Γίνεται !

η παπαριά της ημέρας: "of course ... are we gluing coffee pots?"

Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2010

Να αλλάξει το ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ καθεστώς ιδιοκτησίας της λίμνης Πολυφύτου από τη ΔΕΗ,

Αυτοδιοικητική Κίνηση «Κοζάνη, τόπος να ζεις»

Ο κ. Λ. Ιωαννίδης, επικεφαλής του Συνδυασμού «Κοζάνη, τόπος να ζεις», και οι υποψήφιοι Σύμβουλοι Χρύσα Αθανασιάδου, Ευθύμιος Λιάκος, Τάσος Γκλούμπος, Ελένη Σιουστη και Γιώργος Σιαμπανόπουλος επισκέφτηκαν τα χωριά Κρόκος, Καισαρειά, Κήπος και ενημέρωσαν τους κατοίκους για το πρόγραμμα του Συνδυασμού.
Οι εκπρόσωποι της Κίνησης αναφέρθηκαν στα προβλήματα της Ελίμειας και της παραλίμνιας ζώνης. Ιδιαίτερη μνεία έγινε στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής και την ανάδειξη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της.
Πιο συγκεκριμένα επισημάνθηκαν τα εξής:


1. Η Πολιτεία και η Αυτοδιοίκηση έχουν σοβαρές ευθύνες για τη διαχείριση των υδάτινων πόρων και ειδικότερα για την κατάσταση του Αλιάκμονα: παράνομες αμμοληψίες, ρύπανση, υπεράντληση, υπερβάσεις νιτρικών στο πόσιμο νερό. Δέκα χρόνια μετά την Ευρωπαϊκή Οδηγία 2000 για τα νερά, δεν υπάρχει διαχειριστικό σχέδιο για κάθε υδρολογική λεκάνη και προγράμματα εξοικονόμησης νερού.
2. Στον τομέα του αγροτο–οικο-τουρισμού χρειάζονται περισσότερα έργα αποκατάστασης των πολιτισμικών, αρχιτεκτονικών & τοπιολογικών χαρακτηριστικών της υπαίθρου (εκθετήρια, βρύσες, μύλοι, παραδοσιακές μονάδες μεταποίησης κλπ). Οι δραστηριότητες αυτές μπορούν να υποστηριχτούν από το Δήμο και να χρηματοδοτηθούν από τα προγράμματα α) Ανταγωνιστικότητα & Επιχειρηματικότητα β) Leader (Υπομέτρα 321,322,323)» γ) ΟΠΑΑΧ δ) Τοπικός Πόρος.
3. Για τη λεκάνη του μέσου και άνω Αλιάκμονα προτείνεται από το Συνδυασμό Ειδικό οικοτουριστικό σχέδιο σε συνεργασία με όλους τους παραποτάμιους Δήμους και την Περιφέρεια, με γνώμονα πάντα τις ήπιες παρεμβάσεις. Αυτό προϋποθέτει φυσικά να αλλάξει το ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ καθεστώς ιδιοκτησίας της λίμνης Πολυφύτου από τη ΔΕΗ, κάτι για το οποίο οι Δήμοι και η Νομαρχία Κοζάνης δεν κάνουν τίποτα χρόνια τώρα.

Όσον αφορά στο γεωργικό τομέα ο Συνδυασμός ανέπτυξε τις προτάσεις του για μια βιώσιμη γεωργία και τοπική παραγωγή : Προστασία της γεωργικής γης & αναδιάρθρωση καλλιεργειών με στήριξη τοπικών προϊόντων (κρόκος, κρασιά, τυριά κλπ), ορθές γεωργικές πρακτικές & σχέδια βελτίωσης, καθώς και προώθηση βιολογικών προϊόντων (προώθηση σε σχολεία, νοσοκομεία, λειτουργία της πρώτης βιολογικής λαϊκής αγοράς κλπ).

Η εμπειρία που αποκόμισε ο Συνδυασμός από τη χθεσινή του επίσκεψη στα χωριά είναι ότι η απογοήτευση μπορεί να μετατραπεί σε θετική ενέργεια, αρκεί να υπάρχει όραμα και συγκεκριμένες προτάσεις.








Δεν υπάρχουν σχόλια: