Γίνεται !

η παπαριά της ημέρας: "of course ... are we gluing coffee pots?"

Παρασκευή 15 Μαρτίου 2013

Οι εργάτες πληρώνουν το τίμημα της έλλειψης μέτρων ασφαλείας



ΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΕΥΓΕΝΙΑΣ ΟΥΖΟΥΝΙΔΟΥ, ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ Π.Ε. ΚΟΖΑΝΗΣ,  ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΣΕ ΑΗΣ ΤΗΣ ΔΕΗ

Στην Ελλάδα του 21ου αιώνα συνεχίζει να μακραίνει η λίστα των εργατών που δίνουν μέχρι και τη ζωή τους ή τραυματίζονται σοβαρά στη ΔΕΗ.
Το τελευταίο ατύχημα, με θύμα αυτήν την φορά τον 24χρονο που εργαζόταν με δίμηνη σύμβαση στον ΑΗΣ Αμυνταίου, επιβεβαιώνει την έλλειψη μέτρων ασφαλείας κατά τη διάρκεια της εργασίας. Στοιχείο που πλέον έχει πάρει μόνιμο χαρακτήρα στη ΔΕΗ στη Δυτική Μακεδονία, με τους εργάτες να πληρώνουν το τίμημα.
 
Την ίδια ώρα, οι πολιτικές της κυβέρνησης και της τρόικας οδηγούν σε κατάφωρη παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας και των διεθνών συμβάσεων εργασίας και μετατρέπουν τη δουλειά των εργαζομένων σε σύγχρονη δουλεία.
Από κοινού, τρόικα και κυβέρνηση, κλείνουν τα μάτια τους στις αναγκαίες προσλήψεις που πρέπει να γίνουν- καθώς υπάρχουν χιλιάδες συνταξιοδοτήσεις και τα μέτωπα της παραγωγής έχουν  αδειάσει,  αφού το προσωπικό μειώθηκε πάνω από 120%- και παράλληλα επιλέγουν την απαξίωση της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού με απώτερο σκοπό το ξεπούλημά της σε ιδιωτικά συμφέροντα. Δεν είναι τυχαίο ότι και αυτήν τη φορά το ατύχημα συνέβη σε εργάτη που απασχολείτο με σύμβαση και μάλιστα δίμηνη. Οι νέες ευέλικτες μορφές εργασίας έχουν θετικές επιπτώσεις για τα κέρδη των εργολάβων και απ’ ό, τι φαίνεται μόνο αρνητικές για τους ίδιους τους εργαζόμενους.
Η κυβέρνηση, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και η διοίκηση της ΔΕΗ οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να προχωρήσουν τώρα στην πρόσληψη μόνιμου,  αναγκαίου προσωπικού και συνεπώς καταρτισμένου προσωπικού για την επιχείρηση.
Ο αντιλαϊκός αντεργατικός κατήφορος της κυβέρνησης μπορεί και πρέπει να σταματήσει από τις δυνάμεις της αριστεράς, εφόσον βρουν ένα κοινό βηματισμό, αλλά και από ένα ταξικά ανασυγκροτημένο εργατικό κίνημα.

Ευγενία Ουζουνίδου,
Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ Π.Ε. Κοζάνης

Δεν υπάρχουν σχόλια: