Γίνεται !

η παπαριά της ημέρας: "of course ... are we gluing coffee pots?"

Πέμπτη 29 Απριλίου 2010

η γεύση που αφήνει ο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ στο νομό Κοζάνης είναι πικρή

σε άρθρο του VETO fm με τίτλο: "ΟΙ 5 ΔΗΜΟΙ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΚΟΖΑΝΗΣ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ, ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΚΑΙ ΔΥΣΑΡΕΣΚΕΙΑ" δίνεται η γενική εικόνα της αντίδρασης στο σχέδιο νόμου για τη μεταρρύθμιση στην αυτοδιοίκηση. Από τα παρακάτω συμπεραίνεται ότι ο μοναδικός Δήμαρχος που φαίνεται να είναι ευχαριστημένος από την εξέλιξη είναι ο Δήμαρχος Βελβεντού. Ένα άλλο συμπέρασμα (που σχολιάσαμε και σε προηγούμενη ανάρτηση) είναι ότι πουθενά δε φαίνεται ο "δικός" μας δήμαρχος Σερβίων, σα να πέρασε και να μη μας άγγιξε εδώ πέρα ... Τελικά πολύ don't worry be happy είμαστε ... Διαβάστε το άρθρο:
Η δημοσιοποίηση του σχεδίου «Καλλικράτη» και της χωροθέτησης των νέων δήμων βρίσκει στο Νομό Κοζάνης τους κατοίκους και τους αυτοδιοικητικούς παράγοντες του Βελβεντού με χαμόγελα ικανοποίησης στα χείλη, αφού ο δήμος τους διατηρεί την αυτονομία του. Αντίθετα, στην πλειοψηφία τους οι υπόλοιποι αυτοδιοικητικοί παράγοντες του Νομού εκφράζουν, ανάλογα με την περίπτωση, προβληματισμό, δυσαρέσκεια, αγανάκτηση ακόμα και οργή. Μάλιστα σε έκτακτο δημοτικό συμβούλιο, σήμερα το πρωί, στη Σιάτιστα αποφασίστηκαν κινητοποιήσεις το επόμενο διάστημα, αρχής γεννομένης από σήμερα με κλείσιμο της Εγνατίας οδού (το απόγευμα στις 18.00).
Ο δήμαρχος Κώστας Κοσμίδης, μιλώντας στο ραδιόφωνο του VETO 91fm, εξέφρασε την έντονη αγανάκτηση του Σώματος «για την κατάφορη αδικία που υφίσταται η περιοχή» και για τα «δύο μέτρα και σταθμά που ίσχυσαν στην χωροθέτηση των δήμων».
«Υπόγειοι και αδιαφανείς σχεδιασμοί πέρα από κάθε λογική καταστρατηγούν, αναιρούν και υποσκάπτουν το μέλλον της διοικητικής μεταρρύθμισης και το μέλλον του τόπου μας. Η πρόταση αυτή στερείται κάθε νομιμότητας και επιτίθεται άμεσα στην εκφρασμένη δημοκρατική βούληση των κατοίκων της περιοχής. Δεν μπορούμε να καταλάβουμε πραγματικά το σκεπτικό του σχεδίου που δεν ορίζει ως έδρα του Δήμου την ιστορική πόλη της Σιάτιστας, τον πιο παλιό δήμο, την στιγμή μάλιστα που και οι υπόλοιποι δήμαρχοι του Βοϊου (Νεάπολης, Τσοτυλίου και Ασκίου) αναγνώριζαν το δίκαιο αίτημά μας και δεν διατύπωσαν καμία απολύτως αντίρρηση στο να είναι η έδρα η Σιάτιστα», σημείωσε ο κ. Κοσμίδης.
 
Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΖΕΛΛΟΣ  Σκληρή είναι και η αντίδραση του δημάρχου Αιανής Γιώργου Τζέλλου που δήλωσε: «Με την ανακοίνωση της χωροθέτησης των νέων Δήμων, στα πλαίσια του προγράμματος Καλλικράτης , η κυβέρνηση διέψευσε τις εξαγγελίες της για εφαρμογή ενιαίων και αντικειμενικών κριτηρίων για τη σύσταση τους. Δυστυχώς σε αρκετές περιπτώσεις κυριάρχησαν υποκειμενικά κριτήρια. Ο αποκλεισμός του ιστορικού Δήμου Αιανής, μοναδικού στη Δυτική Μακεδονία, το αποδεικνύει. Οι Δημότες Αιανής είμαστε θυμωμένοι.
Σε όλη την προηγούμενη περίοδο προσπαθήσαμε να πείσουμε με επιχειρήματα για την ορθότητα της ομόφωνης θέσης του δημοτικού μας συμβουλίου να παραμείνουμε Δήμος. Δεν εισακουστήκαμε. Δεν στηριχθήκαμε. Συνεχίζουμε την προσπάθεια μας και θα αγωνιστούμε στις νέες συνθήκες, με την υποστήριξη όλων των δημοτών και των πολυάριθμων φίλων της Αιανής να πείσουμε την κυβέρνηση για το δίκαιο του αιτήματος μας».

Ο δήμαρχος Βερμίου Σοφοκλής Σιδηρόπουλος σχολίασε: «Επιβεβαιώθηκε λοιπόν η άποψη ότι η κυβέρνηση δεν διδάχθηκε τίποτα από τα λάθη του Ο ΣΟΦΟΚΛΗΣ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΣ«Καποδίστρια» και ότι με την προχειρότητα που προχωρά και τις αποφάσεις που παίρνει δείχνει πως «κόβει και ράβει» ανάλογα με τις κομματικές σκοπιμότητες. Αυτό βέβαια θα μας βρει απέναντί τους».

«Δήμοι δυο ταχυτήτων»
Ο ΛΑΖΑΡΟΣ ΜΑΛΟΥΤΑΣ Ιδιαίτερα καυστικός εμφανίστηκε και ο δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας, που δήλωσε στο ραδιόφωνο του VETO 91fm, πως: «Είναι προφανές ότι για όσους διαμαρτύρονταν και εξέφραζαν αντιρρήσεις και επιφυλάξεις αναφορικά με το σχέδιο «Καλλικράτη», τους έχει δοθεί τώρα αφορμή να συνεχίσουν τις διαμαρτυρίες. Πιστεύω και εγώ ότι αν ψηφιστεί έτσι ως έχει το σχέδιο από την Βουλή πάλι θα έχουμε δήμους δύο ταχυτήτων».
Σχολιάζοντας λοιπόν την χωροθέτηση 5 τελικά δήμων στο Νομό επισήμανε πως υπάρχουν «ακόμα πιο τρανταχτά παραδείγματα στην υπόλοιπη Ελλάδα, εκτός του Βελβεντού, που διατήρησαν δήμοι, με πληθυσμό κάτω των 2.000 κατοίκων, την αυτονομία τους. Πως μπορούμε λοιπόν να μιλάμε για μεγάλους ισχυρούς δήμους και για αναβάθμιση της παροχής υπηρεσιών στους πολίτες».
 
Ο δήμαρχος Δημητρίου Υψηλάντη Κυριάκος Μιχαηλίδης αναφορικά με το χωροταξικό δήλωσε «απογοητευμένος, προβληματισμένος και αδικημένος».O ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ
«Δεν μας πείθει λοιπόν η κυβέρνηση ότι τα κριτήρια για το χωροταξικό ήταν αξιοκρατικά και με βάση τις εξαγγελίες που υπήρξαν. Δηλαδή στο Νομό Κοζάνης δεν υπάρχουν άλλοι δήμοι που πληρούν τα κριτήρια του δήμου Βελβεντού, για να παραμείνουν αυτόνομοι; Ένας από αυτούς τους δήμους είναι και ο δικός μας, η Αιανή, το Τσοτύλι».
«Η δημιουργία 5 τελικά δήμων στο νομό και όχι 4 που επικρατούσε προκαλεί έντονο προβληματισμό και το επόμενο διάστημα πρέπει να συζητήσουμε και να αποφασίσουμε την στάση μας», σημείωσε η δήμαρχος Μουρικίου Παρασκευή Βρυζίδου. Όπως δήλωσε: «Φαίνεται ότι δεν λειτούργησαν οι κανόνες και τα κριτήρια που τέθηκαν το προηγούμενο διάστημα και δεν υπήρξε τελικά ίση μεταχείριση και αντιμετώπιση των Δήμων στο χωροταξικό. Ανατρέπεται όλος ο σχεδιασμός, αφού υπάρχουν κατά περίπτωση εξαιρέσεις και υπό αυτήν την έννοια τίποτα δεν είναι σίγουρο».

3.000 επιστολές στο Μέγαρο Μαξίμου
Ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΣΤΕΡΓΙΟΥ  Ο μοναδικός ικανοποιημένος δήμαρχος Βελβεντού Μανώλης Στεργίου εξέφρασε την ικανοποίησή του και έκανε λόγο για «ένα αίσιο αποτέλεσμα που δικαιώνει τις προσπάθειες που έγιναν τα τελευταία δύο χρόνια από όλους τους πολίτες της περιοχής αλλά και τους ομογενείς που κατάγονται από τον Βελβεντό».
Μάλιστα μεταξύ άλλων επιβεβαίωσε και το γεγονός ότι στα πλαίσια της προβολής του αιτήματος «εστάλησαν στο Μέγαρο Μαξίμου 3.000 επιστολές κατοίκων της περιοχής που ζητούσαν να παραμείνει ανεξάρτητος ο Δήμος».

Δεν υπάρχουν σχόλια: