Γίνεται !

η παπαριά της ημέρας: "of course ... are we gluing coffee pots?"

Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2009

10λεπτο διαφημιστικό

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Φόβοι για ενδεχόμενο στρατιωτικό πραξικόπημα στην Τουρκία, οι οποίοι μέχρι σήμερα δεν διατυπώνονταν δημοσίως, άρχισαν τον τελευταίο καιρό να διατυπώνονται ακόμη και στα ΜΜΕ, προκαλώντας σοβαρές ανησυχίες τόσο στην Τουρκία όσο και στο εξωτερικό. Είναι χαρακτηριστικές οι πληροφορίες του Σαμίλ Ταγιάρ, ο οποίος δημοσίευσε τα πιο αποκαλυπτικά ντοκουμέντα και σχόλια για την Εργκένεκον.

Εντείνονται οι πληροφορίες στον Τύπο περί ανατροπής του Ερντογάν

Φόβοι για πραξικόπημα στην Τουρκία

Φόβοι για ενδεχόμενο στρατιωτικό πραξικόπημα στην Τουρκία, οι οποίοι μέχρι σήμερα δεν διατυπώνονταν δημοσίως, άρχισαν τον τελευταίο καιρό να διατυπώνονται ακόμη και στα ΜΜΕ, προκαλώντας σοβαρές ανησυχίες τόσο στην Τουρκία όσο και στο εξωτερικό.
Την πιο σαφή δημόσια τοποθέτηση για το ενδεχόμενο ενός στρατιωτικού πραξικοπήματος έκανε πριν από μερικές μέρες ο γνωστός Τούρκος δημοσιογράφος Σαμίλ Ταγιάρ, ο οποίος δημοσίευσε τα πιο αποκαλυπτικά ντοκουμέντα και σχόλια για την τρομοκρατική οργάνωση Εργκένεκον. «Λαμβάνω διαρκώς απειλές κατά της ζωής μου», αναφέρει σε πρόσφατο άρθρο ο Ταγιάρ και προσθέτει: «Μερικοί με προειδοποιούν ότι θα σαπίσω στη φυλακή όταν η κυβέρνηση θα ανατραπεί από στρατιωτικό πραξικόπημα». Παρόμοιες πληροφορίες για στρατιωτική συνωμοσία με στόχο την υπονόμευση του κυβερνώντος κόμματος της Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης και ανατροπή της κυβέρνησης δημοσίευσε και η τουρκική εφημερίδα «Ταράφ». Οι πληροφορίες αυτές για στρατιωτική συνωμοσία φέρουν αναμεμιγμένο σ’ αυτήν το συνταγματάρχη Ντουρσούν Τσιτσέκ. Η δημοσίευση των πληροφοριών για συνωμοσία των στρατιωτικών προκάλεσε, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα «Ζαμάν», ανησυχίες μεταξύ του λαού και επικρίσεις στα ΜΜΕ εναντίον των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, που «ψάχνουν να βρουν τρόπους για να παρέμβουν στην πολιτική».
Διπλωματικοί παρατηρητές στην Άγκυρα επισημαίνουν το γεγονός ότι η κυβέρνηση ενός Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, φοβούμενη τους στρατηγούς, άρχισε να διώκει τους δημοσιογράφους που προβαίνουν σε αποκαλύψεις σχετικά με την οργάνωση Εργκένεκον και επικρίνουν την προσπάθεια των στρατιωτικών να παρέμβουν στην πολιτική. Πληροφορίες για ενδεχόμενο στρατιωτικό πραξικόπημα στην Τουρκία έφθασαν προσφάτως και στα κατεχόμενα, όπου γνωστοί Τουρκοκύπριοι δημοσιογράφοι εξέφραζαν τις ανησυχίες τους στη διάρκεια συνάντησής τους με Ελληνοκυπρίους συναδέλφους τους.

ΣΚΡΙΝ
Τα δύο πρόσφατα πραξικοπήματα

Τα δύο πρόσφατα πραξικοπήματα στην Τουρκία διεξήχθηκαν το 1997 και το 1980 με τη χούντα του Εβρέν, όπου τότε δολοφονήθηκαν χιλιάδες αριστεροί. Αντίθετα το 1997, οι Στρατηγοί ενώ μεν ανέτρεψαν τον ισλαμιστή πρωθυπουργό Νετσμετίν Ερμπακάν, αυτό έγινε χωρίς αιματοχυσίες.
Ο Ερμπακάν θεωρείται ως πολύ πιο ριζοσπάστης από τον Ερντογάν. Ακολουθούσε πολύ πιο φιλολαϊκή πολιτική στον οικονομικό και τον κοινωνικό τομέα, τηρούσε πολιτική χειραφέτησης από τις ΗΠΑ και τη Δύση, επιθυμούσε αναπροσανατολισμό της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής προς μουσουλμανικές χώρες, ακόμη και ριζοσπαστικές τότε (Ιράν, Λιβύη, Συρία, Ιράκ κ.λπ.).
Το αποτέλεσμα της ανατροπής του ήταν η δημιουργία ενός νέου ισλαμικού κόμματος, του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το οποίο είναι πιο συμβιβασμένο με το κατεστημένο - τόσο ώστε οι Στρατηγοί να το «αφήσουν» να κυβερνά μέχρι σήμερα.