Γίνεται !

η παπαριά της ημέρας: "of course ... are we gluing coffee pots?"

Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2009

ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ της Εταιρίας Προστασίας Πρεσπών από τον Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Πρεσπών

Με κατάπληξη και απογοήτευση καταγγέλλει η Εταιρία Προστασίας Πρεσπών (ΕΠΠ) τον αποκλεισμό της από το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Πρεσπών (ΦΔΕΔΠ). Στις 7 Σεπτεμβρίου δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως το νέο ΔΣ του ΦΔΕΔΠ στο οποίο δεν συμμετέχει πλέον η ΕΠΠ.
Ως άδικη και παράλογη μπορεί να χαρακτηριστεί η απόφαση του Υπουργού με δεδομένο την πολυετή και ουσιαστική συνεισφορά της ΕΠΠ στην προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος της Πρέσπας και την ανάδειξη της περιοχής σε εθνικό αλλά και διεθνές επίπεδο. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο των δράσεων της, η ΕΠΠ σε συνεργασία με το ΦΔΕΔΠ, πραγματοποιεί με δικούς της οικονομικούς πόρους συστηματική διαχείριση του υγροτόπου της Μικρής Πρέσπας. Επιπλέον εκτελούσε χρέη Γραμματείας του ΔΣ του ΦΔΕΔΠ από το 2003 έως σήμερα και συνεχίζει να υποστηρίζει την εκπαίδευση του προσωπικού του ΦΔΕΔΠ σε θέματα διαχείρισης του υγροτόπου, παρακολούθησης περιβαλλοντικών παραμέτρων, φύλαξης, περιβαλλοντικής εκπαίδευσης κλπ. Περίτρανη απόδειξη της πολύτιμης συνεισφοράς της ΕΠΠ στην Πρέσπα αποτελούν και οι διακρίσεις με τις οποίες έχει τιμηθεί σε διεθνές επίπεδο. Στα 18 χρόνια ενεργούς δράσης της τιμήθηκε με: Διεθνές Βραβείο Ραμσάρ (1999), διεθνές βραβείο Goldman (2001) ενώ μόλις πριν τρεις μήνες τιμήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την υλοποίηση του προγράμματος LIFE-Φύση «Προστασία και Διατήρηση Ειδών Πουλιών Προτεραιότητας στη λίμνη Μικρή Πρέσπα» ως ένα από τα πέντε καλύτερα προγράμματα (Best of the Best) που ολοκληρώθηκαν σε ευρωπαϊκό επίπεδο την περίοδο 2006-2007.
Ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ με την παραπάνω απόφαση δείχνει όχι μόνο να αγνοεί το πολύτιμο έργο της ΕΠΠ, αλλά και την γραπτή πρόταση 10 Εθνικών Περιβαλλοντικών Οργανώσεων για τη συμμετοχή της ΕΠΠ στο ΔΣ του ΦΔΕΔΠ. Οι 10 οργανώσεις σε απάντηση της πρόσκλησης για την εκπροσώπησή των ΜΚΟ στα Διοικητικά Συμβούλια των Φορέων Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς, Εθνικού Δρυμού Πρεσπών, Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων, Περιστερίου και Χαράδρας Αράχθου, και Λίμνης Κορώνειας και Βόλβης, με κοινή επιστολή προς το ΥΠΕΧΩΔΕ στις 8 Μαΐου 2009 πρότειναν την ΕΠΠ ως εκπρόσωπο των ΜΚΟ στο ΔΣ του ΦΔΕΔΠ.
Την απαράδεκτη αυτή απόφαση μαζί με την Εταιρία Προστασίας Πρεσπών καταγγέλλουν οι Εθνικές Οργανώσεις: Αρκτούρος, Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και WWF Eλλάς ως οργανώσεις-μέλη της Εταιρίας Προστασίας Πρεσπών και των 10 Εθνικών Περιβαλλοντικών οργανώσεων που από κοινού πρότειναν εκπροσώπους για το σύνολο των Φορέων Διαχείρισης.
Για περισσότερες πληροφορίες: Μαριάννα Βλάσση, Υπ. Επικοινωνίας Εταιρίας Προστασίας Πρεσπών, 210-3314893

Δεν υπάρχουν σχόλια: