Γίνεται !

η παπαριά της ημέρας: "of course ... are we gluing coffee pots?"

Κυριακή 3 Οκτωβρίου 2010

Τους Δημάρχους Αιανής και Ελλησπόντου επισκέφθηκε ο κ. Ιωαννίδης, επικεφαλής της Αυτοδιοικητικής Κίνησης «Κοζάνη, τόπος να ζεις»

Εκπρόσωποι της Αυτοδιοικητικής Κίνησης «Κοζάνη, τόπος να ζεις» επισκέφθηκαν στις 28 και 29 Σεπτεμβρίου τα Δημαρχεία Αιανής και Ελλησπόντου και συμμετείχαν σε προγραμματισμένες συσκέψεις με τους Δημάρχους κ. Τζέλο και κ. Σανίδη αντίστοιχα. Στις συναντήσεις τέθηκαν τα σημαντικότερα προβλήματα των δύο περιοχών (αρδευτικό Αλιάκμονα, ρύπανση από ΔΕΗ, ανεργία) καθώς και ζητήματα της περιόδου μετάβασης και προσαρμογής στο νέο καθεστώς του Καλλικράτη.
Παράλληλα τα μέλη της Αυτοδιοκητικής Κίνησης συζήτησαν επί μέρους θέματα με κατοίκους των χωριών και ανέλυσαν τις αντίστοιχες προτάσεις της Κίνησης. Εκτός από τον επικεφαλής του συνδυασμού κ. Λ. Ιωαννίδη συμμετείχαν η κ. Τάσα Σιώμου πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κοζάνης, ο κ. Τάσος Γκλούμπος, πρόεδρος του Φιλοπρόοοδου Συλλόγου και ο κ. Πάνος Καλημέρης, μέλος της Οικολογικής Κίνησης

Το κλίμα ήταν ιδιαίτερο θετικό, όπως και οι προβληματισμοί για την κοινή πορεία των τοπικών κοινωνιών.

Ο κ. Ιωαννίδης και τα μέλη της νέας Αυτοδιοκητικής Κίνησης υπογράμμισαν ότι στο νέο αυτοδιοικητικό χάρτη η πόλη της Κοζάνης θα παίξει μεν τον πρωτεύοντα ρόλο ως διοικητικό κέντρο, αλλά αυτό δεν πρέπει να μαραζώσει τους παλιούς επαρχιακούς δήμους, οι οποίοι μπορούν να λειτουργήσουν ως περιφερειακά κέντρα με ισχυρό ρόλο σε επιμέρους τομείς: Αιανή (πολιτισμός), Ελίμεια - Κρόκος (τουρισμός, αγροτουρισμός), Ελλήσποντος - Υψηλάντης (ενέργεια, εγκαταστάσεις κατασκευής πράσινου ενεργειακού εξοπλισμού).

Ο κ. Ιωαννίδης επανέλαβε επίσης ορισμένες από τις προτάσεις της Κίνησης για την Αιανή και τον Ελλήσποντο, οι οποίες έχουν συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα του Συνδυασμού:
1. ΑΙΑΝΗ
• Τηλεθέρμανση μεγάλων κωμοπόλεων που είναι μακριά από τους ΑΗΣ της ΔΕΗ (όπως η Αιανή) : Μπορεί να εγκατασταθεί μονάδα με καύσιμο βιομάζα από δασικά υπολείμματα και καλλιεργούμενα είδη (σόργο, αγριαγκινάρα). Η επένδυση αυτή θα εξασφαλίσει την απορρόφηση μέρους της γεωργικής παραγωγής, αφού βέβαια οι αγρότες συνειδητοποιήσουν ότι η «χρυσή» (και συχνά αμαρτωλή) εποχή των επιδοτήσεων πέρασε και αποφασίσουν να προχωρήσουν σε κατάλληλη αναδιάρθρωση καλλιεργειών, σχέδια βελτίωσης κλπ. Οφέλη: φτηνότερη θέρμανση, καλλιέργεια βιομάζας με σίγουρη απορρόφηση και νέες πράσινες θέσεις στον τομέα της γεωργίας.
• Βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία. Ορισμένες περιοχές του δήμου Αιανής (Βούρινος κλπ) προσφέρονται για τέτοιες δραστηριότητες, που πρέπει να ενισχυθούν από το Δήμο Κοζάνης στον τομέα της απορρόφησης των προϊόντων (ξεχωριστή λαϊκή αγορά βιολογικών προϊόντων στην Κοζάνη, προώθηση τους σε σχολεία, νοσοκομεία).
• Δημιουργία Δικτύου πολιτιστικών και περιβαλλοντικών διαδρομών (με την Αιανή στον κεντρικό ρόλο). Αξιοποίηση, στήριξη, προβολή του Αρχαιολογικού μουσείου, όχι ως απλού «εκθετηρίου», αλλά ως ζωντανού οργανισμού με ισχυρό ρόλο στα ιστορικά / αρχαιολογικά δρώμενα του νέου Δήμου.

2. ΕΛΛΗΣΠΟΝΤΟΣ
• Μέτρα αντιρρύπανσης και πρόληψη. Σύστημα πρόγνωσης / πρόληψης επεισοδίων ρύπανσης και όχι απλής καταγραφής. Προληπτικές μειώσεις φορτίου της ΔΕΗ και εξορυκτικής δραστηριότητας στις δυσμενείς συνθήκες. Κατοχύρωση (δια νόμου) ειδικών ορίων για τη λήψη των προληπτικών μέτρων, ώστε τα μέτρα να λαμβάνονται «αυτόματα» από τη ΔΕΗ (πάγιος περιβαλλοντικός όρος λειτουργίας).
• Προτεραιότητα στους δήμους Ελλησπόντου και Υψηλάντη για τη χωροθέτηση εγκαταστάσεων κατασκευής πράσινου ενεργειακού εξοπλισμού (πάνελς, εξαρτήματα ανεμογεννητριών κλπ). Μπορούν να δημιουργηθούν 1500 θέσεις στον τομέα αυτό στον Καλλικρατικό Δήμο Κοζάνης. Λογική μοριοδότηση των πληττομένων στη διαδικασία προσλήψεων, εφόσον η ΔΕΗ είναι μέτοχος στις νέες πράσινες βιομηχανίες κατασκευής εξοπλισμού.
• Μεγαλύτερη βαρύτητα και κίνητρα στα «ενεργειακά διαμερίσματα» του Δήμου Κοζάνης καθ’ όλη τη διάρκεια της μεταλιγνιτικής περιόδου, τα έργα της οποίας μπορούν να χρηματοδοτηθούν από πέντε διαφορετικές πηγές (σσ. Λεπτομέρειες στο αναλυτικό πρόγραμμα της Κίνησης που θα αναρτηθεί στο διαδίκτυο σε λίγες μέρες).

30-9-2010

Αυτοδιοκητική Κίνηση «Δήμος Κοζάνης, τόπος να ζεις»

Δεν υπάρχουν σχόλια: