Γίνεται !

η παπαριά της ημέρας: "of course ... are we gluing coffee pots?"

Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2009

Υγεία: ΝΔ-ΠΑΣΟΚ λένε αλήθεια, το Φακελάκι επίσης

Η ποιότητα της περίθαλψης είναι ο αδιάψευστος καθρέπτης της κοινωνίας, ενός κράτους που θέλει να αυτοαποκαλείται κοινωνικό, είναι το βαρόμετρο της κοινωνικής πρόνοιας, του ανθρωπισμού. Ιατρική περίθαλψη είναι Πολιτισμός.
Η ΝΔ, λέει την Αλήθεια
Θα κάνω μια πρωτότυπη παρουσίαση της κατάστασης στην Υγεία, όπως αποτιμάται στην
επίσημη ιστοσελίδα της Νέας Δημοκρατίας (!)
Επιλέγω αποσπασματικά:
«.… Ιδιαίτερη σημασία έχει και ότι από το 44% της ιδιωτικής δαπάνης, το 90% δίνεται για άμεσες πληρωμές και το γνωστό “φακελάκι” οι οποίες γίνονται την ώρα που ο πολίτης δέχεται τις δήθεν δωρεάν υπηρεσίες υγείας και όχι για τη συμμετοχή του στις δαπάνες για φάρμακα ή την ιδιωτική ασφάλιση. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, το 2,5% των ελληνικών νοικοκυριών καταστρέφονται οικονομικά στην προσπάθειά τους να αντιμετωπίσουν κάποιο πρόβλημα υγείας. Το ποσοστό είναι εύγλωττο για τη συνολική εικόνα και πραγματικά τραγικό, αν αναλογιστεί κανείς πως ο μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι 0,4%...» – Συνεχίζει με το προφανές: «...Έτσι η χώρα μας είναι πρώτη στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε ιδιωτικές δαπάνες για την Υγεία και στις τελευταίες θέσεις στις δημόσιες δαπάνες. Οι μεγάλες όμως ιδιωτικές δαπάνες αποτελούν πηγή κοινωνικών ανισοτήτων. Και αυτό γιατί όποιος έχει χρήματα απολαμβάνει καλύτερη περίθαλψη, ενώ για όποιον δεν έχει, η πρόσβαση και η χρήση υπηρεσιών είναι δυσχερέστερη...»
Προσοχή: οι παραπάνω «διαπιστώσεις» δεν είναι από ιστοσελίδες του ΚΚΕ ή ΣΥΡΙΖΑ, αλλά από την κυβερνώσα παράταξη. – Υπέροχο δεν είναι;
Η ΝΔ για να … κατακεραυνώσει το ΕΣΥ προς όφελος φυσικά του ιδιωτικού τομέα, δεν διστάζει να καταγράψει τα χάλια της Υγείας, αναφέροντας:
• Τα νοσοκομεία, έρμαια της κακοδιαχείρισης, βουλιάζουν και πάλι στα ελλείμματα –
• Οι πολίτες ταλαιπωρούνται σαν κάτοικοι τριτοκοσμικής χώρας στα εξωτερικά ιατρεία κλπ. «. Στα ίδια όμως νοσοκομεία, τις απογευματινές ώρες λειτουργούν προσωπικά ιατρεία ορισμένων γιατρών, τα οποία οι ασθενείς ακριβοπληρώνουν….»
• Οι τεράστιες ουρές κι οι λίστες αναμονής που δημιουργούνται στα νοσοκομεία, αναγκάζουν τους ασθενείς να καταφεύγουν σε κάθε τρόπο για να εξυπηρετηθούν, ορθόδοξο ή ανορθόδοξο (το γνωστό «φακελάκι»).
• Αρκετά νοσοκομεία – ιδίως σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη – είναι γερασμένα. Σε όλη τη χώρα, οι ελλείψεις στις υποδομές είναι μεγάλες. Χρησιμοποιούνται ακόμη μηχανήματα εικοσαετίας..κλπ.
• Πολλά νοσοκομεία της περιφέρειας είναι απολύτως ανεπαρκή να αντιμετωπίσουν περιπτώσεις ασθενών με σοβαρά προβλήματα, με αποτέλεσμα οι ασθενείς αυτοί να πρέπει να διακομισθούν σε μεγάλα κεντρικά νοσοκομεία. Η Αθήνα δέχεται σήμερα ασθενείς από άλλες περιοχές σε ποσοστό πάνω από 38% και η Θεσσαλονίκη σε ποσοστό 47%. Τα ποσοστά αυτά είναι μεγαλύτερα και από τα αντίστοιχα του 1980!
• Υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό. Όπως υπολογίζουν οι ομοσπονδίες των εργαζομένων, αλλά και τα ίδια τα νοσοκομεία, υπάρχουν πάνω από 25.000 κενές θέσεις.
• Οι πολίτες συναντούν μια απαράδεκτη κατάσταση στην Πρωτοβάθμια Περίθαλψη. Το ΙΚΑ – για παράδειγμα – χαρακτηρίζεται από ταλαιπωρία, μεγάλες λίστες αναμονής, έλλειψη βασικών ειδικοτήτων. Οι υπηρεσίες υγείας του ΙΚΑ, και δευτερευόντως άλλων ταμείων, έχουν απαξιωθεί στη συνείδηση των ασφαλισμένων με αποτέλεσμα τη μεγάλη διαρροή του οικογενειακού εισοδήματος προς την ιδιωτική αγορά.
• Τα κέντρα υγείας παρουσιάζουν μεγάλες ελλείψεις και στο προσωπικό, αλλά και στην υποδομή. Ο εξοπλισμός τους στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν έχει ανανεωθεί την τελευταία εικοσαετία. Η χώρα μας είναι η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα που στερείται μιας αποτελεσματικής επείγουσας περίθαλψης και φροντίδας, με αποτέλεσμα να χάνονται ανθρώπινες ζωές.
• Το σύστημα επιμόρφωσης και μετεκπαίδευσης των γιατρών και των νοσηλευτών του ΕΣΥ είναι πρακτικά ανύπαρκτο.
• Οι έννοιες του ελέγχου ποιότητας και της πιστοποίησης – απαραίτητες για να λειτουργήσει αποδοτικά ένα Σύστημα Υγείας – είναι άγνωστες.
και φυσικά, είναι επόμενο το παρακάτω συμπέρασμα.
• Όλο και περισσότερο οι Έλληνες αναγκάζονται να στραφούν στον ιδιωτικό τομέα, παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει κι αυτός. Για τις εξωνοσοκομειακές υπηρεσίες, περισσότεροι από τους μισούς Έλληνες (51%) απευθύνονται στον ιδιωτικό τομέα, ενώ το 20% των Ελλήνων επιλέγουν, παρά το υψηλό κόστος, να νοσηλευτούν σε ιδιωτικά θεραπευτήρια. Δηλαδή, ακόμα και πολλοί ασφαλισμένοι, προτιμούν να πληρώσουν για την περίθαλψή τους, παρά να χρησιμοποιήσουν τις δωρεάν αλλά χαμηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας που τους παρέχονται.
Μήπως μας δουλεύουν;

Το ΠΑΣΟΚ λέει επίσης την Αλήθεια…
Το ΠΑΣΟΚ αναλύει και προτείνει πολλά, άλλωστε το ΕΣΥ είναι γέννημα του Κινήματος, παιδί του. Η προσέγγισή του είναι αρκετά θεωρητική και που ορισμένες φορές γίνεται συγκεκριμένη με συγκεκριμένα μέτρα.
Τελειώνει με δεσμεύσεις τύπου:
Υγεία και φροντίδα για όλους – Οι δεσµεύσεις µας:
- Αύξηση της δηµόσιας χρηµατοδότησης του ΕΣΥ κατά 1% του ΑΕΠ.
- Μείωση της ιδιωτικής δαπάνης για την υγεία στο µέσο ελληνικό νοικοκυριό.
- Πρόσληψη 3.000 ατόµων κάθε χρόνο, πέραν των συνταξιοδοτήσεων, κυρίως νοσηλευτικού προσωπικού, ώστε να καλυφθούν τα σηµερινά κενά στο ΕΣΥ και στις Μονάδες Πρόνοιας εντός 5ετίας.
- Χορήγηση Κάρτας Υγείας σε όλους τους πολίτες.
- Εξασφάλιση 24ωρης κάλυψης και κατ’ οίκον νοσηλείας σε όλο τον πληθυσµό µε τη λειτουργία του νέου συστήµατος ολοκληρωµένης Πρωτοβάθµιας Φροντίδας Υγείας.
- Βελτίωση των δεικτών υγείας των Ελλήνων.
- Νέα πολιτική ανθρώπινου δυναµικού στην υγεία.
- Εφαρµογή διπλογραφικού συστήµατος και σφαιρικού προϋπολογισµού στα νοσοκοµεία
… Αλλά και πάλι, το ΠΑΣΟΚ δεν κυβερνούσε από το 1981 έως το 2004 (με μικρό διάλειμμα κυβ. Μητσοτάκη…);
ΠΟΙΟΣ δουλεύει, Ποιον…
__________

