προσθέτοντας: «ο γουλιανός προτιμάει τα ζεστά νερά. Επειδή χτες (σ.σ. προχτές) είχαμε ηλιοφάνεια και τα νερά ζεστάθηκαν, έκανε μια βόλτα στα ζεστά νερά, αλλά πιάστηκε στα δίχτυα». Πάντως, σημείωσε ότι «η λίμνη Πολυφύτου είναι πλούσια σε γουλιανούς, καθώς έχει πολλά μικρά ψάρια που αποτελούν την τροφή τους».

ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: