Γίνεται !

η παπαριά της ημέρας: "of course ... are we gluing coffee pots?"

Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2010

μια ανοιξιάτικη ανάρτηση τώρα που ήρθε (επιτέλους) ο χειμώνας

Πόσες φορές έχουμε δοκιμάσει όλα τα χημικά προϊόντα για να "κρατήσουμε"μακριά τα ενοχλητικά έντομα από τα φυτά της βεράντας μας και δεν είχαμε αποτέλεσμα? Αρκετές φορές! Υπάρχει όμως λύση. Οικονομική και πάνω από όλα οικολογική χωρίς να χρειάζεται να εισπνέουμε ή να "ταΐζουμε" τα φυτά μας χημικές ουσίες.
Υπάρχουν φυτά που απωθούν τα έντομα.
Οι πιο συνηθισμένοι επισκέπτες είναι οι μύγες, τα κουνούπια, οι ακρίδες και τα μυρμήγκια..
Φυτά όπως ο βασιλικός, το θυμάρι, ο γλυκάνισος απωθούν μύγες, κουνούπια και άλλα ενοχλητικά έντομα. Επίσης σύμμαχοι των παραπάνω θεωρούνται και η δάφνη, η αρμπαρόριζα και δεντρολίβανο. Τα περισσότερα από τα παραπάνω είναι γνωστά σε όλους μας. Το πιο…. άσημο -στους νέους τουλάχιστον- είναι η αρμπαρόριζα.

Το άρωμά της φέρνει λίγο από λιβάνι. Τα γλυκερά φύλλα της χρησιμοποιούνται στις μαρμελάδες και στα γλυκά του κουταλιού και προστίθενται στις κομπόστες σταφύλι και κυδώνι. Επειδή χρησιμοποιείται για τον αρωματισμό λουκουμιών (λέγεται και λουκουμόχορτο). Χρησιμοποιείται επιπλέον στην αρωματοποιία και την ποτοποιία.

Η αρμπαρόριζα μετά από πολλαπλές επιστημονικές έρευνες απεδείχθη ως ένα από τα πλέον χρήσιμα φυσικά προϊόντα με σειρά από θεραπευτικές ιδιότητες. Θεωρείται από τα πλέον αποτελεσματικά κατά της ναυτίας, ως παυσίπονο κατά της αρθρίτιδας, ανακουφίζει από τις ημικρανίες και μειώνει την χοληστερόλη.

Στη συνέχεια, ο δυόσμος παρατηρείται ιδιαίτερα αποτελεσματικός με τα μυρμήγκια! Απωθεί από τον κοντινό χώρο αυτά τα μικρά ,εργατικά, άκακα ζωύφια δίνοντας παράλληλα μία ιδιαίτερη και ευχάριστη μυρωδιά.. Η πασίγνωστη σε όλους μας λεβάντα ρίχνεται και εκείνη στη μάχη κρατώντας μακριά τα τσιμπούρια… Μαζί με τα κουνούπια και τις σκνίπες, τα τσιμπούρια είναι τα πιο σημαντικά είδη που μεταδίδουν ασθένειες. Ζουν συνήθως σε δασώδεις ή θαμνώδεις περιοχές με πυκνή χαμηλή βλάστηση, όπου μπορούν να αναπτυχθούν με ασφάλεια τα διάφορα στάδια ζωής τους. Η λεβάντα έχει σύμμαχο το φασκόμηλο στον αγώνα ενάντια των τσιμπουριών.

Φυτεύοντας κατιφέ, σάλβια ή ντάλια κοντά στα φυτά στην βεράντα μπορείτε να εμποδίσετε την ύπαρξη μικροοργανισμών ονόματι νηματώδεις. Οι νηματώδεις είναι μικροσκοπικά σκουλήκια που ζουν στο έδαφος και προσβάλλουν τις ρίζες των φυτών. Είναι απόλυτα ασφαλής όσον αφορά τον ανθρώπινο οργανισμό αλλά αυτό δεν ισχύει και για τα φυτά μας. Επίσης ένα επιπλέον ….μέτρο που μπορεί να παρθεί είναι η τοποθέτηση οργανικής ουσίας (π.χ. κοπριά), στις γλάστρες που ενθαρρύνει την ανάπτυξη μυκήτων που καταστρέφουν τους νηματώδεις.

Αξίζει μία δοκιμή δεν νομίζετε;
 
Πληροφορίες : wikipaideia.com – vita.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: