Γίνεται !

η παπαριά της ημέρας: "of course ... are we gluing coffee pots?"

Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2014

Εγκατάσταση κεραιών κινητής τηλεφωνίας στα αστικά κέντρα.


ΕΡΩΤΗΣΗ Προς τον κ. Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων
Στην περιοχή του Γαλατσίου, όπως και σε άλλες αστικές περιοχές στην Ελλάδα (Πάτρα, Ηράκλειο, Θεσσαλονίκη, Λάρισα) όπου είναι απαραίτητη η εγκατάσταση κεραιών, έχει διαπιστωθεί σοβαρός κίνδυνος, λόγω της αυξημένης ακτινοβολίας από κεραίες κινητής τηλεφωνίας, που εγκαθίστανται από εταιρείες τηλεπικοινωνιών. 
 
Συγκεκριμένα, στην περιοχή του Γαλατσίου έπειτα από μέτρηση του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου σε κατοικία, έπειτα από πρωτοβουλία κατοίκου, διαπιστώθηκε δεκαεπταπλάσια υπέρβαση Η/Μ ακτινοβολίας από τα επιτρεπτά όρια, ενώ ήδη έχει ξεκινήσει διαδικασία εισαγγελικής έρευνας. Ταυτόχρονα τοπικές επιτροπές κατοίκων κινητοποιούνται για την υγειονομική προστασία τους, όπως επίσης και των παιδιών σε δημοτικά σχολεία και βρεφονηπιακούς σταθμούς.
Το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο για την εγκατάσταση κεραιών και σταθμών τηλεπικοινωνιών  παραμένει δαιδαλώδες, όπως ορίζεται από τον ν.4053/2012 , τον ν. 4070/12 και τις εξαιρέσεις που αυτοί φέρουν. Η ΚΥΑ υπ' αριθμό 48263/959/2012 (ΦΕΚ Β΄2997) επιτρέπει στις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας να δρουν ασύδοτα, αφού δεν απαιτείται άδεια για την εγκατάσταση κεραιών φερόμενων ως “χαμηλής” όχλησης (ΕΚΧΟ) παρά το γεγονός ότι εντός της προβλέπει επιτρεπτές τιμές ασφαλείας και διευρυμένους κανόνες ασφαλείας.
Με δεδομένο ότι οι τηλεπικοινωνίες και η χρήση κινητής τηλεφωνίας αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας των πολιτών διατηρώντας όμως πάντα τις κατάλληλες συνθήκες και τα επιτρεπτά όρια για την ασφαλή διαβίωση αυτών, δίχως παρενέργειες από ακτινοβολίες ανώτερες των επιτρεπτών ορίων.
Έχοντας υπόψη την ΚΥΑ 48263/959/2012 που στο άρθρο 3 ορίζονται οι προϋποθέσεις για την κατασκευή κεραιών.
Έχοντας υπόψη τον ν.4070/2012 αρ.30 παρ.9 καθώς και τα άρθρα 2 και 4 του ιδίου.
Έχοντας υπόψη ότι σε πολλές περιπτώσεις ακολουθούνται στρατηγικές χρηματισμού από τις τηλεφωνικές εταιρείες, για την εκμίσθωση χώρων σε ταράτσες πολυκατοικιών.
Με δεδομένο ότι ήδη προγραμματίζεται η κατασκευή κεραιών χαμηλής ηλεκτρομαγνητικής και περιβαλλοντικής όχλησης (ΕΚΚΧΟ) για τις οποίες δεν απαιτείται η χορήγηση άδειας σύμφωνα με στοιχεία της ΕΕΤΤ.
Με δεδομένο ότι οι εξαιρέσεις που προκύπτουν από την ΚΥΑ υπ' αριθμό 48263/959/2012 για τις ΕΚΧΟ εξαιρούμενες από την αδειοδότηση, έχουν οδηγήσει σε φαινόμενα ασυδοσίας από την πλευρά των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας, που μπροστά στη διασφάλιση των κερδών τους αυθαιρετούν εγκαθιστώντας κεραίες που δεν εμπίπτουν στις δεσμεύσεις των επιτρεπτών ορίων.
Έχοντας υπόψη την ΚΥΑ 53571/3839/2000/ΦΕΚΒ1105 και τους αρμόδιους φορείς, υπεύθυνους για την αδειοδότηση των κεραιών χαμηλής όχλησης , την Ε.Ε.Τ.Τ. για την αδειοδότηση των κεραιών ,όπως  και την Ε.Ε.Α.Ε. ως αρμόδια επιτροπή για τον έλεγχο των κανόνων ασφαλείας για την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολίατων κεραιών.
Έχοντας υπόψη ότι το έργο του Εθνικού Παρατηρητήριο Ηλεκτρομαγνητικών πεδίων έχει καθυστερήσει σε τέτοιο βαθμό ώστε να προηγούνται οι εγκαταστάσεις κεραιών από τον έλεγχο Η/Μ ακτινοβολίας αυτών.

Ερωτάται ο κ. Υπουργος
-           Πόσοι έλεγχοι έχουν γίνει από τις αρμόδιες υπηρεσίες (ΕΕΑΕ) για να διαπιστωθούν οι νόμιμα αδειοδοτημένες κεραίες, οι ηλεκτρομαγνητικές εκπομπές αυτών καθώς και οι όροι ασφαλείας, όπως προβλέπονται από το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο;

-           Σε πόσες κεραίες που έχουν ελεγχθεί διαπιστώθηκαν παραβάσεις και πού προσδιορίζονται γεωγραφικά; Αν υπήρξαν παραβάσεις, υπήρξε επιβολή των νόμιμων κυρώσεων στις εταιρείες τηλεπικοινωνιών;

-           Για ποιο λόγο δε διευρύνετε την υποχρέωση για έλεγχο πέραν του προβλεπόμενου 20% της Ε.Α.Ε.Ε, έως ότου υλοποιηθεί το Εθνικό Παρατηρητήριο Ηλεκτρομαγνητικών Πεδίων που ήδη έχει καθυστερήσει ;


ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ

-           Παρακαλούμε, όπως μας καταθέσετε  τα αποτελέσματα των ελέγχων που έχουν γίνει από τις αρμόδιες υπηρεσίες (ΕΕΑΕ), για να εξακριβωθούν οι νόμιμα αδειοδοτημένες κεραίες κινητής τηλεφωνίας, οι ηλεκτρομαγνητικές εκπομπές αυτών, καθώς και το κατά πόσο πληρούνται οι όροι ασφαλείας που προβλέπονται από το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο.

Οι ερωτώντες βουλευτές

Ευάγγελος Διαμαντόπουλος
Ζαχαριάς Κωνσταντίνος
Διώτη Ηρώ
Θεοπεφτάτου Αφροδίτη
Ιγγλέζη Αικατερίνη
Καφαντάρη Χαρά
Ουζουνίδου Ευγενία
Σταθάκης Γεώργιος