Γίνεται !

η παπαριά της ημέρας: "of course ... are we gluing coffee pots?"

Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2009

Προγραμματικό διάλογο, και όχι αιτήματα για λευκή επιταγή ...

...ζητούν οι Οικολόγοι Πράσινοι

Συνέντευξη τύπου έδωσαν σήμερα στα γραφεία τους οι Οικολόγοι Πράσινοι, για τις πρώτες μετεκλογικές εξελίξεις και τις πρωτοβουλίες διαλόγου που συζητούν να αναλάβουν.
Όπως δήλωσε ο Νίκος Χρυσόγελος, εκπρόσωπος των Οικολόγων Πράσινων: «Από το ΠΑΣΟΚ προσφέρθηκε ένα υφυπουργείο χωρίς καμιά δέσμευση για τις πολιτικές του και χωρίς να υπάρχει προηγουμένως κάποια συζήτηση προγραμματικού χαρακτήρα. Στα θέμα διαχείρισης του νερού, προστασίας των δασών, ενεργειακού σχεδιασμού, διαφάνειας, υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Οικολόγων Πράσινων που σε κάθε περίπτωση θα έπρεπε τουλάχιστον να συζητηθούν. Υπέρ ή εναντίον της εκτροπής του Αχελώου, εφαρμογή ή όχι της αρχής ο ρυπαίνων πληρώνει για την εξυγίανση των ρυπασμένων υπόγειων νερών στον Ασωπό, προστασία και διαχείριση των δασών ή συνέχιση των προσπαθειών περιορισμού της προστασίας των δασών, προκήρυξη διαγωνισμών για νέες λιγνιτικές μονάδες ή στροφή σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειες, ανακύκλωση ή καύση απορριμμάτων, διερεύνηση σκανδάλου Siemens και επιστροφή των χρημάτων στα δημόσια ταμεία ή κουκούλωμα οριστικά του σκανδάλου; Προθεσμίες λίγων ωρών δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για διάλογο. Ένας υφυπουργός δεσμεύεται εφ’ όλης της ύλης από το κυβερνητικό πρόγραμμα, που δεν έχει καν ανακοινωθεί. Δε συμμετέχει στο υπουργικό συμβούλιο και οι δυνατότητές του για ουσιαστικές παρεμβάσεις είναι πολύ περιορισμένες, καθώς οι αρμοδιότητές του καθορίζονται με αποφάσεις του αρμόδιου υπουργού, που μπορεί να τις αλλάζει ή να τις περιορίζει όποτε κρίνει. Πολύ περισσότερο δε θα μπορούσε να επηρεάσει θέματα που επηρεάζουν τις αρμοδιότητές του, αλλά εμπλέκονται και με τις αρμοδιότητες άλλων υπουργών ή υφυπουργών.
«Αν ισχύουν οι δηλώσεις του κ. Παπακωνσταντίνου και του κ. Ελενόπουλου, ότι η πρόταση του κ. Παπανδρέου απευθυνόταν προσωπικά στη Μαρία Βασιλάκου και όχι στους Οικολόγους Πράσινους, πρόκειται για επιλογές που απειλούν να απαξιώσουν την ίδια την ιδέα των συνεργασιών», δήλωσε ο Γιάννης Παρασκευόπουλος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας. «Στο βαθμό που αφορούσε τους Οικολόγους Πράσινους, είχαμε ουσιαστικά μια πρόσκληση να στηρίξουμε άνευ όρων τη νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Προεκλογικά είχαμε κάνει σαφές, και στις δύο κεντρικές τηλεοπτικές μας συνεντεύξεις, ότι δεν επρόκειτο να μετάσχουμε σε μια αυτοδύναμη κυβέρνηση άλλου κόμματος. Αρχίζει άσχημα τη θητεία της μια κυβέρνηση, όταν επιδιώκει πολιτικές μεταγραφές που θυμίζουν άλλες εποχές».
Η κουλτούρα συνεργασιών που διαπνέει τους Οικολόγους Πράσινους, θα εκφραστεί με τον προγραμματικό διάλογο και την αναζήτηση ευρύτερων συναινέσεων στα ζητήματα που κυρίως μας ενδιαφέρουν. Θα αντιπολιτευόμαστε τις πολιτικές που μας βρίσκουν αντίθετους, θα ελέγχουμε τις ανεπάρκειες, θα στηρίζουμε όμως δημόσια τις πολιτικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης στις οποίες θα καταλήγαμε σε συμφωνίες. Τέτοιες πρωτοβουλίες θα συζητήσουμε και στη συνεδρίαση του Πανελλαδικού μας Συμβουλίου, αυτό το Σαββατοκύριακο.
Δήλωση για το θέμα αυτό έκανε από τη Θεσσαλονίκη και ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλης Τρεμόπουλος: «Σε ένα δημοκρατικό, μη αρχηγικό κόμμα οπως οι Οικολόγοι Πράσινοι, δεσμευόμαστε όλοι από τις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων. Για το θέμα των συνεργασιών, είχε ήδη αποφασίσει το πρόσφατο συνέδριό μας ότι σε περίπτωση αυτοδυναμίας δεν συζητάμε κυβερνητική συνεργασία. Δείξαμε σε όλους ότι το δικό μας πολιτικό ήθος δε χωράει φαινόμενα όπως μεταγραφές, μυστικοσυμβούλια ή υπουργοποιήσεις χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Υπερασπιζόμαστε τον πολιτικό διάλογο, τις προγραμματικές συζητήσεις και συνεργασίες . Είμαστε έτοιμοι να συνεισφέρουμε στην προώθηση και εφαρμογή των προτάσεών μας, και να συγκρουστούμε με οτιδήποτε κρατάει καθηλωμένο τον τόπο σε μίζερες πρακτικές του παρελθόντος».
Η Εκτελεστική Γραμματεία των Οικολόγων Πράσινων

Δεν υπάρχουν σχόλια: