Γίνεται !

η παπαριά της ημέρας: "of course ... are we gluing coffee pots?"

Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2010

Τα Γρεβενά μπορούν να βγουν από τη γωνία

Συνέντευξη τύπου στα Γρεβενά του υποψήφιου Περιφερειάρχη Αντώνη Κύρινα
και της «Εναλλακτικής Δράσης»

Το Σάββατο 23/10/2010 αντιπροσωπεία της «Εναλλακτικής Δράσης για τη Δυτική Μακεδονία» έδωσε συνέντευξη τύπου στα Γρεβενά και στη συνέχεια περιόδευσε στο κέντρο της πόλης και στα χωριά Κιβωτός, Βατόλακκος Άγιος Γεώργιος, Ταξιάρχης κ.α.
Κατά τη συνέντευξη τύπου ο επικεφαλής του Συνδυασμού Αντώνης Κύρινας αναφέρθηκε στη σημασία των εκλογών, τονίζοντας το διττό χαρακτήρα τους, πολιτικό και τοπικό. Χρέωσε την οικονομική κρίση στα δύο μεγάλα κόμματα και το πελατειακό κράτος που δημιούργησαν, ενώ αναφέρθηκε και στη «μέγγενη» της τρόικας και του ΔΝΤ. Ταυτόχρονα όμως τόνισε ότι η παραγωγή τοπικών πολιτικών για την ανάπτυξη και το περιβάλλον βοηθά στην αντιμετώπιση της κρίσης και από αυτή την άποψη ο ρόλος των νέων Περιφερειών είναι πολύ σημαντικός, παρά τα «βαρίδια» που τους φορτώνει ο Καλλικράτης. Επίσης ο κ. Κύρινας τόνισε ότι ο Συνδυσμός δεν είναι κομματικός και στεγάζει ενεργούς πολίτες από το χώρο των κοινωνικών και οικολογικών κινημάτων, των νέων αγροτών, του πολιτισμού κλπ

Στη συνέχεια οι υποψήφιοι Σύμβουλοι Λ. Τσικριτζής, Αν. καθηγητής ΤΕΙ και Κ. Παπαθανασίου, δάσκαλος γεωπόνος (και υποψήφιος αντι-περιφερειάρχης Γρεβενών) ανέπτυξαν τους άξονες δράσης τους για το Ν. Γρεβενών. Συγκεκριμένα τόνισαν:
1. ότι το φυσικό κεφάλαιο του νομού (ορεινοί όγκοι, ποτάμια, οικοσυστήματα) αποτελεί διαχρονικό εργαλείο ανάπτυξης και οφείλουμε να το διαφυλάττουμε σαν κόρη οφθαλμού.
2. ότι στο θέμα των υποδομών υπήρξε σοβαρή ολιγωρία Πολιτείας και νομαρχιών διότι δεν ασχολήθηκαν α) με την επέκταση του τραίνου δυτικά και νότια (σιδηροδρομική Εγνατία, σύνδεση με Λάρισα). Ο σιδηρόδρομος, το πιο φτηνό, άνετο και ασφαλές μέσο μεταφοράς παραμένει στην Ελλάδα στην τελευταία θέση της Ευρώπης και β) με τη διείσδυση του φυσικού αερίου στη Δυτική Μακεδονία (σπίτια, βιοτεχνίες, αγροτικές μονάδες), η οποία έμεινε όνειρο θερινής νυκτός.
3. ότι η βιώσιμη γεωργία και η τοπική παραγωγή έχει μακρύ δρόμο μπροστά της: αναδιάρθρωση καλλιεργειών με στήριξη τοπικών προϊόντων (κτηνοτροφικά, μανιτάρια, χειροποίητα είδη κλπ), ορθές γεωργικές πρακτικές & σχέδια βελτίωσης, καθώς και υποστήριξη βιολογικών προϊόντων (προώθηση σε σχολεία, νοσοκομεία, λειτουργία της πρώτης βιολογικής λαϊκής αγοράς κλπ).
4. ότι το πρόγραμμα Πίνδος έχει ξεχειλώσει για να βολευτούν διάφοροι και εκτροχιάζεται σε έργα αλλότρια, που συχνά είναι έξω από τους στόχους του ή και τα όρια της Πίνδου. Χρειάζεται επανακαθορισμό πορείας, σφιχτή Διοίκηση και πάταξη της διασπάθισης.
5. ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι το μέλλον, αλλά πρέπει να βρεθεί η χρυσή τομή που θα διασφαλίζει και το μέλλον της βιοποκιλότητας. Προτιμούμε τη διασπορά τους στον οικιακό – αγροτικό – επιχειρηματικό τομέα με μικρές μονάδες, αντί για «δάση» ανεμογεννητριών.
6. ότι στη Βάλια Κάλντα, μια από τις 12 πιο ευαίσθητες περιοχές του κόσμου, παρά τα βήματα που έχουν γίνει συνεχίζονται τα κρούσματα παράνομης βόσκησης και ξύλευσης, οι οικιστικές πιέσεις, η λαθροθηρία και λαθραλιεία.

Στη συνέχεια οι εκπρόσωποι της «Εναλλακτικής Δράσης» κατέθεσαν και μερικές ενδεικτικές προτάσεις για το Ν. Γρεβενών:
• Σχολή εθελοντών δασοπυροσβεστών για όλη τη Βόρεια Ελλάδα. Διάρκεια εκπαίδευσης ένα μήνα και παροχή πιστοποίησης
• Δημιουργία τράπεζας ζωικού γενετικού υλικού με παλιές αυτόχθονες φυλές ζώων (βραχυκέρατη αγελάδα, μαύρο γουρούνι κλπ). Αναπαραγωγή καθαρόαιμων ζώων και διάθεση στους βιο- κτηνοτρόφους όλης της χώρας.
• Μικρές Α/Γ στα δημοτικά διαμερίσματα. Φωτοβολταικά στα σχολεία, ενεργειακή αναβάθμιση δημοτικών και δημόσιων κτιρίων.
• Μανιτάρια. Πρέπει να θεσπιστεί νομοθετικό πλαίσιο για τη συλλογή τους (πριν ξεκληριστούν) και να γίνει επίσημη πιστοποίηση ότι είναι άγρια.
• Βιομάζα για τηλεθερμάνσεις οικισμών (Συμπαραγωγή ηλεκτρισμού / θερμότητας). Σε ολόκληρη τη Δυτική Μακεδονία υπάρχει ένας «κρυμμένος θησαυρός» βιομάζας, που μένει ανεκμετάλλευτος, παρά τη δελεαστική επιδότηση των εγκαταστάσεων και της κιλοβατώρας. Οι Δήμοι και οι νομαρχίες έχουν αδιαφορήσει για αυτή την ευκαιρία, με αποτέλεσμα να αφήσουν ελεύθερο το έδαφος σε ιδιώτες. Κανείς δεν μπορεί να απορρίψει τις νόμιμες ιδιωτικές επενδύσεις, αλλά εάν αυτές οι μικρές μονάδες τηλεθέρμανσης ήταν δημοτικές (και νοικοκυρεμένες) , θα διασφαλίζονταν χαμηλότερες τιμές για τον καταναλωτή, εγγυημένη ποιότητα του καυσίμου (όχι σκουπίδια κλπ), και φυσικά επένδυση των κερδών σε δημοτικά έργα

Το συνολικό πρόγραμμα της «Εναλλακτικής δράσης για τη Δυτική Μακεδονία», που βασίζεται σε έργα και δράσεις σαν τις παραπάνω, προβλέπει τη δημιουργία 7000 θέσεων σε όλη την Περιφέρεια μέχρι το 2020, από τις οποίες οι 1200 στο Νομό Γρεβενών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: