Γίνεται !

η παπαριά της ημέρας: "of course ... are we gluing coffee pots?"

Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2013

Όταν η αναλγησία Περισσεύει

Βʼ ΕΠΑΛ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ:
Όταν η αναλγησία Περισσεύει
Τα γεγονότα που διαδραματίζονται από την έναρξη της σχολικής χρονιάς στο Βʼ ΕΠΑΛ Πτολεμαΐδας, αποτελούν όνειδος για την πόλη μας.
Η αδιάφορη και ανάλγητη συμπεριφορά της δημοτικής αρχής, απέναντι για τις εκπαιδευτικές υποδομές προκαλεί τους πολίτες της Εορδαίας σε μία στιγμή που συνολικά η Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία βρίσκεται στο στόχαστρο των μνημονιακών πολιτικών.
 
Η έλλειψη αιθουσών και εργαστηρίων στο Βʼ ΕΠΑΛ Πτολεμαΐδας, εξαιτίας της οποίας μετά από την δικαιολογημένη κατάληψη 20 ημερών από τους μαθητές (μόλις πριν λίγες ημέρες άρχισαν τα μαθήματα) και η απόφασή τους για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων αποκαλύπτει τις τραγικές συνθήκες υποδομών που τραυματίζουν την εκπαιδευτική διαδικασία που συντελείται μέσα σε αποθήκες, αμφιθέατρα και αποδυτήρια, σε άθλιες συνθήκες .
Το πρόβλημα είναι υπαρκτό εδώ και μια 5ετία, αλλά οι δημοτικές αρχές- καθʼ ύλη αρμόδιες για το κτιριακό των σχολείων, επαφίενται σε ευχολόγια και υποσχέσεις, χωρίς κανέναν σχεδιασμό για την αντιμετώπιση του συνολικών προβλημάτων των εκπαιδευτικών υποδομών της περιοχής μας. Σ΄ αυτό το πλαίσιο, συνηγορεί η δημοτική αρχή του τόπου μας, με την αδιάφορη και απρογραμμάτιστη πολιτική της.
Μέσα σε ένα κλίμα γενικής συρρίκνωσης και αποδόμησης της δημόσιας παιδείας, η τεχνική εκπαίδευση με τους πολυπληθείς σπουδαστές,που σημειωτέον είναι παιδιά χαμηλότερου οικονομικού επιπέδου,δέχεται τα μεγαλύτερα και ισχυρότερα πλήγματα.με την διάλυση πολλών κλάδων και ειδικοτήτων να οδηγούνται στην ιδιωτική παιδεία.
Ο προορισμός αυτών των σπουδαστών είναι το σπίτι τους ή η ανεργία μαζί με ολόκληρους κλάδους καθηγητών της τεχνικής εκπαίδευσης που τίθενται σε διαθεσιμότητα-απόλυση.
Τα προσχηματικά ευχολόγια του τύπου «πρώτα οι μαθητές» ή «ό βασικός μας στόχος είναι τα ανοιχτά σχολεία», εμφανίζονται όταν πρόκειται να δυσφημιστούν κινητοποιήσεις μαθητών, δασκάλων, καθηγητών.
Η ΕΛΜΕ Πτολεμαΐδας καθώς και σύλλογοι γονέων και μαθητών, έχουν καταθέσει ολοκληρωμένες προτάσεις για την στέγαση των μαθητών του Βʼ ΕΠΑΛ, αλλά η δημοτική αρχή και η κ. Δήμαρχος, η οποία έπρεπε να βρει την λύση, αρκούνται σε ανανέωση υποσχέσεων που είχαν αρχίσει οι προκάτοχοι της.
Το ΕΠΑΛ είχε κτίριο, λειτουργικό και με δυνατότητες,΄όμως το ¨απορρόφησε¨ η βιασύνη για να δεχτούμε τα ψίχουλα ενός και μόνο πανεπιστημιακού τμήματος με αντίτιμο την απαξίωση της τεχνικής εκπαίδευσης.
Όμως είναι αστειότητα το μιλάμε στην Εορδαία για κτιριακές υποδομές, με τόσα αναξιοποίητα κτίρια.
Η πολιτική βούληση λείπει και ο σχεδιασμός.
Το «ΡΕΥΜΑ ΠΟΛΙΤΩΝ» έχει κύριο στόχο του, την ενδυνάμωση του Δημόσιου δωρεάν σχολείου για όλους τους μαθητές, με την συμπαράταξη μαθητών και γονιών για αξιοπρεπή μάθηση και διαβίωση μέσα και έξω από το σχολείο, ώστε να δημιουργηθούν ίσες ευκαιρίες στην εκπαίδευση των παιδιών της τεχνικής εκπαίδευσης και να μην αντιμετωπίζονται από την Πολιτεία και την Τοπική εξουσία σαν παιδιά ενός κατώτερου Θεού!
Σαν μελλοντική Δημοτική Αρχή έχουμε στόχο την συνολική αντιμετώπιση του προβλήματος, με ένα οργανωμένο σχέδιο που θα προκύψει με ανοιχτή διαβούλευση στην κοινωνία και τους εκπαιδευτικούς φορείς.
Τα όποια προβλήματα στην δημόσια ζωή λύνονται με διάλογο και ευρείες συναινέσεις και όχι με μονολόγους, αυθαιρεσίες και πασαλείμματα.

Δημοτική Κίνηση "ΡΕΥΜΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΕΟΡΔΑΙΑΣ"