Γίνεται !

η παπαριά της ημέρας: "of course ... are we gluing coffee pots?"

Πέμπτη 23 Μαΐου 2013

Πουλάνε την ιστορική μνήμη!

Προς εκποίηση το Σκοπευτήριο Καισαριανής!!!

Η κυβέρνηση πουλά και την ιστορική μνήμη!
Αποφάσισε την υπαγωγή του Σκοπευτηρίου της Καισαριανής στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), καθώς βρίσκεται στη λίστα των 3.151 ''φιλέτων''  που μεταβιβάστηκαν πρόσφατα προς εκποίηση, όπως κατήγγειλε  η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θεανώ Φωτίου στη Βουλή, στο πλαίσιο επίκαιρης ερώτησης που κατέθεσε προς το υπουργείο Υποδομών για την συγχώνευση ΟΣΚ - ΔΕΠΑΝΟΜ - ΘΕΜΙΣ.

''Έχετε εντάξει σε αυτήν τη λίστα κάτι που είναι ανεπίτρεπτο ιστορικά. Έχετε εντάξει σε αυτήν τη λίστα, την έκταση του Σκοπευτηρίου Καισαριανής, 99 στρεμμάτων, φοβερής και τρομακτικής ιστορικής μνήμης για τον τόπο. Αυτή η έκταση δεν ξεπουλιέται, κύριε Υπουργέ. Είναι μεγάλο ατόπημα ότι την εντάξατε σε αυτή τη λίστα. Ο ΟΣΚ αυτήν την έκταση θα την απέδιδε στο Δήμο Καισαριανής. Εξηγήστε μου, σας παρακαλώ, πώς βρέθηκε η ιστορική έκταση του Σκοπευτηρίου της Καισαριανής μέσα στην αξιοποίηση της περιουσίας του ΟΣΚ ΑΕ'' είπε η κ. Φωτίου, απευθυνόμενη στον αναπληρωτή υπουργό Σταύρο Καλογιάννη.

Ο αναπληρωτής υπουργός όμως απέφυγε να απαντήσει στην εν λόγω καταγγελία αναφερόμενος μόνο στη συγχώνευση των τριών εταιρειών.

Η ιστορία του Σκοπευτηρίου της Καισαριανής:


Το Φλεβάρη του 1937 άρχισε η συγκέντρωση κομμουνιστών και άλλων αγωνιστών κατά της δικτατορίας του Μεταξά στο φρούριο της Ακροναυπλίας και στα ξερονήσια.

Μετά από την συνθηκολόγηση της Ελλάδας τον Απρίλη του 1941 έγινε και η τυπική παράδοση των 600 κρατουμένων της Ακροναυπλίας στους κατακτητές. Από αυτούς οι 300 στάλθηκαν στο στρατόπεδο Λάρισας- Τρικάλων και μετά την συνθηκολόγηση των Ιταλών στις 8 Σεπτέμβρη του 1943 οι Γερμανοί τους μετέφεραν στο στρατόπεδο Χαϊδαρίου.

Στης 27 Απριλίου 1944 οι αντάρτες του ΕΛΑΣ στους Μολάους κατάφεραν να επιτεθούν και να σκοτώσουν τον Γερμανό στρατηγό Κρεντς και τρεις συνοδούς του. Για αντίποινα οι Γερμανοί διέταξαν μεταξύ άλλων τον τουφεκισμό 200 κομμουνιστών την Πρωτομαγιά του 1944.

Το πρωί της 1ης Μαΐου στο Χαϊδάρι, έγινε η εκφώνηση των 200 κομμουνιστών που θα αντίκριζαν την ίδια ημέρα το εκτελεστικό απόσπασμα στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής.

Αφού τους φόρτωσαν σε έξι φορτηγά τους μετέφεραν στο Σκοπευτήριο και τους σκότωναν ανά ομάδες των είκοσι ατόμων.

''Ζήτω το ΕΑΜ! Γεια σας αδέρφια! Εκδίκηση!'', ''Ζήτω η Ελλάδα. Ζήτω η λευτεριά!'' ήταν μερικά από τα τελευταία λόγια των 200 εκτελεσμένων.

Τα πτώματα μεταφέρθηκαν στο Γ' νεκροταφείο. Η αναγνώριση των 200 έγινε όταν συμπληρώθηκε χρόνος για την εκταφή τους. Αναγνωρίστηκαν οι περισσότεροι.

Αρκετά χρόνια αργότερα το Σκοπευτήριο της Καισαριανής αναγνωρίστηκε ως προστατευμένος και ιστορικός τόπος.

από το PHEME

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: