Γίνεται !

η παπαριά της ημέρας: "of course ... are we gluing coffee pots?"

Πέμπτη 26 Απριλίου 2012

Θυμήσου το Τσέρνομπιλ !


Δημοτική Κίνηση «Κοζάνη, τόπος να ζεις»

 

Αν και έχουν περάσει 26 χρόνια από το ατύχημα του Τσέρνομπιλ , πολλοί είναι αυτοί που αγνοούν σε εκπληκτικό βαθμό τις δραματικές συνέπειες της καταστροφής. Τις υπενθυμίζουμε όπως περιγράφονται στην «Άλλη Έκθεση για το Τσέρνομπιλ» που συνέταξαν δύο ανεξάρτητοι  Βρετανοί επιστήμονες, αποδεικνύοντας ότι τα θύματα του Τσέρνομπιλ είναι πολύ περισσότερα από αυτά που αναφέρουν τα επίσημα στοιχεία.
  • Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει υπολογίσει ότι η συνολική ραδιενέργεια που απελευθερώθηκε από το Τσέρνομπιλ ήταν 200 φορές περισσότερη από αυτή που απελευθερώθηκε συνολικά από τις ατομικές βόμβες στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι.
  • 350.000 άνθρωποι υποχρεώθηκαν να απομακρυνθούν από τις μολυσμένες με ραδιενέργεια περιοχές. Ωστόσο, 9500 άτομα ζουν ακόμη σε ζώνες υποχρεωτικής εκκένωσης.
  •  
  • Περίπου 7.000.000 άνθρωποι παίρνουν ειδικά επιδόματα, συντάξεις και ιατρική φροντίδα, καθώς ανήκουν στην κατηγορία αυτών που έχουν επηρεαστεί από το Τσέρνομπιλ με οποιοδήποτε τρόπο.
  • Η συνολική οικονομική καταστροφή μόνο της Ουκρανίας υπολογίζεται να ξεπεράσει τα 165.000.000.000 € μέχρι το 2015.
  • Μέχρι το 2005, είχαν καταγραφεί περίπου 4.000 κρούσματα καρκίνου του θυρεοειδούς στη Λευκορωσία, την Ουκρανία και τη Ρωσία σε ανθρώπους που ήταν κάτω των 18 ετών όταν συνέβη το Τσέρνομπιλ.
  • Οι επίσημες εκθέσεις υπολογίζουν ότι ο αριθμός των θανατηφόρων κρουσμάτων καρκίνου θα φτάσει τα 9.000. Ανεξάρτητοι επιστήμονες όμως ανεβάζουν αυτό τον αριθμό  στα 30.000-60.000 θύματα.
  • Ο αριθμός των ανθρώπων (μαζί με τα παιδιά τους) που έχουν αναγνωριστεί ως μόνιμα ανάπηροι από το ατύχημα του Τσερνομπίλ αυξήθηκε από 200 το 1991 σε 64.500 το 1997 και σε περισσότερους από 91.000 το 2001.
  • Σε ορισμένες περιοχές της Γερμανίας, της Αυστρίας, της Ιταλίας, της Σουηδίας, της Φιλανδίας, της Λιθουανίας και της Πολωνίας τα επίπεδα μόλυνσης από το ραδιενεργό  Cs137 ανέρχονται σε μερικές χιλιάδες Bq/kg σε είδη άγριας πανίδας και χλωρίδας (μεταξύ αυτών αγριόχοιροι και τάρανδοι, άγρια μανιτάρια, μούρα, και σαρκοφάγα ψάρια λιμνών).

Παρά το ατύχημα του Τσέρνομπιλ και το πιο πρόσφατο της Φουκουσίμα το πυρηνικό λόμπι συνεχίζει να πιέζει για την κατασκευή νέων πυρηνικών αντιδραστήρων.
Στη γειτονιά μας τα Βαλκάνια τα σχέδια της πυρηνικής βιομηχανίας μπορεί προσωρινά να έχουν παγώσει, αλλά δεν έχουν ματαιωθεί. Το «βαλκανικό πυρηνικό τόξο» που κυκλώνει τη Β. Ελλάδα περιλαμβάνει 9 πυρηνικούς αντιδραστήρες εν ενεργεία και άλλους 20-25 που είναι σε φάση σχεδιασμού ή κατασκευή στη Βουλγαρία, Τουρκία (Ακκογιού και Σινώπη), Ρουμανία, FYROM, Αλβανία κλπ.
Οι ελληνικές κυβερνήσεις δεν πήραν καμιά πρωτοβουλία να αποτρέψουν τα σχέδια αυτά στην Ανατολική Μεσόγειο και στα Βαλκάνια.
Το ίδιο αδρανής παραμένει και η Δυτική Μακεδονία (Περιφέρεια και Δήμοι), παρότι θα έπρεπε να πρωταγωνιστεί ως «εφαπτόμενη με το πυρηνικό τόξο».
Υπενθυμίζεται ότι η Δημοτική Κίνηση «Κοζάνη τόπος να ζεις» πρότεινε εδώ κι ένα χρόνο τη δημιουργία ενός Δικτύου Περιφερειών και Δήμων στα Δυτικά Βαλκάνια (Ελλάδα, Αλβανία, FYROM, Μαυροβούνιο, κλπ) εναντίον της εγκατάστασης πυρηνικών σταθμών. Σε αυτή την ιστορία θα μπορούσαν να βοηθήσουν όλοι, χωρίς σκοπιμότητες και εθνικιστικές αγκυλώσεις. Να επιστρατευτούν οι κάθε είδους σχέσεις που έχουν χτιστεί με τις χώρες αυτές: οι αδελφοποιήσεις με βαλκανικούς δήμους, τα κοινά προγράμματα, οι συνεργασίες με πανεπιστήμια, οι σχέσεις μεταξύ εμπορικών και επιστημονικών επιμελητηρίων, οι διασυνοριακές συνεργασίες οικολογικών και πολιτιστικών οργανώσεων.
Δυστυχώς η πρόταση μας εξακολουθεί να βρίσκεται στο τελευταίο συρτάρι.

Πρέπει επιτέλους να καταλάβουμε ότι οι γείτονες μας δεν είναι υποψήφιοι εχθροί, αλλά αναγκαστικοί συνεργάτες. Αυτή τη στιγμή υπάρχει ένας «κοινός εχθρός» των βαλκανικών λαών που έχει μια ΚΟΙΝΑ ΑΠΟΔΕΚΤΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ: Πυρηνική απειλή στα Βαλκάνια.


Κοζάνη, 26-4-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: