Γίνεται !

η παπαριά της ημέρας: "of course ... are we gluing coffee pots?"

Πέμπτη 2 Απριλίου 2009

Τσίρκο ναι, με ζώα όχι

(Ανακοίνωση του «ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ», που προσυπογράφει και η Οικολογική Κίνηση Κοζάνης)
Επανειλημμένα η Οικολογική Κίνηση ζήτησε από το Δήμο Κοζάνης να ακολουθήσει το παράδειγμα άλλων δήμων να μην δέχεται τσίρκο που χρησιμοποιούν ζώα στις παραστάσεις τους. Επανειλημμένα η και η Δημοτική Αρχή υποσχέθηκε ότι θα φέρει το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο και θα προσαρμοστεί στην πρακτική αυτή, που έχουν υιοθετήσει οι περισσότερες πολιτισμένες χώρες του κόσμου. Δυστυχώς μέχρι σήμερα τίποτε δεν έχει γίνει.
Με αφορμή λοιπόν την εγκατάσταση στην Κοζάνη άλλου ενός τσίρκο με ζώα, του τσίρκο “MASSIMO” , σας κοινοποιούμε την παρακάτω ανακοίνωση του «ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ», την οποία προφανώς προσυπογράφουμε. ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΚΟΖΑΝΗΣ
Κείμενο Αρκτουρου για τσίρκο
Πάνε τώρα 2 χρόνια που ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ ανέλαβε πιο ενεργό ρόλο στην κινητοποίηση για την εγκατάσταση και λειτουργία τσίρκο με ζώα στη χώρα μας. Δεν είναι μόνο τα φιλοζωικά μας αισθήματα που προσβάλλονται από τέτοια θεάματα, είναι το παγκόσμιο περιβαλλοντικό ζήτημα της παράνομης ή και νομότυπης αιχμαλωσίας και εκμετάλλευσης ζώων με ότι αυτό σημαίνει για τα είδη και τους βιοτόπους.
Είχαν δίκιο όσοι μας προειδοποίησαν ότι χρειάζεται μεγάλη αντοχή για κυνηγητό διαρκείας σε πόλεις και χωριά σε όλη την Ελλάδα. Τα τσίρκο είναι επιχειρήσεις ξένων συμφερόντων που περιοδεύουν με ανθρώπους και ζώα για την κερδοφορία τους. Η αδειοδότηση για τη λειτουργία τους αφορά το Υπουργείο Ανάπτυξης (κανονισμός λειτουργίας υπαιθρίων αγορών), το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (Συνθήκη CITES), τις Νομαρχίες (Κτηνιατρικοί και Υγειονομικοί έλεγχοι), τους Δήμους (ενοικίαση εκτάσεων). Μέχρι να ολοκληρωθεί ένας κύκλος επαφών και καταγγελιών το τσίρκο βρίσκεται ήδη στον επόμενο προορισμό του.
Οι προθέσεις όλων φαίνονται σοβαρές, πείθονται από τα επιχειρήματα για το θλιβερό και επίπονο για τα ζώα θέαμα. Ομως ποιος θα καταφέρει να συντονίσει τόσα Υπουργεία και φορείς; Σχέδιο νόμου για την απαγόρευση εισόδου στη χώρα τσίρκο με ζώα έχει κατατεθεί από το Ταμείο Μέριμνας και Προστασίας Ζώων στην Ελληνική Βουλή και παρά τις επερωτήσεις βουλευτών και τις κινητοποιήσεις πολιτών παραμένει αδρανές. Στη δύσκολη προσπάθεια να ευαισθητοποιήσουμε τους πολίτες συναντάμε και άλλα εμπόδια, τις τακτικές προβολές τσίρκο με ζώα της ΕΤ3 και τις λαμπερές εκπομπές Δρούζα και Στεφανίδου που με την ίδια ξεπερασμένη αισθητική μπερδεύονται ανάμεσα στους ακροβάτες, τα ζώα και τους δαμαστές τους και μας επιβάλλουν τον πολιτισμό του λαμέ βασανισμού και την ηθική της υποταγής και της αιχμαλωσίας.
Το κυνηγητό συνεχίζεται και το 2009 που δείχνει ότι θα έχουμε πιο πολλά τσίρκο από ποτέ. Στο Μαρούσι, το MASSIMO τελείωσε τις παραστάσεις του με την υπόσχεση του Δήμου ότι θα αποφασίσει επίσημα την απαγόρευση λειτουργίας τσίρκο με ζώα εντός του Δήμου. To MASSIMO συνεχίζει τις παραστάσεις του από 25 ως 29 Μαρτίου στα Γρεβενά. Το τσίρκο MEDITERRANEO προσπάθησε να εγκατασταθεί στις 14 με 16 Μαρτίου στην Ορεστιάδα αλλά ο περιβαλλοντικά ευαίσθητος Δήμος απέρριψε την αίτηση λειτουργίας του τσίρκο. Το τσίρκο MEDRANO και πάλι θα βρίσκεται στην Ελλάδα για περιοδεία από τον Απρίλιο με πρώτο σταθμό την Αλεξανδρούπολη. Η επιχείρηση τσίρκο ARBELL με το όνομα EUROPEO θα ξεκινήσει στην Αρτα στις 3 Απριλίου. To COLLICEUM ROMA στη Λάρισα.
Ακόμη κι αν όλες αυτές οι επιχειρήσεις είναι νόμιμες και τηρούν όλους τους όρους νόμιμης λειτουργίας, κατοχής, εκπαίδευσης και επίδειξης των ζώων, αναπαράγουν τη νοσηρή πρακτική αιχμαλωσίας ζώων και αναπαραγωγής σε αιχμαλωσία, σκληρής «εκπαίδευσης» και πολυήμερης περιφοράς τους σε μικρά κλουβιά, μακριά από το φυσικό τους χώρο διαβίωσης για τη διασκέδαση των ανθρώπων.
Εχουμε κι άλλα μέσα διασκέδασης. Ας μας λείψει το τσίρκο με ζώα.
20.000 πολίτες έχουν δηλώσει ήδη ενυπόγραφα την αντίθεσή τους στην είσοδο τσίρκο με ζώα στη χώρα μας:


Δηλώστε την αντίθεσή σας στο Δήμο της περιοχής σας πριν ακόμη σας επισκεφθεί τσίρκο –τότε θα είναι αργά
Υπογράψτε στο
www.arcturos.wordpress.com – η υπογραφή σας θα φτάσει στο κοινοβούλιο
Μην επισκέπτεσθε τσίρκο με ζώα
Ενημερώστε παιδιά και ενήλικες που γνωρίζετε
Ενημέρωσε τον ΑΡΚΤΟΥΡΟ για τη λειτουργία τσίρκο στην περιοχή σου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: