Γίνεται !

η παπαριά της ημέρας: "of course ... are we gluing coffee pots?"

Πέμπτη 26 Αυγούστου 2010

ΜΗΝΥΣΕΙΣ ΣΕ ΑΚΤΙΒΙΣΤΕΣ, ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ;

Οι Οικολόγοι Πράσινοι εκφράζουμε την έντονη διαμαρτυρία μας για τη σύλληψη και παραπομπή σε δίκη, με διαδικασία αυτόφωρου, ομάδας τεσσάρων ακτιβιστών της Οικολογικής Ομάδας Βέροιας και της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Μαγνησίας που έριξαν ψόφια ψάρια από το ρυπασμένο Αλιάκμονα στο γραφείο του Νομάρχη Ημαθίας κ. Καραπαναγιωτίδη.
Η συνεχιζόμενη ανεξέλεγκτη ρίψη ακατέργαστων λυμάτων στο ποτάμι, οδηγεί το σημαντικό αυτό οικοσύστημα σε καταστροφική υποβάθμιση προς δόξαν των αρμοδίων που αδρανούν εγκληματικά.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι εκφράζουμε τη συμπαράσταση μας στους συλληφθέντες. Καλούμε τον Νομάρχη Ημαθίας αντί μηνύσεων να προστατεύσει στοιχειωδώς το περιβάλλον της περιοχής στην οποία εκλέχθηκε για να υπηρετήσει.

Η Εκτελεστική Γραμματεία των Οικολόγων Πράσινων
Για περισσότερες πληροφορίες: Γιώργος Πασχαλίδης 6979 945323,
Γιάννης Παρασκευόπουλος 6979 952070

Σχετικό διευκρινιστικό από το Λάζαρο Τσικριτζής της Οικολογικής Κίνησης Κοζάνης
H ακτιβιστικη διαμαρτυρία αφορούσε τα νεκρά ψάρια που ξεβράζονται κάθε τόσο στην ΤΑΦΡΟ 66, η οποία καταλήγει στον Αλιάκμονα.
Η Τάφρος 66 κατασκευάστηκε το 1935, όταν αποξηράνθηκε η λίμνη των Γιαννιτσών με σκοπό να συγκεντρώνει τα πλεονάζοντα επιφανειακά νερά της λεκάνης από την Πέλλα και την Ημαθία και να αρδεύει τις παρόχθιες γεωργικές εκτάσεις. Τα νερά της χύνονται στον ποταμό Αλιάκμονα και από εκεί στο Θερμαϊκό. Τη συναντούμε πηγαίνοντας για Θεσσαλονίκη στο 11ο χλμ Βέροιας – Θεσσαλονίκης.
Η Τ66 μεταφέρει πολλά και ανεπεξέργαστα απόβλητα από βιοτεχνίες και μονάδες αγροτικής μεταποίησης (πχ παραγωγή κομπόστας) των νομών Ημαθίας και Πέλλας. Συχνά υπάρχει δυσοσμία και εντοπίζονται νεκρά ψάρια και πουλιά.
Το πρόβλημα είναι έντονο και χρόνιο και η κατακραυγή προς κάθε αρμόδιο δικαιολογημένη. Οι κάτοικοι της περιοχής και κυρίως αυτοί του Δήμου Ειρηνούπολης Ημαθίας βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς διαπιστώνουν ότι κανείς και τίποτε δεν μπορεί να σταματήσει το οικολογικό όνειδος. Εκπρόσωποι της τοπικής κοινωνίας τονίζουν ότι τα πρόστιμα που επιβάλλονται σε όσους ρυπαίνουν, αποδεικνύονται πιο φθηνά από την ασυδοσία τους και θεωρούν ότι η ρύπανση των νερών είναι η αιτία της αύξησης περιστατικών καρκίνου στην περιοχή τους.
Παρόμοιες ακτιβιστικές διαμαρτυρίες για την Τ66 έχουν γίνει και παλιότερα από οικολογικά στελέχη της Ημαθίας – Μαγνησίας (Ασλάνογλου, Βολιώτης κλπ)

Λ. Τσικριτζής

Δεν υπάρχουν σχόλια: