Γίνεται !

η παπαριά της ημέρας: "of course ... are we gluing coffee pots?"

Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2011

ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗ-ΠΑΡΩΔΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΕΙΨΙΣΠΟΡΑ

Ερώτηση του Μιχ. Τρεμόπουλου στο ευρωκοινοβούλιο για επικίνδυνες επίσημες ερμηνείες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Ως συμμόρφωση-παρωδία, που συνεχίζει την καταστροφή των φυσικών πόρων της ελληνικής γεωργίας, σχολιάζουν οι Οικολόγοι Πράσινοι τις οδηγίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) για την εφαρμογή της αμειψισποράς στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής υποχρέωσης για διατήρηση των επιπέδων της οργανικής ύλης του εδάφους. Το ζήτημα έφερε στο Ευρωκοινοβούλιο ο ευρωβουλευτής Μιχάλης Τρεμόπουλος.
Ο ευρωπαϊκός κανονισμός 73/2009 προβλέπει μεταξύ άλλων συγκεκριμένες υποχρεώσεις των κρατών μελών με σκοπό τη διατήρηση της αειφορίας των γεωργικών εδαφών. Στις υποχρεώσεις αυτές περιλαμβάνεται και η αμειψισπορά, που είναι από τους βασικούς τρόπους για τη διατήρηση των επιπέδων της οργανικής ύλης του εδάφους.
Με επίσημο όμως Δελτίο Τύπου της 12.11.2010, το ΥΠΑΑΤ προτείνει στους Έλληνες αγρότες συγκεκριμένους τρόπους να παρακάμπτουν επί της ουσίας την υποχρέωση αμειψισποράς, εφαρμόζοντάς την τυπικά σε πολύ περιορισμένο μέρος της καλλιεργήσιμης γης τους και παρακάμπτοντάς την μέχρι και κατά 97%. Το δελτίο παραθέτει μάλιστα και συγκεκριμένα παραδείγματα, ώστε οι οδηγίες να είναι ακόμη πιο πειστικές. Η ερώτηση των Οικολόγων Πράσινων καλεί την Κομισιόν να διευκρινίσει οι συγκεκριμένες προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης είναι συμβατές με την επίτευξη των  στόχων των ευρωπαϊκών πολιτικών για την Πολλαπλή Συμμόρφωση.
Ο Μιχάλης Τρεμόπουλος δήλωσε σχετικά: "Οι περιβαλλοντικές προδιαγραφές της γεωργίας αποτελούν στοιχειώδη βήματα για την ποιοτική της αναβάθμιση, και όχι ενοχλητικό  βάρος. Αντί όμως η κυβέρνηση να θέτει τον πήχη για τη βιωσιμότητα της ελληνικής γεωργίας πολιτικές ψηλότερα από τους κανονισμούς της ΕΕ, εξακολουθεί δυστυχώς την τακτική της συμμόρφωσης-παρωδίας ακόμη και για τις ήδη θεσπισμένες περιβαλλοντικές προδιαγραφές. Ερμηνείες όπως οι επίσημες οδηγίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για την αμειψισπορά, δεν αποτελούν απλά μια ακόμη απόπειρα να «ξεγελάσουμε τους κουτόφραγκους». Αποτελούν επικίνδυνα δείγματα γραφής ότι το ελληνικό κράτος αδυνατεί να καταλάβει τους σοβαρότατους λόγους που επιβάλλουν τέτοιες υποχρεώσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο και ενθαρρύνει τη συνέχιση της καταστροφής της ελληνικής γεωργίας και των βασικών φυσικών της πόρων όπως το έδαφος”.


Για περισσότερες πληροφορίες:
Μιχάλης Τρεμόπουλος 6982 689868,    Τάσος Κρομμύδας 6945 940916


Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:


Θέμα: Εφαρμογή της αμειψισποράς στο πλαίσιο της Πολλαπλής Συμμόρφωσης στην Ελλάδα

Με Δελτίο Τύπου της 12ης Νοεμβρίου (1), το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της Ελλάδας εκλαϊκεύει τα αναφερόμενα σε σχετική Κ.Υ.Α. για τους κανόνες Πολλαπλής Συμμόρφωσης (2) και ενημερώνει τους Έλληνες αγρότες ότι μπορούν να συμμορφωθούν με την υποχρέωση διατήρησης των επιπέδων της οργανικής ύλης του εδάφους, η οποία προβλέπεται στο πλαίσιο της Πολλαπλής Συμμόρφωσης βάσει του Κανονισμού 73/2009 (3), εφαρμόζοντας «αμειψισπορά» σύμφωνα με την  παρακάτω μέθοδο:
«Οι γεωργοί μπορούν να καλλιεργούν κάθε χρόνο τουλάχιστον τρεις διαφορετικές καλλιέργειες στην εκμετάλλευση τους, χωρίς κανένα περιορισμό για τις εκτάσεις κάθε καλλιέργειας. Δηλαδή δεν είναι απαραίτητο να υπάρχει συγκεκριμένο ποσοστό για κάθε καλλιέργεια, και δεν εξετάζεται σε ποιο αγροτεμάχιο γίνεται η κάθε καλλιέργεια »
Το Υπουργείο παραθέτει μάλιστα και ενδεικτικό παράδειγμα τέτοιας συμμόρφωσης:
«Γεωργός έχει πέντε αγροτεμάχια εκ των οποίων 2 με έκταση 100 στρέμματα, 1 με έκταση 10 στρέμματα και δύο αγροτεμάχια με έκταση 3 στρέμματα το καθένα. Ο γεωργός αυτός μπορεί να καλλιεργήσει τομάτα στα 3 στρέμματα, σιτάρι στο άλλο αγροτεμάχιο των 3 στρεμμάτων και βαμβάκι σε όλα τα υπόλοιπα (δηλαδή στα 210 στρέμματα, που αντιστοιχούν σε λιγότερο από 3% της συνολικής έκτασης). Με αυτόν τον τρόπο καλύπτεται η υποχρέωση αμειψισποράς πλήρως».

Ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

Θεωρεί ότι με την εφαρμογή της παραπάνω πρότασης της ελληνικής κυβέρνησης, επιτυγχάνεται ο συγκεκριμένος στόχος της πολιτικής για την Πολλαπλή  Συμμόρφωση;



Δεν υπάρχουν σχόλια: