Γίνεται !

η παπαριά της ημέρας: "of course ... are we gluing coffee pots?"

Δευτέρα 28 Απριλίου 2014

Παρουσίαση του ψηφοδελτίου της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Δήμο Σερβίων – Βελβεντού (BINTEO)



Νίκος Γεωργακόπουλος: Οι άνθρωποι του ψηφοδελτίου μας είναι άνθρωποι του καθημερινού μόχθου, είναι αγωνιστές μέσα στο λαϊκό κίνημα
Την παρουσίαση του ψηφοδελτίου της Λαϊκής Συσπείρωσης στο δήμο Σερβίων – Βελβεντού έκανε ο επικεφαλής υποψήφιος δήμαρχος Νίκος Γεωργακόπουλος, το βράδυ της Πέμπτης 24 Απριλίου 2014 στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου στα Σέρβια.
 
Παρούσα ήταν και η υποψήφια αντιπεριφερειάρχης της Λαϊκής Συσπείρωσης στην Π.Ε. Κοζάνης Έφη Τσίγκα, που στη σύντομη ομιλία της τόνισε ότι «…σ’ αυτές τις εκλογές δεν κρίνεται η υλοποίηση του προγράμματος του ΚΚΕ. Κρίνεται όμως αν θα γίνει ένα βήμα μπρός, ένα βήμα λαϊκής χειραφέτησης, αν θα απορριφτούν οι εκβιασμοί της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αν θα καταδικαστεί ο καιροσκοπισμός του ΣΥΡΙΖΑ, αν θα απομονωθεί η εγκληματική ναζιστική Χρυσή Αυγή. Κρίνεται κυρίως αν θα δυναμώσει η λαϊκή αντίθεση, η αντιπολίτευση στην Ευρωπαϊκή Ένωση… Γι αυτό παλεύουμε παντού…».
Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο κ. Γεωργακόπουλος, που παρουσίασε αναλυτικά τις θέσεις του συνδυασμού του για το δήμο Σερβίων – Βελβενού σε σχέση με τη γενικότερη πολιτική κατάσταση και τις θέσεις των άλλων συνυποψηφίων, καταλήγοντας στα ονόματα που απαρτίζουν το ψηφοδέλτιο της Λαϊκής Συσπείρωσης, σημειώνοντας ότι «το αγωνιστικό ψηφοδέλτιο που θα παρουσιάσουμε σήμερα απαρτίζεται από ανθρώπους που δεν έλειψαν από καμία μάχη, μεγάλη ή μικρή που δόθηκε στην περιοχή μας. Δεν αποτελείται από καιροσκόπους που μπαίνουν στους άλλους συνδυασμούς με στόχο την ατομική τους προβολή, ή το βόλεμα. Οι άνθρωποι που απαρτίζουν την Λαϊκή Συσπείρωση είναι άνθρωποι του καθημερινού μόχθου, του μεροκάματου, είναι αγωνιστές μέσα στο λαϊκό κίνημα, συμμετέχουν στους καθημερινούς αγώνες μέσα στις δύσκολες σημερινές συνθήκες, είναι αγωνιστές που μπαίνουν μπροστά στους αγώνες, στην πάλη για τα λαϊκά προβλήματα...».
Το ψηφοδέλτιο της Λαϊκής Συσπείρωσης που παρουσιάστηκε, έχει ως εξής:

ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ ΔΗΜΟΥ ΣΕΡΒΙΩΝ – ΒΕΛΒΕΝΤΟΥ
Εκλογική Περιφέρεια Βελβεντού
1. Γκαμπράνης Ιωάννης, Οικοδόμος, μέλος του συνδικάτου οικοδόμων Ν. Κοζάνης
2. Καραντάς Ιωάννης, Γιατρός
3. Κοσμάς Γεώργιος, Συνταξιούχος οικοδόμος
4. Πολύζης Αντώνιος, Συνταξιούχος οικοδόμος
5. Σιώμου Μαρία, Φοιτήτρια Ιατρικής

Εκλογική Περιφέρεια Καμβουνίων

1. Νάκας Αστέριος, Οικοδόμος, μέλος της Διοίκησης του συνδικάτου οικοδόμων Ν. Κοζάνης και μέλος της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Κοζάνης
2. Νάτσιου – Στάμου Ερμιόνη, Άνεργη
3. Πολίτης Κωνσταντίνος του Αντωνίου, Συνταξιούχος οικοδόμος
4. Σταθόπουλος Αστέριος, Συνταξιούχος
5. Τζιδημόπουλος Χρήστος, Άνεργος

Εκλογική Περιφέρεια Λιβαδερού

1. Γκιούρκας Κωνσταντίνος, Συνταξιούχος
2. Μίχος Κλεάνθης, Συνταξιούχος
3. Τσαράβα Αικατερίνη, Πτυχιούχος Πληροφορικής

Εκλογική Περιφέρεια Σερβίων

1. Αλεξόπουλος Θεόδωρος, Οικοδόμος, μέλος της Διοίκησης του συνδικάτου οικοδόμων Νομού Κοζάνης
2. Αντάρας Αθανάσιος, Οικοδόμος
3. Ασλανίδης Γεώργιος, Οδηγός
4. Βελισσάρης Αθανάσιος, Συνταξιούχος
5. Ελευθερίου Ιωάννης, Αυτοκινητιστής
6. Θεοχάρη Αντωνία, Φοιτήτρια Πολιτικός Μηχανικός
7. Κακαλές Γεώργιος, Συνταξιούχος οικοδόμος, μέλος της Διοίκησης του σωματείου συνταξιούχων ΙΚΑ Νομού Κοζάνης
8. Κλαδοπούλου Αικατερίνη, Γεωπόνος
9. Κουμαντζιά Ελένη, Εκπαιδευτικός
10. Λαπατίνας Αθανάσιος, Αγρότης
11. Λάσπα - Αθανασιάδου Αικατερίνη, Αγρότισσα
12. Λάσπας Αντώνιος, Οδηγός
13. Μαλλιούρας Κωνσταντίνος, Συνταξιούχος ΔΕΗ
14. Μίχος Ιωάννης, Πολιτικός Μηχανικός
15. Μωυσιάδου Αθηνά, Εκπαιδευτικός
16. Νέστορας Γεώργιος, Οικοδόμος
17. Παπαδημητρίου Μιμίκα, Εκπαιδευτικός
18. Παπαδημοπούλου-Λιάκου Ελένη, Ιδιωτική εκπαιδευτικός
19. Τζήκας Ζήσης, Συνταξιούχος
20. Τσότρα – Σταμπουλή Μαρία, Οικιακά
21. Χατζηδημητράκος Νικόλαος, Οδοντίατρος

Δημοτική Κοινότητα Βελβεντού
1. Γκαμπράνης Πέτρος, Οικοδόμος
2. Ζέρβα Μαρία, Οικιακά
3. Στάμκος Χρήστος, Αγρότης
4. Στεφάνου Νικόλαος, Συνταξιούχος

Δημοτική Κοινότητα Σερβίων
1. Αδαμοπούλου Αγγελική, Άνεργη
2. Γεωργάκης Ιωάννης, Άνεργος
3. Μάρκου - Παπανικολάου Δάφνω, Οικιακά
4. Ποντικής Γεώργιος, Οδηγός

Τοπική Κοινότητα Βαθυλάκου
1. Γεωργακόπουλος Ιωάννης, Ηλεκτρολόγος ελεύθερος επαγγελματίας

Τοπική Κοινότητα Ελάτης
Γκόλια Ευφροσύνη, Ιδιωτική υπάλληλος
Πολίτη Αικατερίνη, Άνεργη
Πολίτης Κωνσταντίνος του Ηρακλή, Μηχανολόγος Μηχανικός

Τοπική Κοινότητα Κρανιδίων
1. Βελισσάρη Βαρβάρα, Οικιακά
2. Πιστόλας Κωνσταντίνος, Συνταξιούχος οικοδόμος
3. Φλέσσας Ευάγγελος, Εργαζόμενος στη ΔΕΗ

Τοπική Κοινότητα Λιβαδερού
1. Γκουτζιομήτρου Χαρίκλεια, Ιδιωτική υπάλληλος

Τοπική Κοινότητα Μικροβάλτου
1. Αλεξόπουλος Γ. Αντώνιος, Εργαζόμενος στην Υγεία
2. Αντωνοπούλου Ιωάννα, Αγρότισσα
3. Χαρισόπουλος Δημήτριος, Συνταξιούχος

Τοπική Κοινότητα Πλατανορεύματος
1. Δαλαμήτρου Αθανασία, Συμβασιούχος Εργαζόμενη ΟΤΑ
2. Καφτεράνης Βάϊος, Συνταξιούχος
3. Τζιούτζιας Χρήστος, Εργαζόμενος στη ΔΕΗ
4. Τζούνας Γεώργιος, Εργαζόμενος στη ΔΕΗ

Τοπική Κοινότητα Πολυρράχου
1. Σιάμμενος Χαρίλαος, Συνταξιούχος εκπαιδευτικός
2. Τζιόρτζιος Αθανάσιος, άνεργος

Τοπική Κοινότητα Τρανοβάλτου
1. Δανατσοπούλου Ευτυχία, Μηχανολόγος Μηχανικός
2. Κοζικόπουλος Νικόλαος, Υδραυλικός, μέλος του συνδέσμου θερμοϋδραυλικών Νομού Κοζάνης
3. Λαβαντσιώτης Κωνσταντίνος, Φοιτητής Λογιστικής
4. Παυλίδης Σάββας, Συμβασιούχος εργαζόμενος στην Αρχαιολογία

Ολόκληρη η ομιλία του κ. Γεωργακόπουλου, έχει ως παρακάτω:     

Φίλοι και φίλες. Σύντροφοι και συντρόφισσες.
Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία της εκλογικής μάχης. Μέχρι τώρα έχουμε αναπτύξει μια σημαντική δράση. Από τις συγκεντρώσεις και περιοδείες που κάναμε το προηγούμενο διάστημα σε ολόκληρο το δήμο, έχουμε έρθει σε επαφή με πολλούς ανθρώπους από τα λαϊκά στρώματα. Διαπιστώνουμε ότι ο βαθμός της συσπείρωσης του συνδυασμού μας έχει αυξητική τάση. Αυτό είναι η εκτίμηση και έκφραση της εμπιστοσύνης που υπάρχει στην πολιτική και στη συνέπεια του ΚΚΕ. Ωστόσο δεν πρέπει να υπάρχει καμία επανάπαυση. Κάθε στιγμή που περνά είναι πολύτιμη και πρέπει να αξιοποιηθεί. Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο.
Κατανοούμε απόλυτα την ευθύνη μας, για το ειδικό βάρος που έχει η μάχη στον Δήμο μας, στο συνολικό αποτέλεσμα της μάχης που δίνει το Κόμμα μας σε όλη την Ελλάδα. Γι' αυτό και έχουμε το πολιτικό και ηθικό πλεονέκτημα, το θάρρος να ζητήσουμε σε αυτές τις εκλογές ο λαός να ενισχύσει ακόμα περισσότερο τις δυνάμεις εκείνες που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή του αγώνα για τα δικαιώματα της εργατικής τάξης.
Το αγωνιστικό ψηφοδέλτιο που θα παρουσιάσουμε σήμερα απαρτίζεται από ανθρώπους που δεν έλειψαν από καμία μάχη, μεγάλη ή μικρή που δόθηκε στην περιοχή μας. Δεν αποτελείται από καιροσκόπους που μπαίνουν στους άλλους συνδυασμούς με στόχο την ατομική τους προβολή, ή το βόλεμα. Οι άνθρωποι που απαρτίζουν την Λαϊκή Συσπείρωση είναι άνθρωποι του καθημερινού μόχθου, του μεροκάματου, είναι αγωνιστές μέσα στο λαϊκό κίνημα, συμμετέχουν στους καθημερινούς αγώνες μέσα στις δύσκολες σημερινές συνθήκες, είναι αγωνιστές που μπαίνουν μπροστά στους αγώνες, στην πάλη για τα λαϊκά προβλήματα. Στέκονται πρωτοπόροι και αυτό μας το αναγνωρίζουν ακόμα και οι πολιτικοί μας αντίπαλοι.

Συντρόφισσες και σύντροφοι, φίλοι και φίλες
Η σημερινή δημοτική αρχή δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα του λαού γιατί εφαρμόζει κατά γράμμα την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, λειτουργεί με όρους επιχείρησης και ανταποδοτικότητας. Η λογική στην οποία κινούνται είναι: «θέλεις έργα, πλήρωσε για να τα έχεις». Αντί να διεκδικεί πόρους για έργα με κριτήριο τις πραγματικές λαϊκές ανάγκες, υλοποιεί τις πολιτικές που εξασφαλίζουν ζεστό χρήμα και νέα κέρδη για το μεγάλο κεφάλαιο, μέσω των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, των Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), των ελαστικών μορφών απασχόλησης για τους εργαζόμενους κλπ.
Αυτός είναι ο δήμος Σερβίων – Βελβεντού, «Καλλικρατικό» πρότυπο για το μεγάλο κεφάλαιο. Κατά συνέπεια, δεν μπορεί να υπηρετήσει το λαό και τις ανάγκες του.
Κάτι ανάλογο ισχύει και για τον συνδυασμό του κ. Κοσματόπουλου που στηρίζεται από την ΝΔ, δεν μπορεί να προσφέρει κάτι καινούργιο στο δήμο γιατί ταυτίζεται πλήρως με την κυβερνητική πολιτική η οποία καθημερινά τσακίζει τα λαϊκά συμφέροντα, αλλά και ο συνδυασμός της αντιπολίτευσης της ΝΔ, του κ. Μακρυγιάννη που ήταν στο δημοτικό συμβούλιο, ευθυγραμμίζονταν σε όλα τα βασικά ζητήματα με την πλειοψηφία της δημοτικής αρχής.
Είναι πολύ παλιά αυτή η ιστορία με τους «ανεξάρτητους συνδυασμούς», τους «ακομμάτιστους», τους «αυτοδιοικητικούς», ή όπως αλλιώς τους ονομάζουν.
Τέτοιο ρόλο διεκδικεί να παίξει και ο συνδυασμός που στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ «ΑΝΤΑΜΑ», ο οποίος μιλάει για δημοκρατική έκφραση, συλλογική αντίληψη, αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες, για συμμετοχικούς θεσμούς και κοινωνική αλληλεγγύη, όμως το ζήτημα είναι ότι ενώ εμφανίζεται έτσι σήμερα, οι εκπρόσωποι του σε άλλους δήμους αλλά και στο δήμο μας, υλοποιούσαν κατά γράμμα την κυβερνητική πολιτική, συντάσσονταν απόλυτα με την πλειοψηφία του σημερινού δημοτικού συμβουλίου.
Εμείς δεν το κρύβουμε, αντίθετα το ξεκαθαρίζουμε ότι ο συνδυασμός της Λαϊκής Συσπείρωσης στηρίζεται από το ΚΚΕ. Έτσι στα πλαίσια της μάχης που δίνουν οι Κομματικές Οργανώσεις του δήμου Σερβίων - Βελβεντού, οι υποψήφιοι στα ψηφοδέλτια της Λαϊκής Συσπείρωσης, μαζί με τους υποψήφιους στο ευρωψηφοδέλτιο του Κόμματος, βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του αγώνα για τα λαϊκά προβλήματα.
Το βασικό καθήκον είναι να μεταφερθεί η πολιτική του συνδυασμού μας, οι θέσεις του, το μήνυμα του, όσο πιο πλατιά γίνεται στους εργαζόμενους, στα λαϊκά στρώματα, στη νεολαία, στις γυναίκες. Δίνουμε τη μάχη στην πρώτη γραμμή με τη φιλοδοξία να συσπειρωθούν μαζί μας, ακόμη περισσότεροι άνθρωποι που συμπορευτήκαμε μαζί στους αγώνες όλη την προηγούμενη περίοδο. Για να μετατραπεί η εκλογική αναμέτρηση σε μια μεγάλη πολιτική κινητοποίηση, ενάντια στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στη συγκυβέρνηση ΝΔ -ΠΑΣΟΚ, στα κόμματα του ευρωμονόδρομου, ενάντια στις πολιτικές που καταδικάζουν το λαό στη φτώχεια, την ανεργία, που υπηρετεί τα συμφέροντα των μονοπωλίων. Για να βγούμε πιο ενισχυμένοι, αποδυναμώνοντας την ηττοπάθεια, απορρίπτοντας τις νέες αυταπάτες.
Καλούμε τους εργαζόμενους να πάνε στις εκλογές με βάση την πείρα τους και με την σκέψη στην επόμενη μέρα των εκλογών. Να ψηφίσουν με βάση αυτό που πραγματικά κρίνεται. Εάν την επόμενη μέρα των εκλογών θα είναι ενισχυμένοι οι συνδυασμοί της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Δήμο Σερβίων - Βελβεντού, στην Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας και του ΚΚΕ στην ευρωβουλή, για να είναι ισχυρή η πάλη και η ελπίδα του λαού. Εάν θα αποδυναμωθούν οι δυνάμεις του ευρωμονόδρομου, που ευθύνονται για τα βάσανα του λαού.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι σε αυτή την προεκλογική περίοδο, γίνεται προσπάθεια ώστε να περιοριστεί η αντιπαράθεση γύρω από τα πρόσωπα των υποψηφίων, για το ποιος είναι καλύτερος διαχειριστής, νοικοκύρης, οραματιστής δήμαρχος ή περιφερειάρχης. Συσκοτίζουν μ' αυτόν τον τρόπο τον πολιτικό χαρακτήρα της εκλογικής μάχης, δηλαδή το ρόλο που παίζουν σήμερα οι Δήμοι, στην εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής των κυβερνήσεων και της EE.
Θέλουν να κρύψουν ότι όλοι τους συμφωνούν στο θεσμικό πλαίσιο που έχουν διαμορφώσει οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, τόσο στο Δήμο, όσο και στην περιφέρεια. Τους έχουν μετατρέψει να γίνουν το μακρύ χέρι του κράτους στην τσέπη των δημοτών, υπηρετώντας από την μεριά τους τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, με την γραμμή της ανταποδοτικότητας, της επιχειρηματικότητας, της ανταγωνιστικότητας, των ιδιωτικοποιήσεων.
Θέλουν επίσης να περάσουν την άποψη που λέει ότι «ψηφίζουμε για δήμαρχο, δεν ψηφίζουμε για κόμματα, για κυβέρνηση, για την ΕΕ». Την ίδια στιγμή που όλες τους οι κινήσεις και οι καθημερινές πρακτικές τους, αποδεικνύουν ότι εφαρμόζουν κατά γράμμα την πολιτική που επιβάλλεται από τις εκάστοτε κυβερνήσεις, πολιτικές που έχουν γονατίσει την πλειοψηφία του λαού μας και που αυτή η πολιτική φέρνει την σφραγίδα της EE.
Τον κάθε υποψήφιο Δήμαρχο, τους υποψήφιους Περιφερειάρχες ο λαός και κυρίως η εργατική τάξη πρέπει να τους κρίνει από τη στάση που κρατούν απέναντι στην EE.
Γιατί η EE παίρνει αποφάσεις μαζί με τις κυβερνήσεις του κράτους μέλους που τις εφαρμόζει και η τοπική και περιφερειακή διοίκηση έρχεται να εξειδικεύσει αυτή την πολιτική σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων.
Τα παραδείγματα από το Δήμο Σερβίων - Βελβεντού στην εφαρμογή αυτής της πολιτικής είναι αποκαλυπτικά.
- Η στάση του απέναντι στον αντιλαϊκό Καλλικράτη είναι: «Δεν εφαρμόστηκε πλήρως ακόμα, γι' αυτό φταίει η οικονομική κρίση και το «κράτος των Αθηνών».
- Δε δίνει δεκάρα τσακιστή για την ζωή και τα δικαιώματα των εργαζομένων στη δουλειά, στην παιδεία, στην υγεία, στην πρόνοια.
- Βάζει συνεχώς φόρους, δημοτικά τέλη, πρόστιμα, χαράτσια στους δημότες.
- Περιστασιακή δουλειά με δίμηνες - 5μήνες συμβάσεις, μπλοκάκια και εκ περιτροπής εργασία.
- Μισθούς και συντάξεις πείνας.
- Μέλλον αβέβαιο για τη νέα γενιά, χωρίς δουλειά, μορφωτικά και επαγγελματικά δικαιώματα.
- Αποδέχτηκε τις περικοπές στη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.
- Δεν διεκδίκησε μαζί με τους υπόλοιπους δήμους τους παράνομα παρακρατημένους πόρους που θα έπρεπε να αποδοθούν. Από τα 9 δις ευρώ που χρωστούσε το κράτος στους Δήμους και τις Περιφέρειες, οι παρατάξεις ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ συμβιβάστηκαν να πάρουν ψίχουλα, (μόλις το 1/8). Την ίδια στιγμή οι δήμοι για να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες υποχρεώσεις τους παίρνουν δάνεια και βάζουν ανταποδοτικά τέλη σε όλες τις υπηρεσίες.
- Έβαλε πλάτη να περάσουν οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις.
- Κατήργησαν τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.
- Πρώτοι οι δήμοι εφάρμοσαν τα περίφημα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης, ύστερα τα stage, σήμερα τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, όπου οι εργαζόμενοι δουλεύουν με 490 ευρώ χωρίς εργασιακά δικαιώματα. Θέλουν να μας μάθουν να βολευόμαστε με λίγες μέρες δουλειάς, με λίγους μήνες, να επιβιώνουμε με ψίχουλα, να θεωρούμε πολυτέλεια βασικά εργασιακά μας δικαιώματα. Δεν δίστασαν να προσλάβουν με πεντάμηνα ακόμα και σε ευαίσθητους χώρους όπως η ειδική αγωγή.

Και όλα αυτά για να ανακάμψουν τα κέρδη του κεφαλαίου.
Είναι πολύ χαρακτηριστική επίσης η στάση που κράτησε η δημοτική αρχή Σερ βίων -Βελβεντού, στις παρεμβάσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης που έθεσε η συντρόφισσα Έφη Τσίγκα στο δημοτικό συμβούλιο για διάφορα λαϊκά προβλήματα.
Σε όλες τις περιπτώσεις καταψηφίστηκαν όλα τα θέματα που έχουμε θέσει, είτε λέγοντας ότι «έχουμε διαφορετική πολιτική αντίληψη από την δική σας», είτε λέγοντας ότι «είναι νόμος του κράτους και δεν μπορούμε να παρανομήσουμε».
Ποιες είναι οι παρεμβάσεις αυτές.
- Στην πάλη για την κατάργηση της επιβολής των χαρατσιών στις κατοικίες μέσα από τα τιμολόγια της ΔΕΗ και στο πεντάευρο που έχει επιβάλει η κυβέρνηση στα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας.
- Στο να μην παραχωρηθούν εκτάσεις στους γύρω ορεινούς όγκους του δήμου για φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα από ιδιώτες.
- Στο να μην συγχωνευτεί κανένα σχολείο σε ολόκληρη την περιοχή του Δήμου.
- Στην μη επιβολή δημοτικών τελών στους δημότες και στην μείωση αυτών που υπάρχουν.
- Στα χρέη των κτηνοτρόφων.
- Για την συμπαράσταση στις κινητοποιήσεις των αγροτών στην γέφυρα των Σερβίων.
- Στην παρέμβαση μας για να μην προσλαμβάνονται εργαζόμενοι με ελαστικές εργασιακές σχέσεις, αλλά μόνο με πλήρη απασχόληση.
- Στην παρέμβαση μας για τους απλήρωτους (για μεγάλο διάστημα), εργαζόμενους στο δήμο Σερβίων - Βελβεντού. Η στάση του μάλιστα απέναντι στους εργαζόμενους του δήμου ήταν. Από την μια μεριά να τους επαινεί και από την άλλη τους κατακεραυνώνει, ρίχνοντας τους την ευθύνη, πως δήθεν δεν δουλεύουν, πως κάποιοι προσπαθούν να μποϋκοτάρουν το έργο της δημοτικής αρχής από μικροπολιτική σκοπιμότητα.

Στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή από την εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής της EE και των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, προσπαθεί να δείξει ένα φιλολαϊκό προσωπείο, συμμετέχει μάλιστα στις κινητοποιήσεις που γίνονται, χωρίς όμως να επιρρίπτει ευθύνες στην κυβερνητική πολιτική και στην πολιτική της EE που την επιβάλλει.
Τέτοιες περιπτώσεις είναι:
Εναντιώθηκε δήθεν στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, όμως ήταν εντελώς δημαγωγική, γιατί δεν εναντιώνεται συνολικά στην απελευθέρωση της ηλεκτρικής ενέργειας. Άλλωστε στήριξε μαζί με τον συνδυασμό της ΝΔ (Μακρυγιάννη) και τον «ανεξάρτητο» συνδυασμό του κ. Παπαδόπουλου, τις επενδύσεις ιδιωτικών εταιριών σε αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα στον ορεινό όγκο του δήμου.
Εναντιώθηκε φραστικά στην ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ και συμμετείχε στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στην γέφυρα, όμως όλα τα προηγούμενα χρόνια δεν ύψωσε καμιά φωνή διαμαρτυρίας στις πολιτικές των κυβερνήσεων, οι οποίες κάτω από την συγκεκριμένη καθοδήγηση της EE, μεθόδευαν την απαξίωση της, καθυστερούσαν τη συντήρηση και τον εκσυγχρονισμό της, αδιαφορούσαν για την πολύπλευρη αξιοποίηση της παραγωγής και φυσικά την καθετοποίηση της.
Χαρακτηριστική περίπτωση είναι η στάση του στη εφαρμογή από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) της EE, η οποία ξεκληρίζει τους αγρότες. Τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής είναι ολέθρια για ολόκληρη την περιοχή του δήμου μας.
Είναι ελάχιστοι οι καπνοπαραγωγοί που απέμειναν στην περιοχή, όταν όλα τα χωριά ζούσαν ολόκληρες οικογένειες από τα καπνά. Τα ίδια ισχύουν και για τις υπόλοιπες καλλιέργειες όπως καλαμπόκι κλπ, ενώ οι προηγούμενοι δήμαρχοι, μαζί και ο σημερινός, καλλιεργούσαν αυταπάτες, στους νέους κυρίως αγρότες, ότι μπορούν να καλλιεργήσουν μανιτάρια, κάστανα, σαλιγκάρια κλπ. Σήμερα φαίνεται πλέον ξεκάθαρα το που οδήγησαν αυτές οι πολιτικές, τους αγρότες, αλλά και τους κτηνοτρόφους.
Σήμερα, κυβέρνηση και δήμος, υπόσχονται στους κτηνοτρόφους της περιοχής Σερβίων -Βελβεντού την δημιουργία «ζώνης εκτατικής κτηνοτροφίας» και λειτουργία «πρότυπου πολυλειτουργικού Αγροκτήματος Έρευνας».
Δεν λένε όμως μια πολύ βασική αλήθεια. Ποιον θα εξυπηρετήσει η δημιουργία μιας τέτοιας ζώνης.
Στην πραγματικότητα δεν θα ωφεληθούν οι κτηνοτρόφοι, καθώς οι χαμηλές τιμές του γάλακτος και το υψηλό κόστος παραγωγής θα παραμείνουν.
Είναι ξεκάθαρο ότι αυτές οι εξαγγελίες δεν αφορούν τους φτωχούς αγρότες, αλλά τους επιχειρηματίες του χώρου.

Συντρόφισσες και σύντροφοι, φίλοι και φίλες
Σήμερα οι παραπάνω συνδυασμοί, παραμονές των τοπικών εκλογών ζητάνε την ψήφο του λαού και από την επόμενη μέρα:
Θα του φορτώσουν νέα βάρη με επιπρόσθετα ανταποδοτικά τέλη και φόρους, ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών (καθαριότητα, παιδικούς σταθμούς, ΚΑΠΗ - ΚΗΦΗ - «Βοήθεια στο σπίτι», κ.α).
Θα αντικαταστήσουν την υποχρέωση του κράτους για δημόσιες και δωρεάν παροχές στην παιδεία, την υγεία και την πρόνοια με συσσίτια, κοινωνικά παντοπωλεία-φαρμακεία-ιατρεία, προσωρινή φιλοξενία αστέγων.
Θα αναγκάσουν τους γονείς να βάλουν ακόμη βαθύτερα το χέρι στην άδεια τσέπη για να μορφωθούν τα παιδιά τους, να έχουν θέρμανση, να μη στάζει η οροφή του σχολείου.
Οι παρατάξεις τους, ανεξάρτητα πως αυτοπροσδιορίζονται («ανεξάρτητες, αυτοδιοικητικές, υπερκομματικές κλπ»), δεν μπορούν να κρύψουν τη συμφωνία τους στα μέτρα σε βάρος του λαού.
ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ, όλα τα κόμματα του ευρωμονόδρομου και οι παρατάξεις τους λένε ΝΑΙ στον «Καλλικράτη», ενώ η αυτοτέλεια των δήμων που επιζητούν, σημαίνει απαλλαγή του κράτους από την χρηματοδότηση, περισσότερα τέλη και ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών (καθαριότητα, κοινωνικές δομές, κλπ), επέκταση των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων.
Με το ψευτοδίλημμα μνημόνιο - αντιμνημόνιο προσπαθούν να κρύψουν την ταύτιση τους. Με ή χωρίς μνημόνιο, θα υπάρχουν φόροι, τέλη, χαράτσια, ανεργία, φτώχεια, υποβάθμιση της ποιότητας ζωής, αν δεν πιστέψει ο λαός στη δύναμη του, στη δύναμη της λαϊκής συμμαχίας.
Γι' αυτό μην τους έχεις εμπιστοσύνη. Όλοι αυτοί εκπροσωπούν τα ίδια συμφέροντα.
Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ πρωτοστατεί για όλα όσα έχει ανάγκη ο εργαζόμενος λαός, αγωνίζεται για το δρόμο ανάπτυξης που θα ικανοποιεί τις σύγχρονες ανάγκες της λαϊκής οικογένειας.
Κοινωνικοποίηση των επιχειρήσεων παραγωγής ενέργειας, που ενταγμένες σ' έναν ενιαίο κρατικό φορέα, στηριγμένο στις εγχώριες πηγές, θα παρέχει φθηνό ρεύμα ως βασικό κοινωνικό αγαθό και θα αποτελεί βασικό μοχλό ανάπτυξης της λαϊκής οικονομίας.
Τα ορυχεία κάρβουνου της περιοχής Σερβίων να ενταχθούν σε έναν ενιαίο κρατικό φορέα ενέργειας για να συμβάλουν στην αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου μέσα από έναν κρατικό φορέα (πχ Χαλυβουργίας), με την αξιοποίηση της υποδομής της ΛΑΡΚΟ και με την παραγωγή της να συμβάλει στην ανάπτυξη και άλλων βιομηχανικών κλάδων.
Το μάρμαρο όπως συνολικά ο ορυκτός πλούτος πρέπει να αποτελεί περιουσία του λαού, με γνώμονα την όσο το δυνατόν ορθολογική αξιοποίηση του για την κάλυψη των κοινωνικών αναγκών.
Προστασία των ανέργων, των χαμηλόμισθων και συνταξιούχων, των πολύτεκνων και τρίτεκνων λαϊκών οικογενειών, των ΑμΕΑ.
Για να απαλλαγούν οι εργαζόμενοι, οι μικρομεσαίοι επαγγελματοβιοτέχνες, έμποροι και αγρότες από τα δυσβάσταχτα δημοτικά τέλη, φόρους, πρόστιμα και χαράτσια. Να καταργηθούν τα πρόστιμα των αυθαιρέτων και να σταματήσει η διαρκής ομηρία των κατοίκων.
Αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης. Σύγχρονες μονάδες υγείας επαρκώς στελεχωμένες κι εξοπλισμένες σ' όλα τα επίπεδα.
Προστασία της μητρότητας, κίνητρα στα νέα ζευγάρια, για να έχουν όλα τα παιδιά θέση σε σύγχρονους παιδικούς - βρεφικούς σταθμούς με μόνιμους παιδαγωγούς και χωρίς τροφεία.
Μέτρα αντιμετώπισης υποσιτισμού.

ΔΙΕΚΔΙΚΕΙ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΝΕΩΝ :
Στη δημόσια και δωρεάν μόρφωση, χωρίς καμιά επιχειρηματική δράση, ανεξαρτήτως εθνικότητας, φυλής, ή θρησκεύματος, με πτυχία που να εξασφαλίζουν δουλειά, δικαιώματα στη ζωή και σύγχρονα, ασφαλή - λειτουργικά σχολεία. Καμιά απόλυση εκπαιδευτικού και βοηθητικού προσωπικού. Κατάργηση των προσλήψεων μέσω ΕΣΠΑ, του θεσμού του αναπληρωτή και της ωρομίσθιας.
Στον πολιτισμό ως κοινωνικό αγαθό και όχι ως εμπόρευμα. Δημιουργία θυλάκων και δομών που αναδεικνύουν και ενθαρρύνουν την καλλιέργεια των κλίσεων των νέων ανθρώπων, την ερασιτεχνική δημιουργία, στην υπηρεσία των δημοτών χωρίς καμιά επιχειρηματική ανάμιξη, με αποκλειστική ευθύνη χρηματοδότησης από το κράτος και χωρίς την επιβολή δημοτικού ανταποδοτικού τέλους.
Στην άθληση με έμφαση στο μαζικό λαϊκό αθλητισμό (μαθητικό, εργασιακό κ.α), με έργα στα χωριά, γενναία ενίσχυση της κρατικής χρηματοδότησης για την συντήρηση και λειτουργία όλων των αθλητικών δομών.
Προβάλει πνεύμα συλλογικής δράσης και αγώνα ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά.
Υποστηρίζει και αγωνίζεται για την ενίσχυση των στεγνών προγραμμάτων, του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα τους, με προσλήψεις προσωπικού, ειδικοτήτων, γενναία αύξηση της χρηματοδότησης. Διεκδικεί την ουσιαστική επανένταξη των απεξαρτημένων ατόμων με πλήρη εργασιακή και ασφαλιστική κάλυψη, χωρίς διακρίσεις.

ΑΓΩΝΙΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΕΡΓΑ ΥΠΟΔΟΜΩΝ:
Βελτίωση της ζωής των κατοίκων με αποχετευτικά - αντιπλημμυρικά έργα.
Μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος. Η αξιοποίηση των λιμνών και των ορεινών όγκων του δήμου και του ιστορικού πλούτου της περιοχής, είναι ασύμβατη με την αντιλαϊκή πολιτική της EE και των κυβερνήσεων που προωθούν την ανάπτυξη του επιχειρηματικού κέρδους,  αδιαφορώντας για  την  προστασία  και την  οικολογική  ανόρθωση  του περιβάλλοντος. Αντίθετα ο φυσικός πλούτος της περιοχής ως κοινωνικό αγαθό και κοινωνική περιουσία μπορεί να συμβάλει στην ισόρροπη ανάπτυξη μεταξύ των κλάδων της τοπικής οικονομίας (γεωργία, κτηνοτροφία, προστασία διαχείριση και ανάπτυξη των δασών, τουρισμός κλπ). Ειδικότερα για την τουριστική - βιοτεχνική ανάπτυξη απαιτείται σύνδεση με προγράμματα λαϊκού τουρισμού, εργατικής εστίας, παρασκευαστήρια και εκθετήρια παραδοσιακών προϊόντων. Για έργα προστασίας των υδάτινων πόρων, επιφανειακών και υπόγειων, από τη ρύπανση. Το νερό είναι κοινωνικό αγαθό και η διαχείριση του προς όφελος του λαού προϋποθέτει ένα ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης. Απαιτείται κεντρικός σχεδιασμός στην υλοποίηση μέτρων και έλεγχος στη διαχείριση του νερού, με γνώμονα το σύνολο των κοινωνικών αναγκών.
Στα πλαίσια του δήμου υπάρχουν οι δυνατότητες να αναπτυχθεί η γεωργοκτηνοτροφία, να παράγονται φθηνά και ποιοτικά προϊόντα, στο βαθμό που αντιπαλεύεται η πολιτική της EE, των ποσοστώσεων, των προστίμων, των εισαγωγών προϊόντων και τα μέτρα που ενισχύουν τους μεγαλέμπορους και τους βιομηχάνους του κλάδου, αντίθετα θα στηρίζονται οι μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι. Αποτελεί προϋπόθεση η κατασκευή έργων όπως, αρδευτικό βόρειας λίμνης, βελτίωση των αγροτικών δρόμων που θα βοηθούν στην παραγωγή φθηνών αγροτικών προϊόντων.
Προστασία των σχολείων και όλων των δημόσιων κτιρίων, με ελέγχους και έργα αντισεισμικής θωράκισης.
Ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών σε Υγεία, Παιδεία, αναψυχή, πολιτισμό, διακοπές, ασφαλή, τακτική και φθηνή συγκοινωνία για όλες τις δημοτικές ενότητες, συνοικίες και χωριά του δήμου.
Ειδικά μέτρα διευκόλυνσης για την πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία σε κοινόχρηστους δημόσιους και δημοτικούς χώρους, στα μέσα μαζικής μεταφοράς.
Ξεσκεπάζουμε το αντιλαϊκό πρόσωπο EE - ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ - ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ -ΔΗΜΟΥ ΣΕΡΒΙΩΝ-ΒΕΛΒΕΝΤΟΥ!
Τα «έργα και ημέρες» τους, μόνο τις ανάγκες του λαού δεν υπηρετούν.
Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ είναι η ΜΟΝΗ αντιπολιτευτική δύναμη. Το απέδειξε στην Πράξη 3,5 χρόνια μέσα και έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο.
Δεν συμβιβάστηκε! Αντιτάχθηκε στις αντιλαϊκές αποφάσεις. Κόντραρε στα ίσια την πολιτική αυτή.
Ενημέρωσε για τις αντιλαϊκές αποφάσεις της δημοτικής αρχής, τη στάση των άλλων παρατάξεων, οργάνωσε κινητοποιήσεις για το μπλοκάρισμα των μέτρων.
Το ψηφοδέλτιο της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ αποτελείται από αγωνιστές υποψήφιους που συσπειρώνονται στην κοινωνική συμμαχία (Πανεργατικό Αγωνιστικό ΜΕτωπο, Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση, Πανελλαδική Αντιμονοπωλιακή Συσπείρωση των ΕΒΕ, Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας) και πολλούς άλλους που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή του αγώνα.

Σύντροφοι και συντρόφισσες
Καλούμε τους εργαζόμενους, τη νεολαία, το λαό να εμπιστευθούν αυτή τη φορά το συνδυασμό της Λαϊκής Συσπείρωσης, που τους λέει την αλήθεια.
Μην εξαπατηθούν. Μην μπερδέψουν τα συμφέροντα των αστών, των μονοπωλιακών ομίλων με τα δικά τους. Οι υποσχέσεις που δίνει η κυβέρνηση, αλλά και όλοι οι άλλοι συνδυασμοί, δεν αφορούν τα συμφέροντα του εργαζόμενου λαού.
Με την ανάκαμψη της καπιταλιστικής οικονομίας, τα πράγματα θα καλυτερέψουν για τους μεγαλοεπιχειρηματίες και όχι για τους εργαζόμενους. Το πλεόνασμα, για το οποίο πανηγυρίζει η κυβέρνηση, είναι ματωμένο. Η ανάπτυξη τους θα στηριχτεί στα συντρίμμια της ζωής και των δικαιωμάτων των εργαζόμενων και της νεολαίας, ανεξάρτητα αν στο τιμόνι της διακυβέρνησης βρίσκεται η ΝΔ ή ο ΣΥΡΙΖΑ. Για τον εργαζόμενο λαό δεν υπάρχει λύση μέσα στο μονόδρομο της EE.
Καλούμε σε μάχη μέχρι την τελευταία στιγμή. Καλούμε σε συσπείρωση με τη Λαϊκή Συσπείρωση.
Γιατί είναι ο μόνος συνδυασμός που τολμά και αποκαλύπτει τους πραγματικούς ενόχους για αυτά που ζούμε.
Γιατί με το δυνάμωμα της Λαϊκής Συσπείρωσης μπορεί να μπουν εμπόδια στην επίθεση που θα συνεχιστεί.
Γιατί μόνο έτσι μπορεί να αποφευχθούν οι νέες αυταπάτες που καλλιεργούνται, να μην πέσει ο λαός σε νέες παγίδες που του στήνει το σύστημα.
Γιατί μόνο η Λαϊκή Συσπείρωση αποτελεί εγγύηση για τους αγώνες του λαού, για να δυναμώσει η ελπίδα για άλλη προοπτική.


Γιώργος Μαστρ./mikrovalto.gr