Γίνεται !

η παπαριά της ημέρας: "of course ... are we gluing coffee pots?"

Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου 2010

η ομιλία του Δημάρχου Βασίλη Κωνσταντόπουλου ...

...κατά την ορκομωσία του νέου Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Σερβίων-Βελβεντού

Είναι μεγάλη τιμή για μας να παρευρίσκεσθε στην πρώτη και κορυφαία διαδικασία της νέας δημοτικής αρχής του Δήμου Σερβίων-Βελβεντού, στην ορκωμοσία του δημοτικού συμβουλίου, των τοπικών συμβουλίων και των εκπροσώπων των τοπικών κοινοτήτων.
Σήμερα όλοι εμείς που έχουμε την τιμή να εκπροσωπούμε την κοινωνία του δήμου, ορκιστήκαμε πίστη και αφοσίωση στο καθήκον για την πρόοδο του τόπου μας. Δεσμευόμαστε για μια ακόμη φορά ότι θα προσπαθήσουμε να τιμήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την εμπιστοσύνη που μας δείξατε. Θα μείνουμε αφοσιωμένοι και συνεπείς στα νέα μας καθήκοντα, με στόχο την όσο το δυνατόν καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη στον τόπο διαμονής του και την ανάπτυξη και πρόοδο του τόπου μας.

Κυρίες και κύριοι,

 

Η εφαρμογή του Καλλικράτη αλλάζει εντελώς το αυτοδιοικητικό τοπίο. Ο Καλλικράτης δεν αλλάζει μόνο τα γεωγραφικά όρια των σημερινών δήμων, δημιουργώντας νέους μεγαλύτερους και ισχυρότερους δήμους, αλλά αλλάζει και την φυσιογνωμία των νέων δήμων με εκχώρηση αρμοδιοτήτων από το κεντρικό κράτος προς την αιρετή περιφέρεια και τους νέους δήμους.
Για τον λόγο αυτό οι νέοι δήμοι- και ο δικός μας- οργανώνονται με νέες υπηρεσίες, όπως οικονομική υπηρεσία, υπηρεσία προγραμματισμού, πληροφορικών συστημάτων, πολεοδομία, τεχνική υπηρεσία, υπηρεσίες για θέματα υγείας, παιδείας, γεωργίας, κτηνοτροφίας και αλιείας.
Ταυτόχρονα η αποκεντρωμένη λειτουργία του δήμου εμβαθύνει την δημοκρατία, και ενδυναμώνει την λειτουργία των τοπικών συμβουλίων.
Στόχος η οργάνωση των κοινωνιών σε τοπικό επίπεδο έτσι ώστε ο πολίτης να εξυπηρετείται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στον τόπο διαμονής του και ταυτόχρονα να θέτει τα θεμέλια για την αναπτυξιακή προοπτική του τόπου του.
Εμείς, ως νέα δημοτική αρχή, θα προσπαθήσουμε να υπηρετήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις τον στόχο αυτό.
Άλλωστε αμέσως μετά το οριστικό αποτέλεσμα των εκλογών της δεύτερης Κυριακής δεν επαναπαυτήκαμε.
Έχουμε ενημερωθεί σε σημαντικό βαθμό για την υφιστάμενη κατάσταση όλων των δήμων που συνενώνονται, και έχουμε αποκτήσει μια πρώτη εικόνα. Και στον βαθμό που ήταν εφικτό υπήρξαμε αρωγοί στην παρούσα δημοτική αρχή του δήμου Σερβίων για την προώθηση ζητημάτων που αφορούν τον τόπο μας.

Αγαπητοί συνδημότεςΌπως είναι φανερό νέος Δήμος βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Οι προτεραιότητες που έχουμε θέσει προκειμένου να απαντήσουμε στις νέες προκλήσεις είναι:
* Οργανωτική ανασυγκρότηση
* Δημοκρατική λειτουργία του Δήμου
* Στρατηγικός σχεδιασμός
* Πολιτική λειτουργία και αναβάθμιση θεσμικών λειτουργιών
* Οικονομική διαφάνεια και ορθολογική διαχείριση
* Παροχή αναβαθμισμένων υπηρεσιών στους κατοίκους
* Κατάκτηση της δημοτικής συνείδησης και συνοχής
* Αξιόπιστη παρουσία σε επίπεδο περιφέρειας και κεντρικής διοίκησης
* Διεκδίκηση και κατάκτηση δίκαιων αιτημάτων της περιοχής μας που όπως είναι γνωστό παρουσιάζει υστέρηση σε πάρα πολλά ζητήματα.
Είναι αταλάντευτη η θέλησή μας να αγωνιστούμε για όλα αυτά , έτσι ώστε να κατακτήσουμε την ποιότητα ζωής που δικαιούμαστε και να χαράξουμε ένα μέλλον αντάξιο της ιστορικής πορείας και των δυνατοτήτων που έχει η περιοχή μας .

ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ
Η οργάνωση των Υπηρεσιών είναι κρίσιμης σημασίας ζήτημα. Ο νέος δήμος για να λειτουργήσει προς όφελος της κοινωνίας πρέπει το συντομότερο δυνατόν να οργανωθεί και με τις νέες υπηρεσίες που προβλέπονται από το πρόγραμμα Καλλικράτης.
Η οργανωτική ανασυγκρότηση όλων των υπηρεσιών του Δήμου θα γίνει με την αξιοποίηση με αντικειμενικά κριτήρια και χωρίς διακρίσεις του συνόλου του προσωπικού που διαθέτει ο Δήμος μας, ώστε να αποκτήσει αξιόπιστες υπηρεσίες και μηχανισμούς λειτουργίας στην υπηρεσία του πολίτη.
Ήδη έχουμε μια πρώτη εικόνα για το προσωπικό αυτό και με χαρά διαπιστώνουμε ότι υπάρχει αξιόλογο ανθρώπινο δυναμικό, πρόθυμο να στηρίξει την νέα προσπάθειά μας.
Στην κατεύθυνση αυτή προτεραιότητες είναι :
 Σύνταξη νέου Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας και Κανονισμών Λειτουργίας. Ήδη έχουμε εκπονήσει με την βοήθεια και του υπουργείου Εσωτερικών ένα πρώτο οργανόγραμμα λειτουργίας των υπηρεσιών, το οποίο όπως είναι φανερό θα τελειοποιηθεί εντός του επόμενου μήνα.
 Αναβάθμιση με επιμόρφωση του συνόλου του προσωπικού και καθιέρωση αντικειμενικών κριτηρίων αξιολόγησης.
 Οργάνωση των Τεχνικών Υπηρεσιών και της Πολεοδομίας σε αυτόνομο χώρο που θα διασφαλίζει ικανοποιητικό εργασιακό περιβάλλον και εύκολη πρόσβαση στους κατοίκους του Δήμου. Το κτίριο του παλιού εξατάξιου Γυμνασίου, όπου φιλοξενούνταν ως τώρα οι συνοριακοί φύλακες φαίνεται ότι είναι η καλύτερη προς το παρόν λύση, πρέπει όμως να επισημάνουμε ότι απαιτείται να γίνουν αρκετές εργασίες επισκευών προτού μεταφερθούν οι υπηρεσίες εκεί. Στόχος μας είναι η Τεχνική υπηρεσία να οργανωθεί οπωσδήποτε ως τον Ιούλιο του 2011, ενώ για την Πολεοδομία ως το τέλος του 2011.
 Μια πολύ καλή λύση για μεταφορά υπηρεσιών του Δήμου παραμένει και το κτίριο που όλοι αποκαλούμε Τούρκικο ή Καμένο Σχολείο και στο οποίο ο Δήμος και το κράτος έχουν επενδύσει σημαντικά κεφάλαια. Είναι κρίμα να παραμένει ανενεργό ένα εκπληκτικό κτίριο και από πλευράς χώρων και από πλευράς θέσης. Στο αμέσως προσεχές διάστημα θα διαβουλευτούμε με την κοινωνία για την χρήση του κτιρίου αυτού, η οποία πάντως πρέπει να επισημάνουμε ότι πρέπει να εντάσσεται στο γενικότερο στόχο της εξυπηρέτησης του πολίτη και της ανάδειξης της πόλης των Σερβίων ως συνέχεια της Βυζαντινής Πόλης και του διοικητικού και εμπορικού Κέντρου της εποχής της Οθωμανικής αυτοκρατορίας.
 Όσες υπηρεσίες είναι απαραίτητες θα παραμείνουν στους σημερινούς Καποδιστριακούς Δήμους. Μετακινήσεις υπαλλήλων θα υπάρξουν μόνον για την στελέχωση νέων υπηρεσιών και με την σύμφωνη γνώμη των ιδίων των υπαλλήλων.
 Ενίσχυση του ρόλου και της λειτουργίας των ΚΕΠ και λειτουργική σύνδεση μεταξύ τους και με τις άλλες λειτουργίες του Δήμου.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ Το Δημοτικό Συμβούλιο θα είναι ουσιαστικό όργανο διαλόγου και λήψης των αποφάσεων και όχι ένας τυπικός διεκπεραιωτής αποφάσεων που λαμβάνονται αλλού.
Γιʼ αυτό το λόγο
* Θα γίνει άμεση συγκρότηση και ενεργοποίηση της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης.
* Ενεργοποίηση και ουσιαστική λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας (ΔΣΝ) με εκχώρηση αρμοδιοτήτων από το Δημοτικό Συμβούλιο
* Εκπροσώπηση του ΔΣΝ στις επιτροπές εργασίας του Δημοτικού Συμβουλίου με δικαίωμα λόγου
* Η διαφάνεια και η διαβούλευση με όλους τους κοινωνικούς εταίρους θα χαρακτηρίζουν τη συνολική λειτουργία του Δήμου.
* Θα επιδιώξουμε να υπάρχει αυξημένη συμμετοχή κατοίκων στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου γιατί πιστεύουμε στον ενημερωμένο πολίτη.
* Αποτελεί δέσμευση μας η αναβαθμισμένη λειτουργία των Τοπικών και Δημοτικών Κοινοτήτων με ουσιαστικές αρμοδιότητες.
* Η αποκέντρωση μέσα στα πλαίσια του ενιαίου Δήμου είναι δεσμευτική και συνειδητή επιλογή μας. Γι αυτό άλλωστε και η επιλογή των αντιδημάρχων θα γίνει με τέτοιο τρόπο ώστε ο καθένας απʼ αυτούς εκτός από τις θεματικές αρμοδιότητες να έχει και χωρικές αρμοδιότητες με βάση και τους συνενωμένους δήμους.
Θα υπάρχει πλήρης διαφάνεια και έλεγχος σε όλες τις συναλλαγές του Δήμου.
Σχετικά με τα οικονομικά του Δήμου επαναλαμβάνουμε για μια ακόμα φορά ότι δεν θα στήσουμε κατηγορητήρια ούτε όμως και να κρύψουμε την αλήθεια. Δηλώνουμε δε ότι θα γίνει απογραφή της οικονομικής κατάστασης κάθε δημοτικής ενότητας και το συντομότερο δυνατόν τα στοιχεία που θα προκύψουν θα γίνουν γνωστά σε όλους τους κατοίκους .
Με βάση την πρώτη εικόνα και τα στοιχεία του απολογισμού του 2009, φαίνεται ότι οι υποχρεώσεις του δήμου θα κυμανθούν στα επίπεδα των 4,5 -5,0 εκ. ευρώ, εκτός εάν η κατάσταση διαφοροποιηθεί στο κλείσιμο του 2010.
* Προγραμματισμένη και τακτική δημοσιοποίηση της οικονομικής κατάστασης και των οικονομικών στοιχείων του Δήμου και όλων των νομικών προσώπων και επιχειρήσεων .
* Διεκδίκηση χρηματικών πόρων, πέρα από τους θεσμοθετημένους, από τα εθνικά προγράμματα δημοσίων επενδύσεων και τα ειδικά προγράμματα των Υπουργείων. Κι εδώ σημαντικό ρόλο μπορούν να διαδραματίσουν οι βουλευτές του νομού, αλλά και όλοι οι πολιτικοί και υπηρεσιακοί παράγοντες σε τοπικό, περιφερειακό και κυβερνητικό επίπεδο.
* Αξιοποίηση κάθε δυνατότητας που προσφέρει το Ε.Σ.Π.Α. για τη χρηματοδότηση μεγάλων έργων και στοχευμένων δράσεων. Εδώ είμαστε βέβαιοι ότι θα έχουμε και την συμπαράσταση της νέας περιφερειακής αρχής που μας τιμά σήμερα με την παρουσία της.

Στρατηγικός σχεδιασμόςΣτόχος μας είναι το συντομότερο δυνατό να εκπονηθεί Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης της περιοχής μας συνολικά, σε συνεργασία με τον όμορο δήμο Κοζάνης αξιοποιώντας κάθε υφιστάμενη και διαθέσιμη μελέτη, όπως η μελέτη ανάπτυξης της παραλίμνιας ζώνης που έχει εκπονήσει η σημερινή Νομαρχιακή αυτοδιοίκηση- και της οποίας την παρουσίαση ελπίζουμε κύριε αντινομάρχη να μπορέσουμε να κάνουμε στους πρώτους μήνες του νέου έτους- ή την μελέτη του προγράμματος ΕΝΕΡΓΟΠΟΛΙΣ που έχει εκπονήσει ο δήμος Κοζάνης, στην οποία όμως περιλαμβάνονται και προτάσεις ανάπτυξης και της δικής μας της περιοχής.
Στο Πρόγραμμα Ανάπτυξης της περιοχής πρέπει να περιλαμβάνονται ο προσδιορισμός των χρήσεων γης, να οριοθετούνται οι στόχοι για την ανάπτυξη της γεωργίας και της κτηνοτροφίας και να προσδιορίζονται οι στόχοι της τουριστικής ανάπτυξης ολόκληρου του δήμου, αξιοποιώντας όλα τα τουριστικά και παραγωγικά διαθέσιμα της περιοχής (λίμνη, δάση, βουνά, μνημεία της φύσης, ιστορικά και εκκλησιαστικά μνημεία).

ΕΡΓΑ ΥΠΟΔΟΜΩΝ- ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣΜε βάση και την ενημέρωση που είχαμε ως τώρα από την απερχόμενη δημοτική αρχή, φαίνεται ότι υπάρχει μια σημαντική παρακαταθήκη μελετών, οι οποίες άμεσα μπορούν νʼ αξιοποιηθούν.
Έχουμε θέσει λοιπόν ως άμεσες προτεραιότητες την εκτέλεση των παρακάτω έργων:
• Την άμεση ολοκλήρωση της βελτίωσης του δρόμου Σέρβια –Κοζάνη από τις στροφές των Πετρανών ως τον Βαθύλακκο.
• Την αναστήλωση της Καστροπολιτείας των Σερβίων (Β΄ φάση) προϋπολογισμού 2,5 εκ. ευρώ περίπου, αναστήλωση που θα εκτελεστεί από την Διεύθυνση Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. Ήδη το έργο, όπως μας ενημέρωσε ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας κ. Κύρκος, έχει την σύμφωνη γνώμη και του Υπουργείου Πολιτισμού (αρμόδια η γενική γραμματέας κα Μενδώνη) και πρόκειται άμεσα να προχωρήσει.
• Την αντικατάσταση των δικτύων ύδρευσης των οικισμών Καστανιάς, Λάβας, Ιμέρων, Ροδίτη, Μεσιανής και Βαθυλάκκου προϋπολογισμού 4,5 εκ ευρώ περίπου . Η μελέτη έχει εκπονηθεί από τη ΑΝΚΟ και βρίσκεται στην διαχειριστική αρχή για έλεγχο. Ευελπιστούμε ότι δεν θα υπάρξουν παρατηρήσεις και ότι το έργο σύντομα είτε με την παρούσα είτε με την επόμενη περιφερειακή αρχή θα ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, δεδομένο ότι και το αντίστοιχο μέτρο είναι ανοιχτό.
• Την ανάπλαση του ιστορικού κέντρου των Σερβίων. Το έργο έχει μελετηθεί από την ΑΝΚΟ σε δύο φάσεις συνολικού προϋπολογισμού 5,0 εκ. ευρώ περίπου. Για μας είναι έργο πρώτης προτεραιότητας και ελπίζουμε μετά τον έλεγχο της μελέτης και όταν ανοίξει το αντίστοιχο μέτρο να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ.
• Μόλις πριν από λίγες μέρες ενημερωθήκαμε ότι ο γενικός γραμματέας κ. Κύρκος υπέγραψε την προγραμματική σύμβαση για το έργο της κατασκευής του πολιτιστικού κέντρου των Σερβίων. Είμαστε βέβαιοι ότι και η νέα περιφερειακή αρχή θα στηρίξει την προσπάθειά μας για την κατασκευή του πολιτιστικού μας κέντρου, δεδομένου ότι υπάρχει και μελετητική ωριμότητα.
• Εδώ βέβαια πρέπει νʼ αναφέρουμε ότι ήδη με ενέργειες και ευθύνη της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα ΥΠΕΡΑΑ του υπουργείου Χωροταξίας και Περιβάλλοντος, η κατασκευή των βιολογικών καθαρισμών της πόλης των Σερβίων και των οικισμών Λάβας, Καστανιάς και Πλατανορεύματος, καθώς επίσης και του Βελβεντού. Κύριε αντιπεριφερειάρχη περιμένουμε από σας την θερμή υποστήριξή σας σε όλα τα παραπάνω έργα και όχι μόνο.
• Γιατί είναι γνωστό σε όλους ότι η περιοχή μας βρίσκεται σε υστέρηση και έχει τεράστιο αναπτυξιακό έλλειμμα, ενώ έχει τεράστιες δυνατότητες. Νομίζω ότι είναι καιρός να διεκδικήσουμε αυτά που δικαιωματικά μας ανήκουν και να συμπληρώσουμε όσα όλα αυτά τα χρόνια στερηθήκαμε.
Όλα τα παραπάνω έργα θα δώσουν την δυνατότητα να διοχετεύσουμε κονδύλια από την ΣΑΤΑ και το νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα ΕΛΛΑΔΑ, προς τις τοπικές κοινότητες για να καλύψουμε τις ανάγκες σε έργα που βελτιώνουν την ζωή τους.

ΣΤΗΡΙΞΗ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ Θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια σε σταθερή συνεργασία με τους παραγωγικούς φορείς, έτσι ώστε να διασφαλίσουμε τη συμμετοχή όσων γίνεται περισσότερων επιχειρήσεων της περιοχής μας σε αναπτυξιακά και επενδυτικά προγράμματα. Ήδη με χαρά διαπιστώνουμε ότι από τις 22 προτάσεις του προγράμματος LEADER για τον νομό Κοζάνης, οι 13 αφορούν επιχειρήσεις του δήμου μας. Εμείς δηλώνουμε για μια ακόμη φορά ότι θα σταθούμε δίπλα τους προκειμένου οι επενδύσεις αυτές να υλοποιηθούν.
Προτεραιότητες μας είναι :
* Επιχειρήσεις. Κάθε επιχειρηματίας που αποφασίζει να δημιουργήσει επιχείρηση στον τόπο μας θα έχει την συμπαράσταση και τη βοήθεια του Δήμου. Αυτή πιστεύουμε ότι είναι η καλύτερη απάντηση του Δήμου στο σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα της ανεργίας.
* Μάρμαρα. Θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να διευθετηθεί το καθεστώς λειτουργίας των επιχειρήσεων εξόρυξης μαρμάρου. Οι επιχειρήσεις μπορούν να προσβλέπουν στη συνεργασία και συμπαράσταση του Δήμου
* Γεωργία – Κτηνοτροφία. Ο Δήμος μας έχει τεράστιες δυνατότητες παραγωγής γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων υψηλής ποιότητας και ανταγωνιστικότητας. Οι αρδευόμενες εκτάσεις ξεπερνούν τις 40.000 στρέμματα. Θα στηρίξουμε κάθε προσπάθεια του αγρότη και κτηνοτρόφου-ιδιαίτερα του νέου-για την ίδρυση, ανάπτυξη και εκσυγχρονισμό της επιχείρησής τους. Σ΄ αυτό ουσιαστική συμμετοχή θα έχει το Γραφείο Αγροτικής Ανάπτυξης, το οποίο θα εμπλουτιστεί με νέους επιστήμονες.
Τουρισμός.
Έχουμε υποχρέωση να αξιοποιήσουμε συστηματικά και οργανωμένα και σε συνεργασία με άλλους δήμους (κυρίως με τον δήμο Κοζάνης) όλα τα τουριστικά διαθέσιμα της περιοχής στην κατεύθυνση ανάπτυξης του τουρισμού.
Στόχος πρέπει να είναι η ανάπτυξη ποιοτικού τουρισμού που δεν θα συγκρούεται με την πολιτιστική ταυτότητα της περιοχής μας και θα αξιοποιεί στο μεγαλύτερο βαθμό την τοπική αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή.
Με τη συμμετοχή των επιχειρήσεων του κλάδου θα καταρτίσουμε ένα μακρόχρονο σχέδιο τουριστικής ανάδειξης και προβολής των πλεονεκτημάτων της περιοχής μας.


Αξιότιμοι προσκεκλημένοι,
Αγαπητοί συνδημότες
Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι ο δρόμος είναι δύσκολος και ανηφορικός, γεμάτος αντιξοότητες. Όμως έχουμε ταχθεί στην υπηρεσία του τόπου μας και θα αφοσιωθούμε στον στόχο μας, υπερβάλλοντας αν χρειαστεί και εαυτούς.
Από τους συνδημότες μας ζητάμε την κατανόησή τους και την ανοχή τους.
Επιζητούμε την καλοπροαίρετη κριτική γιατί αυτή μπορεί νʼ αποτελέσει την πυξίδα για διορθωτικές κινήσεις.
Ταυτόχρονα όμως ζητούμε από τους συμπατριώτες μας την ενεργό συμμετοχή στα δρώμενα του δήμου και την ουσιαστική και εποικοδομητική βοήθειά τους.
Σήμερα κηρύσσουμε πανστρατιά όλων των ανθρώπων της περιοχής μας όπου κι αν βρίσκονται. Ζητούμε την βοήθειά τους και την ενεργό συμμετοχή τους. Μόνο έτσι θα προχωρήσει ο τόπος μας.
Από τους εκπροσώπους της πολιτείας και των άλλων θεσμικών φορέων (περιφέρεια), επιζητούμε την συμπαράστασή τους σε κάθε δίκαιο αίτημά μας, προκειμένου να βάλουμε την περιοχή μας σε αναπτυξιακή τροχιά.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

«Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Σερβίων-Βελβεντού θα προταθεί ο Χρήστος Ελευθερίου.»

Θέλουμε να πιστεύουμε πως οι επαγγελματικές υποχρεώσεις του Χρήστου τον απέτρεψαν να δεχθεί θέση Αντιδημάρχου.

Ε ???