ΚΑΙ ΤΑ ΔΥΟ κόμματα εξουσίας, ξέρουν, έχουν εντοπίσει τα προβλήματα, τα αναφέρουν με εξαιρετικό τρόπο στις ιστοσελίδες τους. ΤΙ ΦΤΑΙΕΙ. Κυβερνούν συνεχώς τη χώρα από το … 1974, γιατί δεν μπόρεσαν να τα λύσουν εδώ και 35+ χρόνια; Τι μας διαβεβαιώνει ότι θα το κάνουν τώρα; Οι οπαδοί τους με τα πλαστικά κομματικά λάβαρα, κάτι θα γνωρίζουν περισσότερο, τι να σας πω.
___________
Πριν μερικούς μήνες δεν παρουσίασε την χαρτογράφισή του για την εικόνα του κράτους και της κοινωνίας ο στην ετήσια έκθεσή του ο γενικός επιθεωρητής Διοίκησης, Λέανδρος Ρακιντζής που αναφέρει ότι «…κορυφογραμμές του χαοτικού και διεφθαρμένου συστήματος οι Πολεοδομίες, τα νοσοκομεία, η Τοπική Αυτοδιοίκηση και οι Εφορίες…»;;;
Συνεχίζει διαπιστώνοντας, αυτά που ξέρουμε.
1. «…Τα σκήπτρα στη φετινή έκθεση κρατούν οι λειτουργοί του Ιπποκράτη, που έχουν αναγάγει το φακελάκι σε επιστήμη όχι μόνο όσον αφορά την είσπραξη, αλλά και τη διαχείρισή του. Ετσι δεν είναι λίγοι οι γιατροί που δημιουργούν εταιρείες οφ σορ, για να συγκεντρώνουν εκεί μυστικά και ανεξέλεγκτα τα έσοδά τους από το φακελάκι. Ο κ. Ρακιντζής ανέφερε την περίπτωση ενός γιατρού του ΚΑΤ που, όταν πιάστηκε στα πράσα από επιθεωρητές στο παράνομο ιδιωτικό του ιατρείο, ισχυρίστηκε ότι γιόρταζε κι είχε καλέσει στο… χώρο του κάποιους φίλους…»
2. «…39 γιατροί του ΕΣΥ στο Νοσοκομείο «Γεννηματάς» έχουν παραπεμφθεί, διότι επιθεωρητές αποκάλυψαν ότι με τη διαδικασία του επείγοντος εισάγουν ασθενείς-πελάτες τους στο νοσοκομείο για πλαστικές επεμβάσεις…»
3. «..οι καταθέσεις του(γιατρού): βρέθηκαν στο λογαριασμό του 2 εκατομμύρια ευρώ σε 36 λογαριασμούς σε πέντε τράπεζες, που φυσικά δεν μπορούσαν να δικαιολογηθούν από τον μισθό του ΕΣΥ (περίπου 33.000 ευρώ τον χρόνο)…»
….
Να μην συνεχίσω, όσοι από εμάς ή κάποια δικά μας πρόσωπα έτυχε να αρρωστήσουν, θα μπορούσαν να συμπληρώσουν τον κατάλογο – προσθέτοντας άπειρες ακόμη περιπτώσεις.
….
Ψηφίστε τους. Άλλωστε το ειλικρινές θράσος είναι και αυτό μία ακόμη Κατάκτηση των πολιτικών μας, πέραν του «Περί ευθύνης… Υπουργών»

Δεν υπάρχουν σχόλια: