Γίνεται !

η παπαριά της ημέρας: "of course ... are we gluing coffee pots?"

Τετάρτη 2 Ιουνίου 2010

"πνίγηκε" ο ναυτικός όμιλος

Η σημαντική άνοδος της στάθμης της λίμνης Πολυφύτου το τελευταίο διάστημα, λόγω των βροχοπτώσεων όσο και των μειωμένων αναγκών στην άρδευση, έχει οδηγήσει στην παύση λειτουργίας του Ναυτικού Ομίλου Κοζάνης, που όπως είναι γνωστό λειτουργεί όλο το χρόνο ως καφέ – μπαρ και το οποίο επισκέπτονται, ή μάλλον επισκέπτονταν, τις καθημερινές αλλά κυρίως, τα σαββατοκύριακα και απολάμβαναν την ωραία θέα προς τη λίμνη πλήθος κόσμου.
Ωστόσο έντονη παραμένει η ανησυχία πολλών αναφορικά με το ύψος της λίμνης και πόσο μπορεί να οδηγήσει σε πλημμύρες, εφόσον αρχικά συνεχιστούν οι βροχές, επίσης το φράγμα δεν χρειάζεται να τεθεί σε λειτουργία για να καταναλώσει νερό και τέλος δεν χρειαστεί νερό για την άρδευση. Σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε μιλώντας στον «Π.Λ.» ο διευθυντής του Υδροηλεκτρικού Σταθμού Πολυφύτου κ. Παναγιώτης Θεοδωρακόπουλος αυτή τη στιγμή το υψόμετρο είναι στα 2,90 από τη θάλασσα, ενώ το όριο πλημμυρών είναι πάνω από το 2,91.
 «Επειδή για πολλά χρόνια τώρα δεν είχαμε τόσα νερά δεν είχε ανέβει ποτέ τόσο πολύ η στάθμη της λίμνης. Αυτό φυσικά είναι σε γνώση όλων και του Ναυτικού Ομίλου, όταν τους δόθηκε η προσωρινή παραχώρηση του χώρου. Μέχρι την ζώνη 2,91 μπορεί να υπάρχει λειτουργία, από 2,91 μέχρι το 2,93 είναι η ζώνη πλημμυρών και εκεί επίσης απαγορεύεται κάποιος να κτίσει οτιδήποτε. Πάνω από αυτό το όριο μάλιστα απαγορεύεται να λειτουργεί οτιδήποτε με νόμο της Βουλής των Ελλήνων και όχι μόνο με απόφαση της ΔΕΗ».
«Εντωμεταξύ το εργοστάσιο λειτουργεί κανονικά, έχει τις προδιαγραφές του και λειτουργεί κανονικά» σημειώνει ο ίδιος και συνεχίζει λέγοντας πως «τώρα είμαστε μέσα στα όρια της κανονικής λειτουργίας, δεν έχουμε φτάσει καν στα ανώτατα όρια. Οι ιδιώτες λένε ότι τα υπερλειτουργούμε τα εργοστάσια για να υπάρχει χειραγώγηση στην τιμή του συστήματος, δηλαδή στην αξία του ηλεκτρικού ρεύματος που εμπορεύεται και από τους ιδιώτες και από τη ΔΕΗ. Κατηγορείται λοιπόν για υπερλειτουργία, ενώ από την άλλη λειτουργούμε επειδή είχαμε πάρα πολλές εισροές, η λίμνη ανέβηκε. Ωστόσο βρισκόμαστε μέσα στα όρια».
Οι πολλές εισροές προήλθαν από τις πολλές βροχές, αφού και την περυσινή και φετινή χρονιά είχαμε υψηλά υδρολογικά δεδομένα. Όπως σημειώνει ο ίδιος «γίνονται συνεχώς προσπάθειες για να κατέβει η στάθμη της λίμνης αλλά αυτό το θέμα δεν είναι από τη ΔΕΗ. Ο έλεγχος ασκείται κεντρικά από την κρατική αρχή της ΔΕΣΜΗΕ. Εμείς λέμε τι στάθμη έχουμε, τι δυνατότητες έχουμε και ζητάμε να μπούμε σε λειτουργία. Ο διαχειριστής βλέπει τι αιτήματα υπάρχουν, τι ανάγκες και δίνει εντολή για το πόσο θα λειτουργήσει το φράγμα. Εμείς κάνουμε πολλές φορές αιτήματα ώστε να λειτουργεί το φράγμα και να κατέβει η στάθμη». Την περίοδο αυτή, όπως σημειώνει ο ίδιος, δεν υπάρχουν ισχυρές αρδευτικές ανάγκες, ενώ τους αντίστοιχους μήνες άλλα χρόνια υπήρχαν πολύ μεγαλύτερες ανάγκες, αφού υπήρχε αρδευτική περίοδος για τον κάμπο της Ημαθίας, της Πέλλας, της Θεσσαλονίκης. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κίνδυνος πλημμύρας αλλά το νερό παραμένει σε υψηλά επίπεδα.
με τίτλο: Κλειστός ο Ναυτικός Όμιλος Κοζάνης

Δεν υπάρχουν σχόλια: