Γίνεται !

η παπαριά της ημέρας: "of course ... are we gluing coffee pots?"

Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2014

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΦΕΛΗ ΕΡΓΑΣΙΑ (ΠΕΝΤΑΜΗΝΑ)



ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ  ΚΟΖΑΝΗΣ
Δεκάδες είναι οι εργαζόμενοι, ως επί το πλείστον νέοι άνεργοι, που προσελήφθηκαν πρόσφατα στην Περιφέρεια Δυτ. Μακεδονίας , στους Δήμους του νομού Κοζάνης κλπ, μέσα από τα Προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας. Τα προγράμματα αυτά, που πρόθυμα τα στηρίζουν οι τοπικές διοικήσεις, οι εργαζόμενοι αυτοί αντιμετωπίζονται ως ωφελούμενοι κι όχι ως εργαζόμενοι, με ένα ιδιότυπο πλαίσιο "ειδικού σκοπού", που συγκυβέρνηση και ΕΕ έχουν θεσπίσει. 
 
Με το πλαίσιο αυτό επιχειρείται η αφαίρεση από τους εργαζόμενους αυτούς βασικών εργασιακών δικαιωμάτων, όπως να πληρώνονται στο τέλος του μήνα, να έχουν άδεια, ασθένεια από την πρώτη μέρα, να εργάζονται με τις απαραίτητες συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας, να έχουν δικαίωμα στην απεργία.
Ακόμη και αν ικανοποιηθεί ένα αίτημα όπως το να πληρώνεσαι κάθε μήνα κλπ δεν αναιρεί το γεγονός ότι  τα προγράμματα της Κοινωφελούς Εργασίας χρησιμοποιούνται σαν όχημα για να χτυπηθεί η σταθερή εργασία, η δουλειά με συγκροτημένα  δικαιώματα, για να πέσουν παρακάτω μισθοί και μεροκάματα, για να αυξηθεί η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων.
Τα προγράμματα αυτά, που αποτελούν οδηγία της ΕΕ και έχουν ήδη εφαρμοστεί στις χώρες της, ανακυκλώνουν την ανεργία και προσφέρουν φτηνό εργατικό δυναμικό στους εργοδότες. Είναι χαρακτηριστικό ότι αρκετές χιλιάδες από τους εργαζόμενους αυτούς χρησιμοποιούνται στη χώρα μας για να καλύπτουν κενά στις υπηρεσίες του Δημοσίου, αρκετές από τις οποίες δημιουργήθηκαν και με τις διαθεσιμότητες (εκπαίδευση, ασφαλιστικά ταμεία, φύλαξη σχολείων κ.ά.).
Θεωρούμε ότι κανείς δεν έχει το δικαίωμα να αντιμετωπίζει τους εργαζόμενους αυτούς σαν δεύτερης κατηγορίας, κανείς δεν μπορεί να τους αφαιρεί κατακτήσεις και δικαιώματα, που κέρδισε με αίμα και αγώνες η εργατική τάξη.
Απαιτούμε:
·         Να σταματήσει η καταπάτηση στοιχειωδών εργατικών δικαιωμάτων (άδεια, άδεια λόγω ασθένειας κά). Μόνιμη και σταθερή δουλειά με μισθούς και πλήρη εργασιακά δικαιώματα
·         Να καταβάλλεται κάθε μήνα ο μισθός και όχι στο τέλος του προγράμματος. Να έχουν πλήρη ασφαλιστική κάλυψη, από την πρώτη μέρα δουλειάς.
Ο μόνος δρόμος που έχουμε είναι αυτός του αγώνα και της διεκδίκησης.

Σας καλούμε να πάρετε μέρος όλοι οι εργαζόμενοι στα πεντάμηνα σε όποιο εργασιακό χώρο έχετε προσληφθεί
στη σύσκεψη που οργανώνει
 η Γραμματεία Κοζάνης του ΠΑΜΕ
τη Δευτέρα 17/2/2014 και ώρα 7μ.μ.
στο Εργατικό Κέντρο Κοζάνης

13/2/2013