Γίνεται !

η παπαριά της ημέρας: "of course ... are we gluing coffee pots?"

Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011

«Οι εμιγκρέδες» από το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης


Συνεχίζοντας τις παραστάσεις σύγχρονου θέατρου, το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης ετοιμάζει για το κοινό της περιοχής την πρεμιέρα ενός σύγχρονου έργου.  «Οι εμιγκρέδες» του Σλαβομίρ Μρόζεκ, σε σκηνοθεσία Μαρίας Βαρδάκα, θα κάνει πρεμιέρα αυτή την Πέμπτη 31 Μαρτίου στην αίθουσα του Θεατροδρομίου, ενώ το έργο θα παραμείνει για το κοινό μέχρι την Κυριακή 3 Απριλίου. Οι παραστάσεις θα επαναληφθούν από την Πέμπτη 7 μέχρι την Κυριακή 10 Απριλίου, στον ίδιο πάντα χώρο και ώρα έναρξης 9 μ.μ. Συνέντευξη τύπου για το έργο παραχώρησαν οι συντελεστές του χθες το μεσημέρι στην Αίθουσα Τέχνης, καλώντας τον κόσμο να δει την παράσταση. Η Κούλα Καλογερίδου, πρόεδρος Δ.Σ. του ΔΗΠΕΘΕ, αναφέρθηκε στη σκηνή σύγχρονου θεάτρου που λειτουργεί το ΔΗΠΕΘΕ, καθώς και στα σημαντικά έργα που έχει ανεβάσει στο παρελθόν. Όπως τόνισε:


«Το θέμα με το οποίο καταπιάνεται το έργο είναι η μετανάστευση. Πολλαπλά τα επίπεδα του έργου και ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα η ανάγνωσή του. Στη συγκεκριμένη στιγμή είναι χαρά για το ΔΗΠΕΘΕ στη συγκεκριμένη σκηνή να σκηνοθετεί ένας άνθρωπος από τον τόπο μας, όχι βέβαια γιατί κατάγεται από δω, αλλά γιατί δείγματα της γραφής της είδαμε και αγαπήσαμε όλοι τα προηγούμενα χρόνια».
Από την πλευρά της η Μαρία Βαρδάκα, σκηνοθέτης του έργου επεσήμανε αρχικά πως είναι εξαιρετικά χαρούμενη που επιστρέφει στο ΔΗΠΕΘΕ, αλλά και στο Θεατροδρόμιο «σε μια πολύ ενδιαφέρουσα σκηνή που θα τη ζηλεύανε πολλοί, μια σκηνή που ταιριάζει πολύ στο έργο». Όπως προσέθεσε «Το έργο έχει δύο πρόσωπα, ένας διανοούμενο και ένας εργάτη, και οι δύο είναι μετανάστες, αγνώστου χώρας προελεύσεως και διαμονής. Ο ένας είναι αστός διανοούμενος και ο άλλος είναι εργάτης, χωρίς εκπαίδευση, που ήρθε στη χώρα που αφηγείται το έργο για να δουλέψει και να βγάλει χρήματα». Η ίδια αναφέρθηκε στον παραπλανητικό τίτλο του έργου, λέγοντας πως «δεν μιλά για τα προβλήματα των μεταναστών. Αντίθετα, κάνει νύξεις σε αυτά αλλά η σκηνοθέτης της παράστασης το χαρακτηρίζει ως βαθιά πολιτικό. «Είναι η αντιπαλότητα των τάξεων, η αντιπαράθεση των ανθρώπων που τις εκπροσωπούν και η γνώμη μου είναι ότι ο συγγραφέας μας λέει ότι το παιχνίδι των τάξεων δεν θα σταματήσει ποτέ η εργατιά και οι διανοούμενοι αστοί δεν θα συναντηθούν ποτέ. Ακούγεται απαισιόδοξο αλλά είναι αληθινό». Η κ. Βαρδάκα μίλησε επίσης για το δυνατό κείμενο, το έξυπνο κείμενο, που δυσκόλεψε τους συντελεστές, αλλά ταυτόχρονα τους ιντριγκάρισε κιόλας. «Κάναμε αν μην τι άλλο μια δυνατή παράσταση», είπε κλείνοντας.
Από την πλευρά του ο Δημήτρης Παπανικολάου, κύριος ΧΧ για το έργο, αφού μίλησε με τα καλύτερα λόγια για τη συνεργασία του με το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης, μίλησε για το έργο χαρακτηρίζοντάς το ως «σύγχρονο, επίκαιρο, διαχρονικό και όχι με τη στενή έννοια της μετανάστευσης». Παράλληλα αναφέρθηκε στον ρόλο του, έναν διανοούμενο, άνθρωπο της σκέψης, με ασύλληπτη ταχύτητα για το μέσο άνθρωπο, που έχει ένα στόχο και ο δρόμος του συναντιέται –ή όχι- με εκείνον του εργάτη. Από την πλευρά του ο ΑΑ μετανάστης –εργάτης για τις ανάγκες του ρόλου- Δημήτρης Πουλάκος, δεν αναφέρθηκε εκτενέστερα στο ρόλο του, λέγοντας ωστόσο πως οι κάτοικοι της Δ. Μακεδονίας θα αναγνωρίσουν στο πρόσωπο που υποδύεται ένα κομμάτι από τον εαυτό τους, μιας και αρκετοί έφυγαν μετανάστες από ην περιοχή σε πολλά κράτη του κόσμου.

Συντελεστές
Τους ρόλους των δύο εμιγκρέδων ερμηνεύουν ο Δημήτρης Παπανικολάου και ο Βασίλης Πουλάκος, ο οποίος έχει κάνει και την μετάφραση. Η σκηνοθεσία είναι της Μαρίας Βαρδάκα, τα σκηνικά και τα κοστούμια της Σοφίας Παντουβάκη, η μουσική επιμέλεια του Νίκου Ορφανού και οι φωτισμοί του Παναγιώτη Μανούση.
Η πρεμιέρα θα δοθεί την Πέμπτη 31 Μαρτίου στις 9 το βράδυ στο Θεατροδρόμιο. Θα ακολουθήσουν άλλες επτά παραστάσεις, μέχρι την Κυριακή 3 Απριλίου και από την Πέμπτη 7 έως την Κυριακή 10 Απριλίου.
Στη συνέχεια η παράσταση θα φιλοξενηθεί στη Βέροια, στη Λάρισα και στην Αθήνα.
Τιμή εισιτηρίων Εισιτήριο: 15 €, Φοιτητικό - μαθητικό: 12 €, Για τους «Φίλους του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ»: 10 €. Προπώληση εισιτηρίων στα γραφεία του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ, στην «Αίθουσα Τέχνης, από 9 π.μ. – 2 μ.μ. Πληροφορίες στο τηλ.: 24610-24062.

Δεν υπάρχουν σχόλια: