Γίνεται !

η παπαριά της ημέρας: "of course ... are we gluing coffee pots?"

Τρίτη 1 Ιουνίου 2010

εν αναμονή νέων αντιδράσεων

του Παναγιώτη Πλιάτσιου από τον ΠΡΩΙΝΟ ΛΟΓΟ
με τίτλο: "Προβληματισμός στο Βελβεντό-Συζητήσεις σε Αιανή-Νεάπολη"

Η ψήφιση, από την ολομέλεια της ελληνικής βουλής, του σχεδίου «Καλλικράτης» ήρθε να καταλαγιάσει τις αντιδράσεις στο Νομό Κοζάνης, όχι, όμως, και τις τοπικές κοινωνίες σε Δήμους που διαμαρτύρονται για την εφαρμογή της διοικητικής μεταρρύθμισης της χώρας. Στο επίκεντρο, φυσικά, βρίσκεται το Βελβεντό, οι κάτοικοι του οποίου αντιτίθενται σθεναρά στο ενδεχόμενο συνένωσης με το Δήμο Σερβίων και είναι, μάλιστα, διατεθειμένοι να συνεχίσουν το αγώνα τους και μετά την ψήφιση του νόμου!

Αρχικά οι σκέψεις της δημοτικής αρχής και της Συντονιστικής Επιτροπής ήθελαν την πραγματοποίηση μεγάλης λαϊκής συνέλευσης το βράδυ της ερχόμενης Παρασκευής, ωστόσο, λόγω και των πιθανών δυσμενών καιρικών συνθηκών ίσως η συνέλευση μετατεθεί για το Σάββατο ή τη Δευτέρα. Και αυτό, διότι, όπως σημείωσε χθες, μιλώντας στον «Π.Λ.», ο δήμαρχος Βελβεντού Μανώλης Στεργίου, η συμμετοχή των δημοτών αναμένεται τόσο μεγάλη που δεν είναι δυνατόν να λάβει χώρα η συνέλευση στο Πνευματικό Κέντρο της περιοχής. Όλες οι μέχρι σήμερα πληροφορίες, πάντως, συγκλίνουν στην σχεδόν καθολική απόρριψη της συνένωσης στο Δήμο Σερβίων-Βελβεντού, με πολλές απόψεις να οδηγούν στην άρνηση της συμμετοχής των κατοίκων στις επικείμενες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές του Νοεμβρίου. Παράλληλα, ακούγονται αρκετές φωνές για «αυτοδιαχείριση» και άρνηση συμμετοχής στη διοίκηση του νέου Δήμου και τα επόμενα χρόνια. Τέλος, οι κάτοικοι του Βελβεντού δηλώνουν αποφασισμένοι να εξαντλήσουν κάθε μέσο για να πετύχουν την αλλαγή στον νόμο και την αυτονομία τους.



Την ίδια στιγμή, έντονος είναι ο προβληματισμός για την επόμενη ημέρα και στο Βόιο, όπου οι πληγές στις τοπικές κοινωνίες για το ζήτημα της έδρας δύσκολα θα επουλωθούν σύντομα. Στη Σιάτιστα έχουν πέσει οι τόνοι και επιζητείται συνεργασία με τους όμορους νυν Δήμους, όμως, αντίθετα, στη Νεάπολη οι κάτοικοι εκφράζουν την πικρία και το θυμό τους για το Υπουργείο Εσωτερικών, αλλά και για βουλευτές του Νομού Κοζάνης. Τέλος, στην Αιανή θα συγκληθεί σήμερα Δημοτικό Συμβούλιο για να αποτιμηθεί ο αγώνας των τελευταίων εβδομάδων, με τους δημότες να εκφράζουν και εκεί την αγωνία τους για την επόμενη μέρα που βρίσκει την Αιανή ως ιστορική, μόνο, έδρα του Δήμου Κοζάνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: